ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ГУРТОМ ВЕСНУ ЗАКЛИКАЛИ
13.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22239) / Тираж: 8525

У Піщанській сільській територіальній громаді вперше влаштували спільне святкування Масниці, яка з давніх-давен символізує зустріч весни.

Як і колись їхні предки, нинішні селяни за традиційними обрядами провели зиму і запросили у гості, хоч і клопітну (бо ж попереду — нелегка праця на полях-городах), але таку довгоочікувану й обнадійливу — на врожай, на добробут — весну.

Місцеві господині з такої нагоди показали весь свій кулінарний хист. Звісно ж, головне місце на столах посідали символи свята — млинці. Поряд з ними непогано примостилися вареники, пироги, тістечка, торти, кекси, пряники і ще багато смачної здоби — залежно від фантазії та уміння жінок. Усіх частували просто так — із щирої гостинності. Гарного настрою додавала концертна програма творчих колективів громади.

На святковому ярмарку всі, хто прийшов на площу зі своїми кулінарними виробами, позмагалися у конкурсі на найсмачніші та найгарніші млинці. Кожен стіл, кожна страва різнилися своєю рецептурою та дизайном, начинкою і формою, тож вибирати переможця було нелегко.

Не залишилися без уваги й місцеві майстри та майстрині прикладного мистецтва. Організатори влаштували виставку, на якій вони представили найрізноманітніші витвори ручної роботи: плетиво, в’язання, вишивку, різьбу тощо. Кошики, вазочки, картини, фігурки, сумки, пляшки, іграшки, серветки, килимки, рушники барвистими кольорами приковували увагу і викликали щире захоплення.

Як і годиться, під час свята спалили атрибут Масниці — солом’яне опудало «баби-зими». А коли відкрили дорогу весні та пробудженню землі від зимового сну, з почуттям виконаної місії взялися до смакування млинців з ароматним чаєм, веселощів та ігор.

За словами присутніх, такі свята єднають мешканців сіл, створюють позитивні стосунки і сприяють формуванню міцної й дружньої громади. Нагадаю, що ця територіальна громада об’єднала жителів Піщанської, Пужайківської, Гербінської та Шляхівської сільських рад колишнього Балтського району. Очолює її Олексій Пантілєєв, який взяв активну учать у народному гулянні.

Автор: Віра ТИХОНОВА, Піщанська ОТГ Подільського району.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту