ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КУЛЬГАВА ПРОЗОРІСТЬ
20.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 21-22(22240-22241) / Тираж: 8525

Постійний моніторинг — запорука відповідальної роботи. Саме так вважають у Міжнародному центрі перспективних досліджень і вже не один рік складають рейтинг прозорості міст та регіонів, оцінюючи, наскільки ефективною, відкритою і доступною для населення є діяльність структур державного управління, місцевого самоврядування та громадського суспільства.

Одещина замикає першу десятку рейтингу, поступившись Волинській, Сумській, Запорізькій, Тернопільській, Чернігівській та Львівській областям. А на призових місцях — Рівненська, Вінницька та Хмельницька.

Сам процес перевірки і внесення даних є досить кропіткою роботою не однієї людини. Враховуються, зокрема, відповіді на опитувальник самого центру, відповіді на запити, відправлені через третю особу («запит таємного клієнта»), аналіз інформації, що є у відкритому доступі на офіційних сайтах відповідних структур та їх сторінках у Фейсбук. Загалом для складання рейтингу було враховано 67 показників прозорості, передусім, відкритість інформаційної політики, відомостей про формування бюджету, державні закупівлі тощо. За несвоєчасне або часткове опублікування даних експерти знімають бали.

Окрім областей, Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) моніторить і великі міста. Тут перше місце, отримавши 99 балів із 100 можливих, посіла Вінниця. Далі йдуть Хмельницький (97) та Сєверодонецьк (92).

На жаль, Одеса добряче відстає від лідерів, хоч і покращила минулорічні результати. Набравши 75 балів, наш обласний центр ділить 20-е місце із Житомиром. З-поміж 50 міст, які потрапили до рейтингу, є ще один представник Одещини — Ізмаїл. Тут показники геть невтішні: 40 балів і третє місце з хвоста.

«Рейтинг набув особливої актуальності у зв’язку з децентралізацією, переданням владних функцій на місця. Якщо раніше місцеві бюджети та рішення контролювалися з центру, то зараз основна відповідальність покладається на первинний рівень. Місцева влада стає цікавішою й важливішою для людей, відповідно, за нею посилюється громадський контроль», — наголосив Єгор Киян, експерт з економічних питань МЦПД.

Такі рейтинги — лакмусовий папірець, який допомагає зрозуміти реальну ситуацію у містах та регіонах, дисциплінує місцеву владу щодо виконання обов’язків і створює здорову конкуренцію.

Анастасія СКВОРЦОВА,

студентка факультету журналістики, реклами та видавничої справи ОНУ ім. І.І. Мечникова.

Автор: Анастасія СКВОРЦОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту