ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Про біль і гіпноз, солодощі і борщ
07.05.2016 / Газета: Чорноморські новини / № 39-40(21716-21717) / Тираж: 8525

Уже вдруге в Одесі з лекціями та консультаціями виступає професор Давид Ксав’є, член Національної лікарської асоціації Франції, автор власної методики здорового харчування.

Давид Ксав’є отримав базову освіту на медичному факультеті одного з найстаріших у Франції університетів Нансі, заснованому у 1572 році. Дисертацію з медицини захистив у 1968-у, згодом служив в армії, з 1971-го — практикуючий лікар. У 1980-у на медичному факультеті у Нансі створив факультет безперерв-ної медичної освіти й обраний його президентом. У 1998-у Давид Ксав’є закінчив курс «Дослідження і лікування болю» при лікарні Сен-Антуан у Парижі і працював лікарем у Центрі дослідження болю. У 2001—2004 роках викладав і консультував у головному госпіталі Камбоджі.

З 2013 року вийшов на пенсію, практикує приватним чином, надаючи допомогу хворим з онкологічними, неврологічними, серцево-судинними, кишковими хворобами та з травмами. У своїй практиці застосовує різноманітні знання, в тому числі й клінічний гіпноз. Він — один з провідних європейських фахівців у галузі лікування болю. Нині завершує роботу над монографією, присвяченою медичним та філософським аспектам больового синдрому.

Торік Давид Ксав’є відвідав Одесу вперше, читав серію лекцій для студентів та викладачів ОНМУ, виступав з доповіддю на Другому міжнародному конгресі з питань гомеостазіології, анестезіології та інтенсивної терапії.

Цього разу програма його візиту ще насиченіша. Зранку він проводить консультації для хворих в уні-верситетській клініці ОНМУ, після полудня — читає лекції з нейрофізіології болю для студентів та викладачів медичного університету. Кілька днів поспіль професор присвятив нашим пенсіонерам, слухачам Університету третього віку, читаючи їм лекції про здорове харчування. Варто відзначити, що свої виступи та консультації для одеситів він проводить безкоштовно.

Ми зустрілися з професором Ксав’є під час засідання «круглого столу» у рамках СМАРТ-форуму, що проходив в Одеському національному медичному університеті.

Іменитий гість розповідав присутнім про свої дослідження в галузі клінічного гіпнозу. Він працює з людьми, які мають сильні опіки, гастроентерологічні та інші хвороби, що дають сильні відчуття болю. Зробив висновки, підтверджені клінічними дослідженнями, що пацієнти, яким з їхньої згоди застосовувався гіпноз під час операцій, почувалися набагато краще, ніж ті, що обходилися без гіпнозу. Особливо добре гіпноз діє на здоров’я тих, кому за 60. Пацієнти, котрі перенесли операцію за допомогою гіпнозу, мали менше психологічних проблем та проблем із пам’яттю, менше днів залишалися у лікарні, швидше приходили у форму, легше поверталися до нормального життя, тому держава охоче підтримує цю практику і клінічний гіпноз впроваджується в державних клініках. Коли пацієнт менше часу проводить на лікарняному ліжку, це, передусім, вигідно для держави.

Професор Ксав’є зазначає, що гіпноз не знижує синдром болю до нуля, але зменшує на 20—30%, і це досить продуктивно. У Франції також навчають самогіпнозу пацієнтів, які мають гострий синдром болю.

У невимушеній обстановці професор відповідав на запитання журналістів. Зокрема, ми поцікавилися у нього, чим наповнене життя французів на пенсії.

— Наші пенсіонери подорожують, займаються онуками, проводять час із друзями, відвідують Університети третього віку, перші з яких заснували саме французи. Ми, лікарі, просимо їх не залишатися у кріслі, а навпаки — якомога більше рухатися, більше, ніж раніше, під час роботи Адже рух — це саме життя.

— У якому віці французи починають почуватися літніми людьми?

— Все залежить від професії. Ті, хто займається нецікавою працею, старіють дуже динамічно, ті ж, що мають цікаве професійне життя, відсувають якнайдалі межу старіння.

— Чи українські пацієнти надто відрізняються від французів?

— Ні, не дуже, такі ж самі люди. Єдине — я бачу в них велику проблему, пов’язану з артритами, артрозами. Наприклад, пацієнтка, яка прийшла нещодавно на консультацію, при зрості 160 сантиметрів мала вагу 90 кілограмів. Я запитав її, чи любить вона солодощі, і вона відповіла: не провокуйте мене, лікарю. Ми, медики, повинні говорити людям, що надлишкова вага, вживання солодощів, неправильне харчування, відсутність навантажень сприяють розвитку хвороб. Вживання цукру та насичених жирів шкодять здоров’ю. Коли я бачу, скільки українці вживають солодощів, — дуже дивуюся. Я розумію, що цукрові компанії мають велике майбутнє в Україні — можете купувати акції! — пожартував професор. — Натомість традиційна укра-їнська кухня — борщ, сало чи вареники — не шкодить здоров’ю.

Із 10 по 13 травня професор Давид Ксав’є читатиме для студентів та викладачів медичного університету лекції про науку раці-онального харчування (дієтику).

Давид Ксав’є із задоволенням приїздить у наше місто.

— Одеса — моя любов, — сказав він нам наприкінці, — і я мрію сюди повертатися знову і знову.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.007
Перейти на повну версію сайту