Минулого тижня до інфекційної лікарні Одеси був госпіталізований мешканець Овідіопольського району, якому діагностували ботулізм. На щастя, він швидко звернувся за медичною допомогою, отож пацієнтові було вчасно введено протиботулінічну сироватку.
Людина, яка могла піти на той світ, пов’язує захворювання із вживанням в’яленої риби, приготовленої в домашніх умовах.
Медики застерігають: ботулізм – небезпечна кишкова інфекція, яка викликає ураження нервової системи і має високу летальність. Ботулотоксин – одна з найсильніших відомих отрут. Паличка ботулізму розвивається винятково в анаеробних умовах, найбільший ризик пов’язаний із вживанням консервів домашнього приготування, в’яленої, копченої, солоної риби, особливо з нутрощами.
Першими симптомами ботулізму є зорові розлади (погіршення зору, двоїння об’єктів), можливий розвиток блювоти, зазвичай без підвищення температури, і розлад шлунку. Через кілька днів починаються порушення дихання та інша тяжка симптоматика.
Порятунок життя людини, яка занедужала на ботулізм, багато в чому залежить від того, наскільки швидко з моменту початку захворювання буде введений антитоксин. За появи перших симптомів ботулізму та інших харчових токсикоінфекцій необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.
Наразі, інформує департамент охорони здоров’я Одеської міськради, в міській клінічній інфекційній лікарні є достатня кількість ботулінічної сироватки (антитоксину). Імунобіологічний препарат канадського виробництва надійшов по лінії централізованих поставок Міністерства охорони здоров’я.
І все ж, кожен мусить думати про те, щоб не наразитися на небезпеку. Для цього достатньо дотримуватися простих правил, як-от:
не купуйте в місцях стихійної торгівлі домашні консерви, солоні й копчені м’ясні продукти, сушену, в’ялену і солону рибу;
при самостійному консервуванні на всіх етапах дотримуйтеся правил особистої гігієни, ретельно промивайте продукти і використовуйте щітку, якщо їх поверхня забруднена землею. Для консервування годяться тільки свіжі фрукти та овочі, а всі плісняві чи вражені хворобами краще викинути, а не обрізати;
паличку ботулізму та її спори можна знищити тільки при автоклавуванні. Просте кип’ятіння її не вбиває. Консервування у герметичні банки в домашніх умовах можна проводити тільки з допомогою автоклава, інакше всі, хто вживатиме ці консерви, наражаються на смертельну небезпеку. Без автоклавування можна маринувати або солити гриби й овочі, які зберігатимуться у відкритому посуді із забезпеченням доступу повітря;
якщо на банках «здулися» кришки, то їх вміст їсти не можна. Категорично заборонено кип’ятити продукцію із «бомбажної» банки і вживати в їжу;
організм дітей особливо чутливий до ботулінічного токсину, тому їм взагалі не рекомендовано давати домашні консерви, а також рибні та м’ясні страви, які не пройшли тривалої термічної обробки.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |