ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Нове обличчя Одещини
25.02.2021 / Газета: Вечерняя Одесса / № 22-23(11012-11013) / Тираж: 10407

Децентралізація

Децентралізація принесла масштабні зрушення у адміністративно-територіальному поділі Одеської області. Як змінилось обличчя одного найбільшого регіону України, можна зрозуміти, лише поглянувши на його карту. Замість 26 районів в Одеській області залишилось 7 укрупнених, в яких зараз створена 91 територіальна громада.

Але цьому процесу передував тривалий і складний у перемовинах і узгодженнях період створення як нових громад, так і районів. Працюючи у якості консультанта з комунікаційних питань Проєкту ПУЛЬС («Курс на зміцнення місцевого самоврядування»), який здійснює Асоціації міст України, безпосередньо спостерігала за процесом створення громад і подіями, які відбувалися в цей час.

Варто зазначити, що ще у 2014 році розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 року № 333 було схвалено Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Саме в цьому документі вперше було зазначено, що в Україні буде створюватися нова територіальна основа і, відповідно, нові органи управління з новими повноваженнями. Протягом 5 років, з 2015-го до 2020-го, на Одещині з’явилися 37 із нині існуючих громад. Вони об’єднувались на добровільній основі, з залученням громадськості до широкого обговорення, усі інші громади були створені згідно Постанови Кабінету Міністрів 2020 року і отримали свої нинішні межі. Таким чином з 490 колишніх населених пунктів утворилась 91 територіальна одиниця.

«Першопроходцями» реформи децентралізації на Одещині стали Балтська, Біляївська, Великомихайлівська, Тузлівська, Красносільська об’єднані територіальні громади. Саме їм довелося впроваджувати на своїй території нові зміни, викликані іншими реформами у сфері медицини, освіти, переходити на новий рівень надання послуг своїм жителям. Балтська громада однією з перших в Одеській області надала самостійність своїм освітнім закладам, завдяки чому місцеві школи та гімназії навчились акумулювати кошти, не витрачати зайве на енергоносії, а за рахунок зекономлених коштів закупити нові меблі чи навіть виплатити вчителям «тринадцяту зарплату». А, приміром, Красносільська сільська громада однією з перших на Одещині відкрила новітній Центр надання адміністративних послуг, де створила сучасні сервіси, прозорі офіси для своїх громадян.

Від редакції. Децентралізація влади — одна з постійних тем на сторінках нашої газети. Журналісти відвідали частину згаданих у статті громад, розповіли про їх перші кроки в самостійному житті, здобутки і проблеми. Голови ОТГ — серед лауреатів редакційного конкурсу «Люди дела». Маємо намір і надалі цікавитись розвитком громад і, звісно, знайомити з ними читачів.

Тим часом, поки новостворені громади будували самостійне життя, реформу децентралізації стримувала низка факторів. Серед них — і незатверджений проект Плану створення спроможних громад в Одеській області, який обласна рада минулої каденції жодного разу так і не винесла на сесію. Нові громади просто вносили у документ, окреслюючи їхні межі. Крім того, міста обласного значення, які з 2018 року отримали, образно кажучи, «пільгове» право утворити навколо себе громади, без проведення перших місцевих виборів в ОТГ, так ним і не скористалися. Таким чином, Южний, Теплодар, Чорноморськ, Ізмаїл, Білгород-Дністровський до самого завершення реформи не мали змоги перейти на нові принципи управління територіями і скористатися їхніми численними перевагами. Не вдалося утворити і Одеську громаду з центром у м. Одеса. Крім того, протидіяли, а інколи й відкрито перешкоджали у створенні громад керівництво окремих районів, депутати обласного рівня і навіть Верховної Ради.

Зазначу, що з 2015-го по 2019 рік громади Одещини отримували суттєву інфраструктурну субвенцію, яка допомогла їм здійснити численні зміни і перетворення для успішного старту в нових умовах управління територіями. А от громади, де процес створення затягнувся, втратили мільйонні кошти, які могли б вкласти у розвиток своїх об’єктів. Проте, громади Одеської області вже створені, а колишні районні центри і міста стали адміністративними центрами нових громад.

За останні 5 років громади Одещини здійснили потужні, а іноді вражаючі перетворення на своїх територіях. Серед багатьох успішних кейсів відзначу Маразліївську громаду, котра зуміла акумулювати дорожню техніку, щоб виконувати ремонтні роботи у себе й допомагати сусідам. Любашівську громаду, яка впроваджує сортування сміття і розвиває туризм, запровадивши щорічний «Ковбасний фест», Старокозацьку громаду, яка залучає інвесторів-виробників сонячної та вітряної енергії, Великомихайлівську громаду, яка уперше з часів незалежності відремонтувала сільські будинки культури, чи Лиманську громаду, де в маленькій сільській школі запрацювала інклюзія: для дітей з особливими потребами залучені асистенти вчителя, а школи уперше за 20 років отримали новітній інвентар. Ці та ще безліч малих і великих досягнень громад Одещини допомагають своїм мешканцям жити краще, повноцінно розвиватись,

Загалом протягом останніх

5 років ОТГ, створені на добровільній основі в Одеській області, показали успішний старт роботи органів місцевого врядування у нових умовах. Територіальні громади, отримавши самостійність у прийнятті рішень, повноваження, ресурси, землю, відчули свою силу і відповідальність перед людьми. Як на мене, це головний результат і, якщо можна сказати, головна місія децентралізації влади: адже місцевій владі, яка робить зміни, люди почали більше довіряти, почали долучатись до процесів, що відбуваються у рідному місті чи в селі, відповідальніше ставитись до своєї вулиці, більше поважати вчителя чи прибиральника. Красномовно виглядає досвід кількох громад, які запровадили проект «Громадського бюджету», завдяки якому кожен житель може долучитись до втілення потрібних і важливих ініціатив і отримати на це фінансування.

Сьогодні громади Одещини продовжують приймати на свій баланс майно від колишніх районів. Асоціація міст України також моніторить цей процес, надає консультативну допомогу своїм громадам— членам у юридичній та економічній площині. Проте хочу зазначити, що в нових умовах адміністративно-територіального устрою дуже важливо надати всебічну підтримку новоствореним громадам, адже усі вони є центрами розвитку життя мешканців області. Справедливий розподіл коштів обласного бюджету розвитку, будівництво доріг, максимальне залучення інвестицій мають стати напрямком і стратегіями керівництва Одеської області. На що я дуже сподіваюсь. А громадам і їхнім керівникам бажаю знаходити нові можливості, впевнено крокувати вперед, щоб ставати ще міцнішими і будувати нове життя на своїх територіях. Це історичний шанс — змінити Україну. І він зараз — в руках громад.

Автор: Оксана Піднебесна. Консультантка з комунікацій Одеського РВ АМУ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту