ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
«ШУКАЧІ ПЕРЛІВ» — У ПЕРЛИНІ ОДЕСИ
06.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 16-17(22235-22236) / Тираж: 8525

Прем’єрою «Шукачів перлів» Жоржа Бізе (у концертному виконанні) завершився другий фестиваль «Зимовий променад в Одеській опері». Постановка присвячена пам’яті видатних музикантів, народних артистів України — Галини Поліванової, яка довгий час була солісткою нашого оперного, та її чоловіка Ярослава Вощака, у 1963 — 1965 роках головного диригента театру (19 лютого 2021-го сповнилося століття від дня його народження).

Уперше в Одесі цю оперу поставили 130 років тому, але тоді вона не здобула підтримки публіки і витримала лише кілька показів.

Нинішня ж вистава, без сумніву, гідний подарунок шанувальникам музики.

В основі сюжету — суперництво двох друзів за серце однієї дівчини. Дія відбувається в екзотичній обставі, на Цейлоні. Рибалка Зурга (Богдан Панченко) і мисливець Надір (заслужений артист України Владислав Горай) закохані у Лейлу (Анастасія Голуб), і щоб не стати ворогами, друзі вирішують розійтися. Лейла стає жрицею, яка приймає обітницю безшлюбності і своїм співом допомагає шукачам перлів. Через деякий час Надір повертається в рідне село, де Зурга вже є вождем, і пристрасті розпалюються не на жарт...

Любов, відданість, дружба, зрада, заздрість, світлі й темні почуття, людські пристрасті — усе це в музиці опери. Цікаво, що її автори продумали два варіанти фіналу, і чим вона закінчується у постановці одеського театру, можна дізнатися, лише подивившись виставу.

Солісти чудово справилися з новим завданням, і музика Жоржа Бізе дала змогу продемонструвати всю красу їхніх голосів. Як завжди, на висоті (хоч і в оркестровій ямі) був оркестр під керуванням диригента-постановника В’ячеслава Чернухо-Воліча, а також хор театру (головний хормейсер Валерій Регрут).

Опера поставлена як пробний ва-ріант, у концертному виконанні, тож режисер-постановник Павло Кошка вирішив непросте завдання — знайти компроміс між виставою та просто співом. І це йому вдалося. Дія на сцені більше нагадувала відкриту репетицію. І хор, і солісти у чорному, лише виконавиця головної ролі — у сукні кольору перлів. Усі події відбуваються лише в музиці та глядацькій фантазії. Солісти та хор співали французькою (викладачка Лариса Коннон), і це також для них нове, оскільки переважна більшість опер у нашому театрі — італійською мовою.

Ігор Анісенко, художник-постановник фестивалю, об’єднав різні спектаклі єдиним рішенням, універсальною сферичною формою, яка, наче лего, збирається в різні конструкції, залежно від постановки. Концепція цієї вистави — це нитка перлів, що розірвалася й розсипалася у просторі, перемагаючи сили гравітації. Над сценою переливаються розсипані перлини, а відеоряд з морськими хвилями доповнює враження від музики, створюючи живопис оперної дії.

Питання щодо створення повно-цінної оперної постановки вирішуватимуть відгуки публіки. Усі, хто побував на прем’єрі «Шукачів перлів», отримали анкету, в якій мали відповісти на питання: чи потрібна повна постановка цієї опери в Одесі (яка йшла у концертному виконанні)? Не дивно, що переважна більшість глядачів сказала «Так!». За результатами попереднього інтернет-голосування, понад 90 відсотків з тих, що відгукнулися, бажає бачити «Шукачів перлів» у повній сценічній версії.

А що це справді так, найкраще свідчили бурхливі аплодисменти публіки, яка не відпускала артистів зі сцени. Чудова, багата звучанням музика, пригодницький сюжет, що розгортається на березі моря, — можна лишень уявити, яким яскравим буде майбутній спектакль. Тож, сподіваємося, театр подарує ще одну цікаву прем’єру, створену потужною творчою командою, яка сміливо приймає виклики й реалізує нові масштабні проєкти. І недарма наш оперний називають перлиною Одеси!

Автор: Ольга ФІЛІППОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту