ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ВІЗИТ — ЧАС — ГРОШІ
13.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22239) / Тираж: 8525

Офіс ефективного регулювання BRDO сформував комплекс рекомендацій для Одеської області щодо полегшення ведення бізнесу на основі нещодавно презентованих результатів рейтингу Regional Doing Business — 2020. За результатами цього дослідження, Одеса посіла 18-е місце.

Зокрема, ми на 10—11-й позиції у компоненті «Одержання дозволу на будівництво» — проходження необхідних процедур потребує 104 дні.

Проблеми виникають у забудовників і під час підключення до мереж водопостачання та каналізації — на це знадобиться у середньому 35 днів. Щоб виправити ситуацію, необхідно організувати проведення роз’яснювальної роботи з ВАТ «Інфоксводоканал», яке забезпечує водопостачання і водовідведення Одеси щодо прискорення процедур. Негативно позначився на рейтингу і показник критерію «Витрати офіційних коштів», оскільки максимальна сума офіційно витрачених грошей, заявлена респондентами, сягнула 7000 грн. Отже, місцевим органам влади слід акцентувати увагу на зниженні вартості послуг.

«Рейтинг Regional Doing Business — це про проміжний результат, який потрібно не лише закріпити, а й примножувати. Із цією метою ми розробили конкретні рекомендації для областей, які допоможуть місцевій владі зорієнтуватися на тому, що сьогодні необхідно робити для полегшення ведення бізнесу в українських містах», — зазначив Вадим Загарій, керівник проєктів BRDO.

За його словами, Одещина має низькі бали за критерієм «Час на отримання необхідних дозволів та документів» у компоненті «Оформлення земельної ділянки» — процедура займає в середньому 92 дні. Максимальні офіційні платежі, заявлені респондентами, склали 10000 грн. Для прискорення процесу відведення земельної ділянки слід організувати роз’яснювальну роботу з представниками місцевого Держгеокадастру, а також пришвидшити безпосереднє ухвалення міською радою рішень про передачу земельної ділянки в оренду.

У компоненті «Електронні сервіси» Одеса теж отримала низькі бали й поділяє 17—19-е місце з Вінницькою та Кіровоградською областями. Рекомендація місцевій владі — забезпечити електронну подачу документів для проходження процедури/послуги та отримання результату щодо дозволів на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, на порушення об’єкта благоустрою, отримання викопіювання топографічної карти масштабу 1:500 з відображенням інженерних мереж, на виконання робіт підвищеної небезпеки, видачу містобудівних умов та обмежень. Респонденти відзначили відсутність повної інформації про електронні сервіси на сайті міської ради — це теж необхідно виправити. Область отримала 5 із 10 можливих балів за цим показником.

Для покращення позиції Одеси в компоненті «Місцеві податки» необхідно знизити розмір ставок туристичного збору (поточна ставка 0,5% є максимальною) та єдиного податку для І групи — також складає максимальні 10%. Окрім того, респонденти зазначили проблеми з пошуком необхідної інформації щодо ставок місцевих податків та зборів на сайті міськради. Отримано 10 із можливих 15 балів. Рекомендація — оприлюднити інформацію щодо ставок місцевих податків та зборів у повному обсязі на єдиному веб-сайті.

Зазначимо, рейтинг складався на підставі опитування українських підприємців згідно з адаптованою методологією Doing Business Світового банку. Основою для оцінювання стали кількість контактів із представниками дозвільних органів — «візити», кількість календарних днів, що витрачаються на отримання дозвільних документів, — «час» та витрати підприємців — «гроші».

За результатами рейтингу, найкращий діловий клімат серед усіх обласних центрів показав Житомир, набравши 356 балів. Останні сходинки посіли Миколаївська, Хмельницька та Херсонська області — 303, 304 та 310 балів відповідно.

Довідково. Офіс ефективного регулювання BRDO (Better Regulation Delivery Office) — незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується міжнародними донорами, зокрема Європейським Союзом у рамках проєкту FORBIZ та Ініціативи EU4Business, і націлений на покращення умов ведення бізнесу та інвестиційної привабливості України, стимулювання розвитку підприємництва та налагодження публічного діалогу між бізнесом і владою.

Офіс ефективного регулювання BRDO.

Автор: Максим БУРДЮГ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту