В Україні щорічно вирощується понад 130 тисяч тонн ягід, найбільше — полуниці, смородини та малини, повідомляє agronews.ua.
Лідерами з виробництва ягід відкритого ґрунту є: Вінницька область — у середньому 18 тисяч тонн, Одеська — 5 тисяч, Волинська — 4 тисяч, Херсонська — 3,7 тисячі та Львівська — 3,5 тисячі тонн.
За останні три роки в Україні найбільше зібрали полуниці у 2017-у — 70 тисяч тонн. Це вдвічі більше, ніж Ізраїль (30 тисяч), і близько 6% від загального обсягу в Європі.
У середньому щорічно Україна збирає 56—62 тисячі тонн цих ягід. Приблизно стільки ж, як Греція, яка є головним її постачальником в… Україну. Особливістю українського ринку залишається досить велике внутрішнє споживання полуниці і дуже малий річний обсяг експорту — 1,2—2 тисячі тонн. Для порівняння: з Греції експортують 33—35 тисяч тонн ягід за рік, тобто більше половини врожаю.
Споживання полуниці у всьому світі зростає. Сьогодні полуничний ринок — один з найвисокодохідніших серед свіжих фруктів. Його обсяг у ЄС сягає двох мільярдів євро.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.005Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |