ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ВІРУСНИЙ УЛЬТИМАТУМ
06.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 16-17(22235-22236) / Тираж: 8525

Більше тижня тому, починаючи з 24 лютого, в Україні розпочалася масова вакцинація проти коронавірусу COVID-19. Щоправда, допоки про масовість процесу говорити завчасно, адже підставляти дельтовидні м’язи під уколи люди не поспішають. Навіть медики, на очах яких — усі оті жахіття, що приносить та вірусна зараза. А вона вже забрала життя більше 26 тисяч українців.

Це в Європі чи в Ізраїлі громадяни організовано стали в черги і виконують приписи тамтешніх медиків. Одного дев’яностолітнього європейця, пишуть у мережах, аж поліція мусила наздоганяти: дід «розкочегарив» свою автівку практично до 200 км/год, щоб не пропустити черги на вакцинацію.

Наше ж МОЗівське начальство на чолі з ексдиректором найбільшого в країні поліграфічного комбінату довго прицінялося до вакцин, які розробили і виготовили у світі: ті вже спродалися, у тих дорого, а від тих взагалі не візьмемо… Намагалися десь випросити, але ніхто нічого не дав без грошей.

Зупинилися на вакцині AstraZe-neca, перші 500 тисяч доз якої від Covid-19 (Covi-Shield) після добре організованих фото сесій біля літака й у ньому пан Степанов, нарешті, привіз додому. Оборудка обійшлася державі у мільярд з довгим хвостом. У березні обіцяють ще кілька мільйонів доз цієї та інших вакцин.

Напевно, іноземці дивувалися з того, що наш міністр власною персоною бігав з тачкою і скуплявся, бо ж для цього в його підпорядкуванні є ціле управління.

Але нехай уже й так. Щоб загітувати людей, хоча і для такої роботи під його керівним крилом є армія спеціалістів, міністр привселюдно вакцинувався від коронавірусу, а слідом за ним — головний санітарний лікар Віктор Ляшко і навіть президент Володимир Зеленський. Щеплення глава держави отримав під час робочої поїздки в зону проведення операції Об’єднаних сил у Луганській області. Процеси вакцинації транслювалися у прямому ефірі.

«Ми власним прикладом показуємо, що не привезли щось інше і не будемо завозити для себе щось інше. Показую публічно, чому потрібно вакцинуватися, що вакцина безпечна та ефективна», — наголосив пан Ляшко після щеплення.

Переконали? Не зовсім. Не всі повірили. Це, зокрема, засвідчують численні негативні відгуки-публікації у соціальних мережах, що, мовляв, то була саме привезена рятівна вакцина, а чи примітивна вітамінка?

Фахівці Центру громадського здоров’я нагадували, що вакцина Covishield/AstraZenecа, яку поставили в Україну, надходить у флаконах на 10 доз препарату. Після відкриття робити щеплення можна лише впродовж шести годин, повторне замороження заборонене. То хто ті 27, яким мали вколоти вакцину з трьох відкупорених для високопосадовців флаконів?

Може, від недовіри й темпи вакцинації такі «стрімкі»? Скажімо, 1 березня щеплення проти COVID-19 отримали 1764 особи. Від початку кампанії вакциновано 4905 осіб. За добу найбільша кількість щеплених зафіксована у Донецькій області (180), за весь період вакцинальної кампанії — там же (400 щеплень).

Темпи «вражаючі», хоча міністр охорони здоров’я Максим Степанов оголосив про плани МОЗу вакцинувати проти коронавірусу по 5—7 млн осіб щомісяця вже цього літа. Це якщо, звісно, все йтиме за планом. А може, до літа все і так минеться?

В уряді кажуть, що переконуватимуть лікарів робити щеплення. Наразі лише 38% медиків, за даними МОЗ, готові до цього. Багато з них перехворіли і зараз мають імунітет. У Кабміні також не виключають, що пізніше можуть подумати над запровадженням певних обмежень для тих, хто не буде вакцинованим.

Палкою людей на вакцинацію не заженеш. Налякати також не вдасться. Тільки добровільно, осмислено, бо ж не дикуни, а європейці, освічена нація.

Найгіршим може стати варіант купівлі довідки про вакцинацію, якщо таку вимагатимуть. Пригадайте сумнозвісні часи, коли батьки, які були проти випробуваної, ефективної вакцинації від тяжких хвороб, запросто купували довідки, щоб без проблем влаштувати дітей до садочка чи спорядити до школи. А потім мали велику біду, коли дитина захворіла, не маючи належного захисту, який давала вакцинація, і могла заразити інших, таких же беззахисних, не вакцинованих.

І, схоже, дуже скоро може організуватися вітчизняний ринок вакцин, який маскуватиметься під цілком законну альтернативу: безоплатно — завезеною індійською, за гроші — будь-якою іншою, на вибір.

Ми ж не проти вакцинації, але ми й не піддослідні. Допоки не переконали. Ба навіть налаштовують проти. Передусім — через безлад і неорганізованість, які годі приховати. Он, на величезний суспільний сором, уже намагаються приховати забороною поширення інформації щодо виробників та постачальників COVID-вакцини, якою збираються щеплювати населення. Такий заборонний наказ МОЗу вистачило розуму виставити на офіційному сайті міністерства.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту