ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ВАКЦИНАЦІЇ БОЇМОСЯ БІЛЬШЕ, НІЖ КОВІДУ
13.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22239) / Тираж: 8525

За добу, 11 березня, в Україні зафіксували 12 946 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема, інфікувалися 649 дітей та 450 медпрацівників. Найбільша кількість підтверджених випадків — у Житомирській (1310), Вінницькій (940), Києві (896), Одеській (757), Львівській (704) та Київській (697) областях. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За добу госпіталізовано 3843 особи; летальних випадків — 230. Загалом станом на 11 березня в Україні на коронавірус захворіли 1 425 522 особи; летальних випадків — 27 685.

Ще 5 березня пан Степанов заявляв, що Україна вступила у третю хвилю поширення COVID-19, відтак цифра у понад 12 тисяч інфікованих — очі-кувана. Але ж іще раніше прогнозували, що 9—10 тисяч захворілих за добу покладуть на лопатки нашу систему охорони здоров’я. На щастя, вона виявилася живучою, оскільки недужих госпіталізують і лікують. Водночас, таке жонглювання прогнозними цифрами ще більше заплутало людей.

У лютому в Україні офіційно розпочалася вакцинація від COVID-19 препаратом Covis-hield/Astrazeneka. Відповідно до дорожньої карти, першими щеплення мали отримати медики. Однак виявилося, що багато з них із недовірою поставилися до якості з такими трудами добутого препарату і відмовилися від вакцинації.

Державна кампанія розгортається повільно і, кажуть, у перші дні це призвело до того, що залишки вакцини просто викидали, адже у флаконі десять доз, а після відкриття пляшечки препарат можна зберігати не більше шести годин.

Щоб уникнути подальшої утилізації, МОЗ дозволило використовувати залишки для вакцинації людей із непріоритетних груп. Але не всіх охочих, а «публічних діячів», які начебто мають таким чином популяризувати вакцинацію серед населення, для чого, власне, й було видано спеціальний наказ, куди вписали публічне щеплення особисто президента і міністра охорони здоров’я.

Київ через державні ретранслятори продовжує закликати до вакцинації, але це не знаходить очікуваного відгуку серед населення. В Україні від початку кампанії щеплено 29378 осіб, тоді як завезли 500 тисяч доз. Далися взнаки погана організація процесу і кепська роз’яснювальна робота.

На Одещині першим у цьому сенсі організувався Центр громадського здоров’я, який створив онлайн-форму, де могли записатися охочі вакцинуватися. Та чи багато хто знає про цей ресурс? Навіть мені, стріляній користувачці мережею, непросто було його знайти.

Щоб зупинити весняну хвилю захворюваності, на цей час годилося б вакцинувати вже близько 50—70% населення.

Чого не досягли.

Люди підозрюють, що у світі почалися «великі торги» на фоні стрімкого поширення коронавірусу. Хтось переконав у якості розробленої вакцини і вдало її спродує, а хтось, як ми, кидається з кутка в куток, не знаючи, як вибратися з ковідної ситуації, котра з кожним днем наступає. Складається враження, що люди бояться вакцинації більше, ніж коронавірусу. Більшість вважає за краще просто зачекати.

У Національній академії наук України використали світовий досвід математичного моделювання для прогнозування динаміки захворюваності та смертності внаслідок інфікування COVID-19. Зростання захворюваності прогнозується уже на кінець квітня: до 40 тисяч заражень і тисячі летальних випадків за добу. І так може тривати до середини травня. Причому в цей період тяжче хворітимуть люди середнього віку.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на тлі зростання захворюваності не виключає запровадження в Україні жорсткого карантину.

Допоки нема локдауну (не зупинився громадський транспорт і не введено комендантську годину, інші суворі обмеження), мусимо посильно протистояти тяжкій хворобі своєю усвідомленою поведінкою: носити захисні маски, уникати скупчень людей, не переохолоджуватися і, зрозуміло, задуматися про вакцинацію, якої все одно не оминемо.

До речі. За даними ВООЗ, у світі вже введено понад 268 млн доз вакцини проти COVID-19. Випадків смерті від вакцини не зафіксовано.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту