Частка витрат на харчування в Україні залишається однією з найвищих у світі, зазначив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», кандидат економічних наук Богдан Духницький, коментуючи дані Міністерства сільського господарства США (USDA), яке здійснює регулярний моніторинг витрат на харчування вдома у понад 100 країнах.
Результати дослідження підтверджують положення закону Енгеля, згідно з яким при зростанні доходів частка витрат на харчування зменшується. Одночасно в абсолютному вимірі витрати на їжу збільшуються. Чим країна розвинутіша і багатша, тим меншу частку витрат її населення виділяє на продукти, зауважив Богдан Духницький. Недарма цей рейтинг очолюють США, Сінгапур, Велика Британія, Ірландія, Канада, Швейцарія, Австралія та Австрія, громадяни яких витрачають на харчі менше 10% своїх надходжень. У Німеччині, Нідерландах, Фінляндії, Катарі, Бельгії та Південній Кореї — до 15%.
Жителі цілої низки країн — Польщі, Словаччини, Угорщини, Болгарії, Ізраїлю, Уругваю, Кувейту, Китаю, Туреччини та інших — витрачають на харчування від 16 до 25% доходів. У Білорусі, Грузії, Росії, Узбекистані, Йорданії, Індії, Македонії та Парагваї — у межах 30%.
На жаль, Україна в цьому рейтингу посідає аж 93-є місце, підкреслив Богдан Духницький, випереджаючи лише Уганду (де частка витрат на їжу — 44,2%), Казахстан (44,9%), Анголу (48,6%), Бангладеш (53,5%) та останню в списку Нігерію (59,0).
За даними USDA, кожен українець у 2018 році за продовольчі продукти та безалкогольні напої заплатив у середньому 858 дол. США. У загальній структурі споживчих витрат їх частка становила 42,2%.
За даними Державної служби статистики України, в середньому вітчизняне домогосподарство витрачало позаторік (дані за 2019-й оприлюднять пізніше) на харчування вдома 3963 грн/місяць. Найбільше грошей ішло на м’ясо — 928 грн, хліб — 576 грн, молоко, сир та масло — 575 грн, овочі й картоплю — 497 грн, а найменше — на безалкогольні напої (218 грн), яйця (124 грн) та олію (117 грн). Порівняно з 2017 роком зафіксовано зростання витрат на всі групи продуктів харчування.
Витрати на харчування з наведених джерел майже збігаються, зазначає експерт. Адже, відповідно до розрахунків USDA, за актуальним валютним курсом 2018 року витрати на продукти харчування на одну особу в Україні становили 23338 грн, а за інформацією нашого Держстату — 22538 грн.
Отже, реальні доходи більшості українців змушують їх майже всі кошти витрачати на найнеобхідніші товари та послуги, передусім на продукти харчування, та «комуналку» не дозволяючи робити заощадження, підсумував Богдан Духницький.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.012Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |