ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ШАНС НА ВИПРАВЛЕННЯ
20.02.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 12-13(22231-22232) / Тираж: 8525

«РОМАНТИЧНИЙ» ВЧИНОК МІГ ЗАВЕРШИТИСЯ ВИРОКОМ, ЯКБИ НЕ ВІДНОВНЕ ПРАВОСУДДЯ

Однією з моделей відновного правосуддя є програми примирення потерпілих і правопорушників. Медіація використовується у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що реалізується на базі системи Безоплатної правової допомоги. Крім процедури примирення, кожен неповнолітній проходить індивідуальну програму ресоціалізації. Якщо неповнолітній примириться з потерпілим і відшкодує збитки, пройде заходи ресоціалізації, він може бути звільнений від кримінальної відповідальності за рішенням суду.

Ця історія трапилася в одному з квіткових магазинів Одеси. 16-річний Дмитро викрав 78 тюльпанів, чим спричинив потерпілій матеріальну шкоду на загальну суму трохи більше тисячі гривень. Хлопець обвинувачувався у вчиненні злочину, що передбачений ч. 1 ст. 186 Кримінального кодексу України, — відкрите викрадення чужого майна (грабіж). Максимальне покарання за цей злочин передбачає позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Дмитро навчається в 10-у класі, у нього є старший брат, але той живе окремо. Мати хлопця часто хворіє, тому батько змушений багато працювати вночі на заводі та в службі таксі, щоб утримувати сім’ю. Іноді він бере Дмитра із собою на завод, щоб той допомагав йому та вчився самостійності.

Через напружений ритм життя у батьків не вистачає часу, щоб приділити більше уваги синові. Успіхами у навчанні хлопець не може похвалитися, змінив уже кілька шкіл. Дмитро досить сором’язливий та закритий у собі, друзів серед однолітків не має. Єдина, з ким може поділитися новинами та переживаннями, — його подруга Наталка. Якось хлопець вирішив здивувати дівчину подарунком. Побачивши у вітрині магазину рожеві тюльпани, улюблені квіти своєї подружки, не зміг втриматися та поцупив їх.

Під час досудового розслідування прокурор запропонував підліткові взяти участь у пілотному проєкті з відновного правосуддя. Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області прийняв рішення про застосування програми та дав відповідне доручення для проведення медіації адвокатові, який співпрацює із системою БПД. Дмитро відшкодував потерпілій збитки в пов-ному обсязі, визнав завдану шкоду та вибачився перед нею за свій вчинок. Хлопець пройшов кілька занять з психологом. Його батьки кажуть, що підліток став відкритішим та доброзичливішим, охоче йде на контакт із членами родини. Навчився прогнозувати наслідки своїх вчинків, розуміти різницю між бажанням та потребою.

У судовому засіданні захисник Дмитра заявив клопотання про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності. Адвокат зазначив, що його підзахисний вчинив злочин без попереднього умислу, перебуваючи у виснаженому стані та через психологічну і фізичну втому. Від потерпілої також надійшла заява про закриття кримінального провадження, оскільки матеріальні і моральні збитки їй відшкодовані, а сам обвинувачений загрози для суспільства не становить.

Програма відновлення завершилася успішно: ухвалою суду неповнолітній був звільнений від кримінальної відповідальності, сторони досягли примирення між собою.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області:

вул. Льва Толстого, 6, м. Одеса, 65023, контактний телефон: (048) 726-22-23.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-21-31-03.

Електронна адреса: office. odesa.legalaid@gmail.com, office. odesa@legalaid.od.ua.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту