ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КОЛИ «ШВИДКА» НЕ ПРИЇДЕ
20.02.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 12-13(22231-22232) / Тираж: 8525

В Україні станом на 17 лютого, за даними МОЗ, зафіксовано 4286 нових випадків COVID-19. Захворіли, зокрема, 304 дитини та 329 медпрацівників. Найбільша кількість підтверджених випадків інфікування — в Івано-Франківській (646), Чернівецькій (386), м. Київ (366), Вінницькій (351) та Закарпатській (275) областях. На Одещині — 186.

Критичної позначки — 9-10 тисяч хворих ми, на наше щастя, не досягли, але розслаблятися, тішачи себе тим, що за-хворюваність поступово йде на спад, також не можна. За останні три місяці зменшилася кількість українців, які регулярно надягають захисні маски та рукавички, а також дезінфікують руки. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг». Так, 78% (-5%) респондентів повідомили, що часто надягають захисну маску, 18% — інколи або рідко, 4% — майже ніколи. А 63% (-7%) заявили, що часто дезінфікують руки, 28% — інколи або рідко, 8% — майже ніколи.

Якщо до магазину сьогодні не зайти без захисної маски, бо власників торговельних закладів за таке штрафують, то у громадському транспорті, особливо у маршрутках, люди практично не дотримуються карантинних правил, яких ніхто допоки не відміняв, а загроза поширення коронавірусу, як і раніше, висить над кожним.

За інформацією Одеського обласного лабораторного центру, станом на 17 лютого в регіоні зареєстровано 83684 випадки COVID-19. За останню добу в Одесі від ускладнень, спричинених коронавірусом, померло четверо людей (загалом 706), видужали 58 (всього 34538). Продовжують хворіти 2046 одеситів.

Як запевнив головний санітарний лікар нашої держави Віктор Ляшко, після 1 березня українці зможуть записуватися на безкоштовну вакцинацію проти коронавірусу COVID-19. Мовляв, саме з 1 березня точно знатимуть обсяги поставок вакцин на місяць.

За його словами, записатися на щеплення зможуть ті, хто не входить до пріоритетних груп («груп ризику»), що підлягають вакцинації. Під час запису громадян віком 18—59 років вноситимуть до «листа очікування», а старше 60 років — призначатимуть час і місце вакцинації. Людей із «листа очікування» викликатимуть, якщо будуть провакциновані всі з пріоритетної групи й залишаться нерозподілені дози.

Пан Ляшко розповів, що записатися на вакцинацію можна буде трьома способами: через спеціальний сайт, який відкриється найближчим часом; через електронні черги у сімейних лікарів; телефоном контакт-центру МОЗ за номером 0800-60-20-19.

Як відомо, МОЗ очікує, що вакцинація проти COVID-19 розпочнеться в Україні вже наступного тижня. Першими планують прищепити 367 осіб серед медиків, які працюють із хворими на коронавірус, та військових ООС.

Як ці плани почнуть у нас реалізовуватися — страшно й подумати, оскільки силоміць ніхто нікого не вколе, а люди допоки не можуть зрозуміти, яку вакцину роздобудемо, якої вона буде якості тощо. Заплутали їх своїм політичним щебетом добре, а ось путніх роз’яснень практично ніхто не надає, хоча те 1 березня уже зовсім близько.

А відтак треба берегтися самому і дбати про тих, хто поруч.

Якщо занедужали, температура після вживання жарознижуючих препаратів не спадає впродовж доби, тяжко дихати, судомить кінцівки — у жодному разі не вирушайте до лікарні, а зателефонуйте сімейному лікареві. У критичному випадку, радять медики, викликайте «швидку».

До слова, у Національній службі здоров’я розповіли, коли українцям можуть відмовити у виклику екстреної медичної допомоги, надання якої є безоплатним для всіх громадян.

Уже з 1 квітня, пояснили у відомстві, діятиме Програма медичних гарантій-2021. Українці можуть розраховувати на безоплатну екстрену медичну допомогу за принципом екстериторіальності. Так, при зверненні за адресою виклику вирушить та бригада, яка перебуває найближче до місця події. Пацієнта мають транспортувати до найближчої лікарні, яка має контракт з НСЗУ та спроможна надати відповідну медичну допомогу.

Екстрену медичну допомогу пацієнт отримує незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Для виклику «швидкої» не потрібне й електронне скерування, адже дзвінок на «103» передбачає, що людина перебуває у невідкладному стані.

Диспетчер має право відмовити у виклику, який по суті є необґрунтованим саме для служби екстреної медичної допомоги. При скаргах, наприклад, лише на температуру, коли пацієнт навіть не робив спроби випити жарознижуючий препарат, або для того, щоб виміряти тиск чи зробити ін’єкцію або, чим люди безсоромно користувалися, щоб виконати функцію «таксі» для пацієнтів, котрі не потребують екстреної допомоги, а мають за мету поїхати на планове обстеження тощо.

У Нацслужбі підкреслюють, що через такі виклики (а їх щодоби надходять сотні) пацієнт, який насправді потребує екстреної допомоги, може її не дочекатися.

Що ж до протидії поширенню COVID-19, бригади екстреної допомоги виїздять до пацієнтів і вже на місці оцінюють стан здоров’я людини, визначають потребу у госпіталізації та транспортують осіб з підозрою на коронавірус до визначеної лікарні. Якщо ж недужий не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу та рекомендації.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту