ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Шевченківські читання
16.03.2021 / Газета: Вечерняя Одесса / № 29(11019) / Тираж: 10407

Публічні читання, присвячені 207-й річниці з дня народження Т.Г. Шевченка та 180-річчю від часу написання поеми «Гайдамаки», відбулися 10 березня в Одеській національній науковій бібліотеці.

«Гайдамаки» фактично є першим великим твором геніального Кобзаря і першим українським історичним романом.

В рамках заходу відбулися презентація книжкової виставки «Щоб наша правда не пропала, Щоб наше слово не вмирало…»; мистецька виставка «Твори Т.Г. Шевченка в образотворчому мистецтві: графіка українських художників у фондах ОННБ»; виставка однієї картини «Козак Мамай» художниці Тетяни Маслової, члена НСХУ.

У заході взяли участь представники влади, провідні науковці, літератори, культурні й громадські діячі, просвітяни, краєзнавці, митці. Почесним гостем заходу (у режимі онлайн) був Олесь Федорук (м. Київ), літературознавець, текстолог, кандидат філологічних наук, автор багатьох праць з історії літератури, відповідальний секретар редколегії «Повного зібрання творів» Пантелеймона Куліша, керівник Центру дослідження життя і творчості П. Куліша, старший науковий співробітник відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України.

Разом із Юрієм Грабовичем він ініціював перше факсимільне видання першодруку Шевченкової поеми «Гайдамаки». Написав супровідну студію «Перше видання Шевченкових «Гайдамаків»: Історія книжки» (Київ, 2013), у якому переглянув та узагальнив друковані й архівні джерела, пов’язані з історією написання, виходом в світ і поширенням поеми.

Модератором заходу виступила завідувачка відділом соціокультурної діяльності ОННБ Тамара Кухарук.

Шевченківські читання в ОННБ були започатковані у 1999 році з нагоди відзначення 185-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Відтоді вони стали традиційними, хоча вперше повідомлення про проведення таких заходів у бібліотеці з’явилося ще 1951 року.

Проведенню Шевченківських читань на гідному рівні сприяють унікальні фонди, науковий потенціал бібліотеки, плідні зв’язки з провідними науковцями Одеси, художниками, майстрами сцени, творчими колективами. Бібліотекарі завжди з гордістю представляють свій внесок до шевченкознавчих досліджень, зокрема: бібліографічні покажчики «Шевченко в одеській пресі» (на теперішній час укладено 6 випусків), «Видання «Кобзаря» у фондах Одеської державної наукової бібліотеки імені М. Горького»; репринтне видання унікальної збірки «Вінок Т. Г. Шевченку», упорядкованої М. Ф. Комаровим; численні власні дослідження і публікації бібліотекарів у галузі шевченкознавства.

За повідомленням відділку соціокультурної діяльності ОННБ

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту