ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ІДЕ У ВИШІ
27.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 23-24(22242-22243) / Тираж: 8525

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відкрили освітньо-наукову лабораторію технологій штучного інтелекту (АІ).

Проєкт створили Комітет з розвитку штучного інтелекту при Міністерстві цифрової трансформації та Міністерство освіти і науки. Найближчим часом такі лабораторії з’являться і в інших університетах України, зокрема в Запоріжжі, Харкові та Одесі.

«Створення ще однієї лабораторії технології штучного інтелекту — це важливий стратегічний крок, який наближає нас до цифровізації кожної галузі. Серед основних завдань лабораторії — аналіз та впровадження нових технологій АІ. Уже зараз у ній ведуться роботи щодо Self Driving Car, аналізу поведінки людини з даних потокових відео, машинного та глибокого навчання. Лабораторія використовуватиме результати досліджень у сферах медицини, охорони довкілля та розумних технологій», — зазначив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Загалом там проводитимуть до-слідження в галузі АІ — машинного навчання, глибокого навчання, комп’ютерного зору, опрацювання природної мови, розумних роботів, віртуальної реальності тощо.

Цього року провели зимову школу з інформаційних технологій Data Engineering and Security, в рамках якої відбулися тематичні засідання з питань технологій штучного інтелекту. У ній взяли участь 580 слухачів і понад 70 спікерів. На червень запланована «Літня школа з технологій АІ».

Лабораторія сприятиме розвитку нових освітніх програм у галузі ІТ, зокрема High Performance Computing, Software Engineering (напрямок «Інженерія програмного забезпечення систем наук про дані та штучного інтелекту»). У планах — відкриття і нової освітньої програми з технологій АІ.

А ще Мінцифри розробило каталог освітніх програм для вступників університетів з інформацією про підготовку фахівців у галузі штучного інтелекту. У каталозі — аналіз даних, машинне навчання, комп’ютерний зір, розпізнавання образів, обробка природної мови. Заклади вищої освіти можуть знайти аналогічні програми, партнерів-роботодавців, меценатів та студентів.

Лабораторія технологій штучного інтелекту в ЛНУ імені Івана Франка вже налагоджує співпрацю з міжнародними компаніями, такими як GlobalLogic та EPAM.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту