ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ГРА У ЛОТЕРЕЮ З... ПАТОГЕНАМИ
13.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22239) / Тираж: 8525

Коаліція провідних учених світу закликала уряди країн нейтралізувати першопричину спалахів нових невідомих хвороб — знищення природи, пише zn.ua з посиланням на британську газету The Guardian.

Найважливіші інвестиції та дії, що допоможуть уникнути потенційних пандемій у майбутньому, наразі відсутні, вважає коаліція вчених. Світ нині фактично грає в лотерею з дикою природою.

Експерти стверджують, що, цілком виправдано витрачаючи величезні кошти на зміцнення системи охорони здоров’я людей та стимулювання зростання глобальної економіки, уряди практично не приділяють уваги життєво необхідним та набагато менш затратним заходам щодо припинення вирубування лісів та незаконної торгівлі дикою природою. А відтак попереджають: якщо людство залишатиметься бездіяльним, то потенційно ще страшніші пандемії можуть вражати світ уже в найближчому майбутньому.

Вважається, що коронавірус, який спричиняє COVID-19, перейшов до людей від кажанів, як і близько двох третин за-хворювань, включаючи віруси грипу, ВІЛ, Зіка та Ебола, переходять саме від інших видів. Неконтрольоване й нерівномір-не використання природних ресурсів, знищення природи землеробством, заготівля деревини та торгівля дикими тваринами призвели до тіснішого контакту з незайманою природою, що й спровокувало збільшення за останні десятиліття кількості хвороб, які переходять до людей від представників фауни.

«Вакцини проти COVID-19 допоможуть нам врятуватися від нинішнього безладу, але не допоможуть захистити людство від наступної потенційної пандемії. Лише діями, які зупиняють нові інфекції там, де вони починаються, ми можемо покінчити з нашою небезпечною грою в лотерею з патогенами», — наголошує учений Школи громадського здоров’я при Гарвардському університеті (США) Аарон Бернштейн.

«Ліси, а особливо тропічні, містять складні мережі мікробів та їх господарів-представників дикої природи. Руйнування цих ландшафтів загрожує переходом мікробів до одомашнених тварин і самих людей. Отже, підтримка цілісності лісів служить не тільки для захисту біорізноманіття та пом’якшення проблеми зміни клімату, а й для стримування цих складних та потенційно небезпечних мереж патогенів», — каже Емі Віттор з відділу інфекційних хвороб та глобальної медицини Університету Флориди.

Наразі глобальні витрати у відповідь на COVID-19 уже перевищують 20 трильйонів доларів. Для порівняння: за результати дослідження, проведеного в липні 2020-го, щорічне спрямування на боротьбу зі знищенням дикої природи лише 27 мільярдів доларів істотно зменшило б ризики виникнення чергових пандемій у таких масштабах, як нинішній спалах коронавірусу.

«Відносно скромні витрати та співпраця між урядами у нових «гарячих» точках щодо боротьби з вирубування лісів, значное скорочення комерційної торгівлі дикою природою та покращення біозахисту тут суттєво допомогли б», — зазначає експерт із зоонозних вірусів Альянсу екологічного здоров’я Джон Епштейн.

На переконання коаліції провідних учених, зупинення вирубування тропічних лісів має вирішальне значення. А важливим кроком на шляху захисту цих лісів було б визнання прав ко-рінних народів, які мають багатовікові знання про гармонійне життя з природою.

Ще в жовтні 2020-го провідні вчені заявили, що світ перебуває в «ері пандемій», а відтак нові хвороби з’являтимуться частіше, поширюватимуться швидше, вбиватимуть більше людей і впливатимуть на світову економіку з руйнівнішими наслідками, ніж будь-коли раніше, якщо тільки люди не зупинять знищення дикої природи.

Ще від самого початку пандемії коронавірусу ООН, Всесвітня організація охорони здоров’я та інші міжнародні інституції наголошували, що людство повинно боротися з першопричиною спалаху, а не лише з наслідками. Згодом же експерти назвали її «SOS-сигналом для підприємницької діяльності».

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту