ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Ізолювати від читання? Та годі!..
26.01.2021 / Газета: Вечерняя Одесса / № 9 (10999) / Тираж: 10407

Ірина Бірюкова з фотороботою Сергія Гуменюка

Як вже було нами зазначено свого часу, може здатися, що найбільш від примусової ізоляції під час коронавірусної пандемії мають потерпати знелюднілі бібліотеки. Де ж пак! Наш лауреат конкурсу «Люди діла» — колектив Одеської національної наукової бібліотеки — ще за першої хвилі пандемії пристосувався до ситуації, бо живемо в цифрову епоху. Бібліотека не тільки не розгубила любителів книжкового читання, але й придбала багато нових прихильників.

АГОВ, пані Ірино, наша молода, симпатична, вправна, незламна директорка, ну, то як там справи у людей діла?

Ми в приймальні у Ірини Олександрівни Бірюкової. Тут я затрималася умисне, бо наявний факт творчого використання локдауну — ось він, на стінах, і, як гадаю, ще стане також фактом відкритих бібліотечних експозицій. Висить велика репродукція акварельного ескізу в рамі: будівля Одеської публічної бібліотеки, ще в проекті, 1904 року. Ескіза взято з фондів ОННБ, з відділку рідкісних видань і рукописів. Фотознімок і обробку виконав Сергій Гуменюк. Він же виконав фотофіксацію декоративних архітектурних елементів бібліотечних фасадів і перетворив світлини на ефектні великоформатні колажі, оправлені в рами.

В директорському кабінеті висять три цианотипії з фіксацією трьох локалізацій Одеської публічної бібліотеки впродовж років: у напівциркульному будинку «ампір» за пам’ятником Дюку, в будівлі нинішнього Археологічного музею — і вже тут, на Пастера, 13. Класичну технологію ціанотипії відтворив також Сергій Гуменюк. Для довідки: це ручний фотографічний друк з характерним «живописним» синім відтінком у тінях і напівтонах за допомогою використання ультрафіолетового світла, винахід XIX століття.

«Однак творчо живете!».

«Навіть Бібліотечну ніч не скасуємо! — сміється у відповідь Ірина Бірюкова. — День Святого Валентина 14 лютого: кому день закоханих, чого й бібліотекарі не заперечують, але ж для нас — Міжнародний день даріння книжок. Він нині припаде на неділю. Ми назвемо цей тематичний вечір для родин і молоді «Поетика кохання». Звісно, будемо додержуватися усіх карантинних правил, кварцеві лампи й антисептики завжди напоготові. Отож, слідкуйте за анонсами».

...Бібліотекарі навчилися дотримуватись санітарної дистанції, привчили й відвідувачів. «Криза обернулася на користь професії, — констатує Ірина. — Ми розробили кілька нових електронних ресурсів для користування читачами на віддаленні. Діє дистанційна регістрація читачів для отримання бібліотечного квитка. Ми навчаємося гнучкому оперуванню наявним бібліотечним ресурсом. Карантин не відштовхнув читаючу публіку, навпаки: за карантинний рік зареєстровано більш як 344000 відвідувань, в той час як в 2019 році було 313000. Почуваємося так, ніби успішно склали іспит!».

Протягом 2020 року більш як 250 бібліотечних заходів відвідало 20,5 тисячі читачів ОННБ. Серед них 8379 — онлайн.

Більш як 100 співробітників ОННБ з березня 2020 року пройшли навчання на онлайн-платформах: інформаційна безпека, сервіс-дизайн, вправи критичного мислення тощо. Методичний відділок розробив, за результатом, практичного посібника «Освітні платформи для бібліотекарів».

А тематичні лекції, онлайн і в особистому спілкуванні! «Банкірам про гроші, модницям про капелюшки», — сміється Ірина Олександрівна. А півторагодинні програми родинного культурно-пізнавального відпочинку! Діти с задоволенням роблять селфі то з мініатюрною книжкою в руках, то зі старовинним фоліантом. Новорічна ялинка в залі рідкісних видань та рукописів, де міститься Музей книги. «Казкові екскурсії», під час яких діти змагаються у створенні поштових карток...

Особливий предмет гордості — 30 грудня завершено роботу з підготовки «Каталогу колекцій стародруків кирілівського шрифту, XV — перша половина XVI століть», з фондів ОННБ. І ще вісім видань готові до друку: каталоги, бібліографічні показчики, буклети, монографії. А саме: каталог колекції гравюр у фондах ОННБ XVI-XVII століть (випуск перший); «Товариство незалежних художників в Одесі» та «Товариство південноросійських художників», збірник матеріалів «Одеська художня школа. Спогади колишніх учнів»; «Голодомор в Україні 1932 — 1933 рр.»; «Борис Едуардс: біографія, каталог творів».

«Чарівний світ мініатюрної книги», «Світ мистецтва», «Раритети бібліотеки: мініатюри, рукописи, стародруки», «Пізнавальне краєзнавство», проєкт родинного дозвілля «Казкові історії старовинної книгозбірні», — ні, бібліотечна фантазія людей діла ще не стомилася...

«Напевно, кожен з вас читав романи, дія в яких розгортається в межах певного обмеженого простору, в такій собі ізольованій коробці, відмежованій від усього світу, — звертається до читачів директорка ОННБ. — Туди не приходять і звідти не йдуть, і головна динаміка полягає в потенційній зміні персонажів. Головне — відчуття замкнутості: тексту, простору, суспільства. Перебувати довго в замкнутому просторі — непросте випробування. Ми зібрали для вас топові книги, які допоможуть перечекати карантин з найменшими моральними втратами. У списку — романи про сімейні таємниці, пригоди на безлюдному острові, історії на актуальні теми, японська філософія, роздуми про свободу, безвихідь, надію. Тимчасове ув’язнення карантином для людини, наділеної любов`ю до читання, не стане приводом для смутку. Скоріш, можливістю сповільнитися, видихнути і повернутися до простих і забутих радощів».

Бібліотека — точка зростання. До речі, гаслом Української бібліотечної асоціації 2021 року став слоган авторства Ірини Бірюкової (щорічний конкурс гасел, нині надійшло 325 пропозицій!): «Бібліотека — твоя точка опори».

В СИТУАЦІЇ вигуків, що зненацька природа кинула людству, особливої ваги набрала навичка швидкого реагування. Це стосується й бібліотекарів. Саме так бачить нинішню проблему пандемії Ірина Олександрівна. Моніторинг читацького попиту, пропаганда, аналіз помилок — щоденна робота.

В минулому році було поповнено комп’ютерну базу ОННБ: налічувала 83 персональних комп’ютери — стало 122, завдяки виконанню програми Міністерства цифрової трансформації (Мінцифра) за підтримки Офісу президента. З 5000 комп’ютерів, призначених для бібліотек України, ОННБ отримала аж 25, на решту «цифри» ще й примудрилася заробити. Хоча... ох, цей «зарібок», — хай би наші обранці-можновладці розповіли десь у розвинених країнах про своє «ринкове» ноу-хау, про те, що бібліотеки «повинні заробляти»!..

Певний сум навіюють і такі цифри: якщо в 2019 році ОННБ отримала більш як 40000 примірників книжок у поповнення фондів, то 2020 року — 27100 екземплярів. Отож, любий читачу, Міжнародний день даріння книжок актуальний як ніколи: подаруй бібліотеці книжку!..

Лицарі Книги не втрачають надії, не закривають проектів. Неодмінно відбудеться у травні Інтелектуальний форум ОННБ з традиційною виставкою «Українська книга на Одещині». Деталі вже обговорювала дирекція ОННБ з обласним департаментом культури. Призначено й дату: 21 — 23 травня.

Продовжилася, зазначає Ірина Олександрівна, робота над інноваційними проектами, зокрема таким, як «Старовинна гравюра — культурна спадщина України», в рамках якого в 2018 році вперше було масштабно представлено результати багаторічної копіткої праці бібліотечних фахівців з наукового опрацювання над колекцією унікальних гравюр майстрів з Англії, Італії, Нідерландів, Німеччини, України, Франції XVI-XIX століть; триває праця над проектом «Скарби України: цифрова колекція книжкових пам’яток у фонді Одеської національної наукової бібліотеки», який з 2019 року забезпечив фахівцям і всім зацікавленим віддалений доступ до найцінніших книжкових пам’яток з фондів ОННБ, які становлять виняткову історико-культурну цінність. До рецензування й редагування долучилися працівники Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського.

«Сьогодні, — каже Ірина Бірюкова, — це дуже актуальні теми для бібліотечних розробок, що мають на меті вивчення й усталення національно-культурної ідентичності. І уявіть собі, усьому цьому сприяла карантинна пауза! Адже під рукою власні бібліотечні фонди, особливо багатоцінний наш фонд рідкісних видань та рукописів. Отож, бібліотечна робота охоплює світ не тільки завширшки, кількісно, але й просувається в глиб».

Автор: Валентина Левчук


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту