ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КНИЖКА — НА ЗАДВІРКАХ
13.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22239) / Тираж: 8525

Лише 27% українців читають частіше, ніж раз на тиждень. А щоденних читачів в Україні тільки 8%.

Такі тривожні цифри озвучила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль під час форуму «Україна 30: Культура. Медіа. Туризм», повідомляє «Укрінформ».

«Можна побачити, як разюче відрізняється ситуація з читанням в Україні і в європейських країнах. Скільки людей читає регулярно, тобто частіше, ніж раз на тиждень, чи мінімум раз на тиждень? Якщо в Італії цей показник — 56%, у сусідній з нами Польщі — 36%, то в Україні тих, хто читає книжку більш ніж раз на тиждень, лише 27%», — сказала пані Коваль, додавши, що цей відсоток у нас постійно падає, а щоденних читачів — тільки 8%.

На жаль, зазначила вона, в період локдауну за 2020 рік продажі паперових книжок не зросли. «Трохи зросли продажі електронних книжок, або через інтернет-книгарні, а не через стаціонарні. Але це лише трошечки, і зовсім не відповідає тим трендам і тенденціям, які ми можемо спостерігати в інших країнах світу, де справді є реальне зростання на 7—9 відсотків продажів за результатами року. В Україні ми, навпаки, маємо падіння на 50%. І це дуже сумно, бо означає, що книжка явно не належить до пріоритетних покупок і до пріоритетів проведення вільного часу», — резюмувала Олександра Коваль.

До речі, Міністерство культури та інформаційної політики України ініціює громадське обговорення проєкту програми на 2021 — 2025 роки «Читання як життєва стратегія».

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту