ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Етапи славетного шляху
30.03.2021 / Газета: Вечерняя Одесса / № 35(11025) / Тираж: 10407

Етапи славетного шляху

23 березня 2011 року на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 286 було сформовано Військову академію (м. Одеса). Сьогодні це сучасний міжвидовий військовий навчальний заклад, який має глибокі історичні традиції та більш ніж вікову історію і здійснює підготовку військових фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр» та «магістр» для Збройних Сил України та інших військових формувань, мовну підготовку військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, підвищення кваліфікації військовослужбовців і науково-педагогічних працівників та підготовку студентів за програмою підготовки офіцерів запасу.

Напередодні ювілею начальник Військової академії, кандидат юридичних наук, доцент, генерал-майор Олег Вікторович Гуляк відповів на декілька запитань.

— Військова академія святкує свою 10-у річницю. Це багато чи замало?

— 10 років Військовій академії — це її новітня історія. А взагалі підготовка військових кадрів Одеси триває вже понад 150 років, а саме — з 1865 року. Важливим та водночас й історичним є той факт, що навчання не припинялось навіть під час Першої та Другої світових війн. Процес гартівні офіцерів, захисників своєї Вітчизни продовжувався незалежно від влади, яка була в державі. Але зазнавав значних змін у різні часи. Наприклад, під час Другої світової війни навчальні заклади були евакуйовані за Урал. Але по закінченню бойових дій знову відбулось відновлення освітнього процесу в Одесі.

Черговою віхою розвитку Одеської військової школи в часи незалежної України стало створення Одеського інституту Сухопутних військ шляхом об’єднання трьох військових училищ в одному навчальному закладі. Ми пам’ятаємо нелегкі часи з 2007-го по 2011 рік, коли Одеський інститут сухопутних військ було розформовано, а на його базі функціонував Військовий інститут Одеського національного політехнічного університету, що включав у себе курси підвищення кваліфікації та науковий центр. Жодного курсанта у той час, на жаль, не було. Але головне, що у ті часи не відбулося повне знищення військової освіти в Одесі. В 2011 році відбувся значний прорив, перегорнулася нова сторінка життя славетного вишу. Це не відбувалось, як то кажуть, на порожньому місці. Хоча це вже зовсім інший навчальний заклад.

10 років ми гортаємо сторінки історії Військової академії міста Одеси, від появи першого курсанта до того, як їх стало майже 2 тисячі. Також відбулось розширення штату, і наразі у нас працює 22 кафедри, які мають чітку спрямованість і свій викладацький склад, дуже приємно, що серед цього складу є як і ті ветерани, які працювали ще під час Інституту сухопутних військ, так і молоді викладачі, серед яких офіцери, загартовані пеклом війни з російським агресором.

— Кожний вищий навчальний заклад є унікальним й неповторним. У чому відмінність Військової академії у Одесі від інших військових вишів?

— Наш навчальний заклад відрізняється від інших спеціальностями, за якими готують фахівців військової справи. Вони не повторюються в інших військових навчальних закладах Збройних Сил України. Наше головне завдання — підвищувати якість, покращувати професійний рівень нашого випускника. В чому унікальність? У нас 2 факультети, які готують фахівців бойових спеціальностей та 2 логістичних. Причому бойові факультети готують еліту збройних сил — фахівців десантно-штурмових військ, морської піхоти, військової розвідки, сил спеціальних операцій. Такої підготовки немає в жодному навчальному закладі України. Саме розміщення нашої академії в Одесі, де є й морське узбережжя, й полігони, й широкі степи, й близькість до кордону, дає можливість готувати фахівців, готових діяти на будь-яких театрах воєнних дій. Інші два факультети готують спеціалістів логістичних спеціальностей, а саме — продовольчого, речового забезпечення, забезпечення паливо-мастильними матеріалами, фахівців інфраструктурного та автотехнічного забезпечення, ракетно-артилерійського озброєння. Наявність цих двох блоків — бойового і логістичного, дає нам змогу на старших курсах організовувати взаємодію фахівців під час їх майбутніх дій: майбутнім офіцерам бойових спеціальностей — розуміти логістичний напрямок, що їх забезпечує, а логістам — розуміти специфіку бойових спеціальностей тих, кого вони забезпечують. Поруч із спільними заняттями на випускному курсі проводяться спільні навчання всіх спеціальностей нашої академії. В цьому і є наша унікальність, це те, чого немає в інших навчальних закладах України. Крім того, розміщення навчального закладу в місті Одесі дає можливість чотири роки жити в прекрасному місті-герої на березі Чорного моря, навчатися на ділянках морського узбережжя, здійснювати стрибки з парашутом в море, водити бойові машини. Адже опанування спеціальністю — це не лише навчання, а й виховання. Відвідування театрів, музеїв та навіть сам колорит Одеси — назавжди залишаються в пам’яті наших випускників.

— Кого з випускників ви згадуєте найчастіше, й ким пишаєть-ся Військова академія (м. Одеса)?

— Якщо говорити про наших випускників, то ми пишаємося кожним із них. Дуже приємно бачити на випуску обличчя молодих лейтенантів: хлопців і дівчат, які за 4 або 5 років навчання виросли зі школярів і одягли офіцерські погони. Освічені, мужні, впевнені у собі, ті, що йдуть тільки вперед. Ми не залишаємо їх навіть після завершення навчання. Ми відстежуємо їхню подальшу службу. Дуже приємно, коли вони через 1–2 роки приїжджають до своєї альма-матер на курси підвищення кваліфікації, аби пройти підготовку на вищі посади, розповідаючи про свої здобутки, отримані нагороди, діляться своїм досвідом. Для нас це і є найвищою цінністю! Тому що головним є не сам процес навчання, а результат роботи наших викладачів. Випускник Військової академії міста Одеси — це наш офіцер. А його подальша служба — результат роботи усього колективу нашого вишу. Тому ми пам’ятаємо і пишаємось кожним із них. Зрозуміло, що окремо наша пам’ять і шана тим, хто віддав своє життя під час війни на сході нашої держави, — це наші випускники, які загинули під час виконання бойового завдання. Ми пам’ятаємо кожного із них, спілкуємося з їхніми рідними. Вічна їм шана! Й на прикладах їхнього героїзму ми виховуємо майбутніх офіцерів, майбутніх захисників.

— У 2011 році Військову академію міста Одеси доводилось створювати, як то кажуть, з «нуля». Що допомогло так швидко створити надсучасну потужну навчальну базу?

— Безумовно, це люди! Патріотизм, їхнє бажання, нестримне прагнення і кропітка робота по створенню, а згодом і вдосконаленню навчально-виховного процесу, побуту майбутніх офіцерів допомогло за короткий час створити потужну навчально-матеріальну базу. Велика вдячність нашим викладачам і працівникам, а також владі та жителям міста Одеси, які на спонсорських та волонтерських засадах надавали допомогу. Проте меж досконалості немає. Ми не зупиняємося на досягнутому. Кожна кафедра, кожен викладач розуміє, скільки ще попереду треба зробити. Й кожен поряд із викладацькою діяльністю, науковою, методичною роботою постійно працює над вдосконаленням навчально-матеріальної бази, педагогічної майстерності та патріотичного виховання захисників України.

Трохи з історії. 1 вересня 2011 року розпочалось навчання у Військовій академії міста Одеси. Але умови для проживання курсантів «бажали бути кращими». Протягом десяти років побут майбутніх офіцерів змінився докорінно. Умови у нашому виші — одні з найкращих у Збройних Силах. Курсанти проживають в казармах покращеного типу, які обладнані усім необхідним задля того, щоб майбутні офіцери були зконцентровані лише на опануванні воєнної справи. Проблем з розміщенням курсантів у нас немає. Не можу не розповісти й про містечко колишнього Одеського артилерійського військового училища, яке було занедбане, оскільки не використовувалось протягом 10 років, практично повстало з руїн. Зараз там є чудова казарма, унікальні спортивне містечко й спортивний зал. Тривають роботи в навчальному корпусі факультету військової розвідки та спеціального призначення. У парковій зоні створюються лабораторії, навчально-тренувальні комплекси кафедри ремонту та експлуатації автомобільної та спеціальної техніки.

Окремо хочеться розповісти про Центр забезпечення навчального процесу. Його довелось створювати, як то кажуть, «з нуля». Курсанти усіх спеціальностей та спеціалізацій набувають на його базі практичні навички на основі теоретичних знань, отриманих у класах та лабораторіях академії. Унікальними є збудовані просто неба: смуга розвідника, психологічна смуга перешкод, «Кілхаус» — будинок для відпрацювання звільнення заручників й знешкодження терористів, стрільбище для виконання вправ з вогневої підготовки з усіх видів озброєння, ділянка для форсування водних перешкод. Минулого року на території ЦЗНП була збудована казарма покращеного типу й навчальні класи, де систематично проводиться підготовка офіцерів запасу, польові виходи курсантів.

Роботи попереду ще багато, але дивлячись на ентузіазм науково-педагогічних працівників, командирів підрозділів та курсантів й завдяки повному розумінню та підтримці з боку керівництва Сухопутних військ та Збройних Сил України, ми упевнені, що попереду у нас лише підкорення нових вершин вдосконалення навчально-виховного процесу у Військовій академії міста Одеси.

— Фахівців яких спеціальностей та спеціалізацій готує для Збройних Сил України Військова академія? Й окремо розкажіть, будь ласка, про вимоги для кандидатів.

— Розвиток військової науки, потреба Збройних Сил України у різнопрофільних фахівцях ставлять перед нами завдання постійного удосконалення. Наразі Військова академія міста Одеси готує фахівців за спеціалізаціями: «управління діями підрозділів десантно-штурмових військ», «управління діями підрозділів морської піхоти», «управління діями підрозділів військової розвідки», «управління діями підрозділів сил спеціальних операцій», а також «організація розвідувально-інформаційної роботи у військових частинах (підрозділах)», «автомобілі та автомобільне господарство», «транспортна логістика», «речове забезпечення військ», «продовольче забезпечення військ», «забезпечення підрозділів (частин, з’єднань) ракетним паливом, пальним та мастильними матеріалами», «інфраструктурне забезпечення», «експлуатація і ремонт ракетного, артилерійського озброєння», «боєприпаси, вибухові пристрої, освітлювальні та сигнальні засоби».

Для того, аби здобути право навчатися у Військовій академії міста Одеси, необхідно бути громадянином України віком від 17 до 30 років, мати не менше 100 балів за результатами ЗНО з української мови, математики, фізики, або історії України, або іноземної мови, або географії. Обов’язковими є: вступні випробування з професійного психологічного відбору, фізичної підготовленості, медичний огляд військово-лікарською комісією з залученням ряду фахівців.

Ретельно з правилами вступу можна ознайомитись на офіційному сайті вишу http://vaodesa.mil.gov.ua, або зв’язатись з відповідальним секретарем приймальної комісії (Михайло Володимирович Крічфалушій) за номером телефону (097) 470-13-28.

І знайте, що ми радо приймемо у родину Військової академії міста Одеса тих, хто ставить понад усе мир, злагоду, стабільність в Україні й добробут українського народу!

Слава Україні!

Автор: Інтерв’ю взяв Денис ЄЩЕНКО


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту