Наш щоденний вибір має значення: зупинімо забруднення Землі пластиком!
Пластик займає так багато місця в нашому житті, що ми перестали звертати на нього увагу. Тому що це зручно. Дешево. Пластик — усюди. Уявіть, що більше 70% пластику, який ми використовуємо, не переробляється, і чимала частина таких відходів змивається з пляжів в моря або потрапляє в річки з вулиць. За оцінками, сьогодні в океанах плаває майже 5 трлн пластикових речей!
Зазвичай ми одразу розрізняємо пластик, але є ще один його різновид, який розгледіти непросто. Це мікрочастинки або дрібні частинки і волокна пластику розміром менше 5 міліметрів. Ці мікрочастинки спочатку утворювалися в результаті фізичного дроблення більших шматків — пластикових мішків, упаковки продуктів або канатів. Але останнім часом спостерігається зростання виробництва мікропластику: гранул, порошку і побутових або промислових абразивів. Це явище призвело до зростання поширення пластичної маси в навколишньому середовищі і в океанах.
Мікрочастинки пластмас уже знайдені в різних видах харчових продуктів (наприклад, у пиві, меді та харчовій солі). Наукові дослідження в основному присвячені вивченню мікрочастинок пластмас у морепродуктах. Хоча філе риби і велика риба є основними видами споживаної рибної продукції, не вони є значним джерелом мікрочастинок пластмас, бо нутрощі, в яких переважно і знаходять мікрочастинки, в їжу практично не йдуть. А от дрібні види риб, ракоподібні і молюски часто використовуються в їжу цілком. Саме з ними й пов’язані головні побоювання, коли ми говоримо про ризик надходження з їжею в наш організм пластмасових мікрочастинок і хімічних речовин. Поки що наслідки для здоров’я людей здаються незначними, але потрібні додаткові дослідження.
Втім, незалежно від результатів таких досліджень, нам уже відомо, що споживання мікрочастинок пластмас людиною зростає, як і те, що вони завдають шкоди морським організмам. Дельфіни і кити потрапляють у закинуті пластикові сітки, черепахи поїдають пластикові мішки і гинуть від зупинки системи травлення. Морські тварини гинуть у нашому смітті. Але ми можемо змінити цю тенденцію.
Ось п’ять способів, як можна зменшити нашу залежність від макро- та мікро пластику:
1. Не використовуйте одноразові пластикові предмети
90% пластику, який ми використовуємо щодня, є так званим одноразовим: поліетиленові пакети, харчова плівка, кришечки від кавових стаканчиків... Одноразовий пластик особливо шкідливий, адже поліетиленовий пакет розкладається 1000 років. А ще цей вид пластику може розкладатися на мікрочастинки, які ссавці, птахи або риби нерідко приймають за їстівні.
Достатньо звернути увагу на масштаби поширення пластмас у нашому житті, щоб зробити перший крок до відмови від одноразових приборів на користь багаторазових: тканинні мішки, скляні контейнери, металеві столові прибори, керамічні горнятка.
2. Навчіться бачити прихований мікропластик
У багатьох косметичних продуктах і продуктах з догляду за шкірою містяться «скраби»: це ніщо інше, як дрібні пластикові кульки. Ці мікрочастинки пластмаси можуть здатися нешкідливими, але саме через невеликий розмір їх неможливо відсортувати на водоочисних станціях і тому з часом вони опиняються в океані, де риба нерідко приймає їх за їжу.
Користуйтеся краще природними скрабами, як-от овес або сіль.
3. Носіть із собою пляшку багаторазового використання для води
Одноразові пляшки для напоїв — один з головних винуватців зростання відходів з пластмаси. У 2016 році в світі було продано більше 480 млрд пластикових пляшок. Якщо їх поставити одну на одну, вони заповнять більш ніж половину шляху до Сонця!
Пийте з багаторазових пляшок. Свою пляшку можна знову наповнити там, де є придатна для пиття вода.
4. Скажіть «ні» столовим приборам та соломинкам із пластику, а також пластмасовим контейнерам для їжі
Іноді вам дають пластик, коли ви і не просили. Відмовтеся від соломинок для пиття. Попросіть у ресторані упакувати їжу із собою в менше число одноразових контейнерів. Скажіть, що вам не потрібні пластикові столові прибори, і користуйтеся замість них власними багаторазовими.
5. Переробляйте
Це може здатися очевидним, але насправді основна частина пластику не переробляється. За можливості переконайтеся, що використаний вами предмет із пластику зможе потрапити на переробку. Але пам’ятайте: краще взагалі відмовитися від таких предметів.
Сприяти стійкості океанів, річок, рибного промислу і риборозведення — один з пріоритетів Продовольчої та сільськогосподарської організації об’єднаних націй (ФАО). Підраховано, що від 10 до 12% населення світу залежить від рибного промислу та аквакультури як засобу для існування. Споживання риби на душу населення збільшилося з 10 кг в 1960-і роки до понад 20 кг у 2016-у — попит на морепродукти зростає, хоча саме цим ресурсам загрожує дедалі більша небезпека. Чи вартує зручність використання пластику майбутнього наших водойм і його жителів?
Давайте захистимо наші озера, річки й океани від забруднення і його наслідків для водної флори і фауни.
Продовольча безпека залежить від чималої кількості факторів, у тому числі й від зменшення використання пластику. Нам всім потрібна безпечна, здорова та повноцінна їжа, і рибопродукти є важливим компонентом здорового харчування і продовольчої безпеки у всьому світі. Своїми діями ми можемо цьому посприяти та створити світ без голоду до 2030 року.
Вікторія МИХАЛЬЧУК,
спеціаліст з комунікацій Регіонального відділення ФАО для Європи
та Центральної Азії.
м. Київ.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |