![]() |
|
![]() |
![]() |
Ще минулого року у планах директора ТОВ «Савранський завод продовольчих товарів» Юрія Ружицького було спорудження міні–елеватора. Слова з ділом не розійшлися. Вже у жовтні цього року в господарстві почав працювати новий зернопереробний комплекс. Варто зазначити, що подібного в районі годі й шукати.
– Хоча міні–елеватор уже працює, будівництво комплексу ще триває, – повідомив Ю. Ружицький. – Необхідно завершити спорудження чотирьох вмістищ для зберігання зерна, у кожному з яких зберігатиметься по п’ять тисяч тонн. Одна з них використовуватиметься за призначенням уже цьогоріч. Решту планується добудувати навесні. Також споруджується лабораторія. Роботи здійснює бригада київської фірми, яка спеціалізується на будівництві елеваторів. Водночас до них залучаються й місцеві жителі, – додав Юрій Миколайович.
Далі керівник товариства разом із директором дільниці Миколою Ружицьким та керуючим міні–елеватором Володимиром Сахожком влаштували мені екскурсію діючими потужностями комплексу. Передусім вантажівки із зерном, що прибувають з поля, заїжджають на один з двох 70–тонних вагових комплексів. Перший призначений для зважування завантажених автомобілів, другий – для їх тарування. Проте поки що задіяні одні ваги. Потім машини переміщуються на розвантажувальний майданчик. Тут же приймальник замірює рівень вологості привезеного збіжжя. Залежно від результату заміру зерно транспортером подається або до накопичувальних вмістищ (їх тут встановлено дві по 500 т), або до сушарні, або до очисного агрегату (сепаратора). Дуже засмічене збіжжя спо–чатку очищається, а потім сушиться. Якщо ж відсоток засмічення невеликий, то очищення можливе і після сушіння.
Сушарня і сепаратор виготовлені в США, все інше обладнання – вітчизняного виробництва. На сьогодні комплекс працює у дві зміни, протягом яких переробляється до 700 тонн збіжжя. Весь процес зернопереробки, від зважування вантажівок до спрямування висушеного і очищеного зерна на зберігання чи реалізацію, повністю комп’ютеризовано. Інформація про рівень вологості збіжжя на різних стадіях процесу, ступінь завантаження вмістищ і сушарні, недолади тощо постійно виводиться на монітори комп’ютерів, за якими слідкують по два оператори на зміні. Загалом до складу кожної зміни входять по 12 працівників різних спеціальностей – вагарі, приймальники, оператори, електрики, газівники (сушарня працює на скрапленому газі), лаборанти. Таким чином разом із керуючими змінами в товаристві створено 26 нових робочих місць. Весь обслуговуючий персонал пройшов двотижневе навчання на Арцизькому елеваторі і отримав допуски до роботи.
За словами керівника господарства, після завершення всіх будівельних робіт комплекс працюватиме у три зміни. Потужності міні–елеватора дадуть змогу як переробляти вирощене у ТОВ «Савранський завод продовольчих товарів», так і надавати послуги з переробки та зберігання збіжжя іншим сільгоспвиробникам району.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.033Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |