ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ДЕРЖАВНА МОВА — ЦЕ Й ДЕРЖАВНА БЕЗПЕКА
10.04.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 27-28(22246-22247) / Тираж: 8525

2 квітня в Одесі перебував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Відбулася низка зустрічей з керівництвом області та міста, представниками громадськості.

Під час зустрічей з головами облдержадміністрації та облради Сергієм Гриневецьким і Григорієм Діденком та міським головою Геннадієм Трухановим Тарас Кремінь представив ключові напрямки, в яких він та очолюваний ним Секретаріат Уповноваженого провадять діяльність із захисту мовного законодавства, напрацювання проєктів, програм розвитку і функціонування української мови як державної.

Уповноважений наголосив на необхідності до-тримання мовного законодавства у всіх сферах суспільного життя на всій території України. Сторони обговорили фактори, які відіграють вирішальну роль у формуванні соціальної згуртованості й толерантності на Одещині та в Україні загалом, а також ризики, що створюють загрози цьому процесу.

Тарас Кремінь підкреслив, що його завданням є захист державної мови та захист прав громадян на отримання інформації й послуг державною мовою. «Це жодним чином не нівелює права людей, які говорять іншими мовами. На сьогодні не зафіксовано жодних фактів дискримінації громадян, які спілкуються в Україні іншими мовами. Натомість маємо численні факти, скажімо, зі сфери обслуговування, коли громадян цькують та принижують за використання української мови», — зазначив він.

А ще розповів, що провів значну кількість зустрічей з представниками дипломатичних місій європейських країн задля запозичення кращих практик щодо вдосконалення законодавства із захисту державної мови та розвитку державної мовної політики. Він також поінформував про нещодавно презентований ним огляд щодо обмеження функціонування державної мови на тимчасово окупованих територіях України, який засвідчив катастрофічне становище української мови на окупованих територіях Донецької, Луганської областей та в Криму.

У цьому контексті слушними були слова очільника ОДА Сергія Гриневецького: «Питання функціонування української мови як державної — це один із елементів національної безпеки».

У зустрічах взяв участь представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Олександр Остапенко, який презентував доповідь омбудсмена про стан до-тримання та захисту прав і свобод людини й громадянина за 2020 рік.

Тарас Кремінь наголосив на значному внеску Уповноваженого ВР з прав людини у забезпечення мовних прав, про що йдеться в окремому розділі згаданої доповіді.

Учасники зустрічей домовилися про співпрацю у забезпеченні на Одещині прав громадян, спільну інформаційно-просвітницьку роботу та заходи щодо реалізації Закону України «Про функціонування української мови як державної».

«В Одесі працюватимуть масштабні курси з вивчення української мови, діятиме міська програма з розвитку державної мови, буде профільний заступник міського голови з питань мовної політики — це слова мого колеги Одеського міського голови Геннадія Труханова, з яким я мав кількагодинну робочу зустріч. Голова Одеської обласної ради Григорій Діденко зацікавлений першим в Україні реалізувати обласну програму розвитку української мови, створивши кращі умови для кожного. Саме тому лагідна українізація по-одеськи — це кращий приклад того, як, захищаючи та розвиваючи державну мову, потрібно відстоювати національні інтереси», — поділився враженнями від візиту Тарас Кремінь на своїй сторінці у Facebook.

Автор: Ярослава РІЗНИКОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту