ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЗРОШЕННЯ — НЕ ПРИВІЛЕЙ
27.02.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 14-15(22233-22234) / Тираж: 8525

Використання зрошуваних земель має стати не привілеєм, а звичайною практикою для аграріїв, переконаний міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

Коментуючи схвалений урядом законопроєкт про агрострахування, посадовець зауважив, що цьогоріч в Україні запроваджуються дієві інструменти підтримки аграріїв — агрострахування та проєкт зі зрошення й меліорації: «Так, інститут агрострахування — чи не єдине рішення для регіонів півдня, які третій рік поспіль страждають від посухи. Тільки торік площа загиблих сільгоспкультур по всій Україні склала майже 771 тис. га, з яких в Одеській області — 518 тис. га».

«Держава усвідомлює, що загибель врожаю призводить до зниження надходжень коштів до бюджету від експорту агропродукції, частка якої сьогодні в загальному експорті країни становить майже 50%. У рамках цього закону про агрострахування держава надасть підтримку сільгоспвиробникам, які мають застрахувати посіви. У разі ж, якщо посіви гинуть, держава бере ударну участь у компенсації вартості цих посівів, щоб аграрій міг мати фінансову подушку», — цитує урядовий портал Романа Лещенка.

Законопроєкт про агрострахування визначає механізм надання державної підтримки; учасників ринку, об’єктів страхування, страхових продуктів, страхових ризиків, страхових випадків, вимог до договорів; чіткі вимоги до страхових компаній та контроль за ними; прозорість і транспарентність. Ринок агрострахування ефективно працює у Китаї та Індії, де держава надає підтримку фермерам до 80%. У США та Канаді створена широка державна програма страхування, де покриваються навіть ризики щодо коливання цін на основні культури.

Другим дієвим інструментом підтримки, за словами міністра, є запуск національного проєкту зрошення і меліорації на півдні України. З огляду на кліматичні зміни та збільшення епіцентру посухи зрошення буде основою для підтримки аграріїв.

«Використання зрошуваних земель повинно стати не привілеєм, а звичайною практикою для аграріїв! Цього року ми розпочинаємо Програму зі зрошення і меліорації на півдні України. Реалізація проєкту дасть поштовх для розвитку не тільки аграрного виробництва, а й економіки в цілому, виробництва високомаржинальних культур та збільшить додану вартість на гектар», — зазначив Романо Лещенко.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту