ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КВОЛА ВАКЦИНАЦІЯ
10.04.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 27-28(22246-22247) / Тираж: 8525

В Україні станом на 7 квітня лабораторно підтверджено 1 784 579 випадків COVID-19, з них за добу — 15 415. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці. Зокрема, захворіли 636 дітей та 437 медпрацівників, йдеться у повідомленні.

За словами пана міністра, за добу госпіталізовано 5 587 осіб, летальних випадків — 481, одужало 11 472 особи, здійснено 140 224 тестування. За весь час пандемії в Україні захворіло, як уже мовилося, 1 784 579 людей, одужала 1 373 851 особа, летальних випадків — 35 498, проведено 8 456 635 ПЛР-тестувань.

За добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Києві (1 417), Одеській (1 236), Київській (1 092), Львівській (1 085) та Харківській (1 017) областях.

У кількох пацієнтів, які хворіють на COVID-19 на Одещині, лабораторно підтверджено зараження саме найнебезпечнішим на сьогодні британським штамом коронавірусу VOC—20dec-01, про що повідомили спеціалісти обласного лабораторного центру. Мовляв, таке підозрювали давно, але підтвердження отримали саме зараз. Зараження британським штамом характеризується меншим інкубаційним періодом (1—3 дні) та значно більшою вірогідністю розвитку важких форм захворювання і летальністю. Саме з приходом в Україну, зокрема й на Одещину, цього штаму медики пов’язують нове загострення епідеміологічної ситуації в лютому-березні, яке не полишає нас і в квітні.

А ще, за інформацією міністра, за добу 6 квітня вакциновано проти COVID-19 15 585 українців. Загалом від початку кампанії щеплено 320 265 осіб, і лише двоє — дві.

Квола вакцинація, що розпочалася лише 22 березня, пояснюється як недостатнім рівнем її органі-зації — з одного боку, так і не бажанням людей отримувати щеплення — з іншого. Настороженості додали і політичні ігрища довкола процесу. Населення більше довіряє вакцинам інших виробників і, відповідно, чекає «якісніших».

30 березня глобальна ініціатива COVAX повідомила Міністерству охорони здоров’я України про виділення додаткових 947 700 доз вакцини проти COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech, які планують доставити в країну до кінця червня. «Ми отримали додатково підтвердження від глобальної ініціативи COVAX про виділення Україні ще майже одного мільйона доз вакцини Pfizer, яка буде поставлена траншами до кінця червня», — повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Тепер Pfizer має зв’язатися з Києвом, і після виконання всіх необхідних кроків буде оформлено замовлення на закупівлю цієї партії, зазначили в COVAX. В ініціативі додають, що постачальнику може знадобитися до восьми тижнів від моменту отримання цього замовлення до доставки вакцини в країну.

Ще 117 тисяч доз від Pfizer-BioNTech у рамках цієї ж ініціативи Україна очікує вже найближчими тижнями.

COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їх доставку до країн із низьким та середнім доходом. Роботу COVAX координують Глобальний альянс із вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI). Доставку й закупівлі вакцини у рамках цієї ініціативи здійснює Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), який взаємодіє з виробниками та партнерами і щодо перевезення, логістики та зберігання.

COVAX доставляє тільки ті вакцини, які ВООЗ включила в реєстр засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.

Нагадаємо, вакцина Pfizer-BioNTech — це вакцина проти COVID-19, що вводиться внутрішньом’язово. Вона містить модифіковану мРНК. Препарат BNT162b2 має ефективність 95%. Для вакцинації потрібно ввести дві дози з інтервалом у три тижні. Препарат слід зберігати та транспортувати при ультранизьких температурах — нижче мінус 70°C.

У березні Pfizer заявила, що ця вакцина залишається високоефективною через шість місяців з початку її використання. Дослідження також показали, що її ефективність серед підлітків 12—15 років становить 100%.

Агентство США з міжнародного розвитку надасть Україні холодильники для транспортування і зберігання вакцини Pfizer. Про це повідомило посольство США в Україні, передає «Укрінформ». «USAID допомагає підготуватися до отримання вакцини Pfizer та інших затверджених вакцин, надаючи пряму підтримку ланцюгів ультрахолодного зберігання і транспортування», — йдеться у повідомленні.

Як уточнює посольство, USAID працює над укладенням контракту з надавачем логістичних послуг у відповідь на запит українського уряду. Йдеться про доставку перших понад 100 тисяч доз вакцини.

Своєю чергою, у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що перші партії вакцини за контрактом почнуть надходити вже найближчими місяцями. А всі 10 мільйонів доз будуть поставлені впродовж 2021 року.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту