ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
БЕЗ СОСИСОК І БУЛОЧОК
17.04.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 29-30(22248-22249) / Тираж: 8525

У шкільних їдальнях та інших закладах із меню для дітей мають зникнути ковбаси, сосиски та заморожені напівфабрикати — уряд підтримав так званий «харчовий регламент», розроблений МОЗ відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, зокрема щодо зменшення споживання жирів, цукру та солі.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, рівень енергії (калорій), що споживається, повинен бути збалансованим з її витратами. У документі зазначено, що, за результатами дослідження актуальної структури харчування українців з 2018 по 2020 роки, діти шкільного віку та підлітки споживають 67 грамів вільного цукру на день (при максимально допустимій кількості для дорослих — 50 грамів на добу!).

Понад 20% страв із м’яса у дитячому меню — ковбасні вироби і сосиски, які є високообробленими харчовими продуктами зі значним вмістом солі. На досить високому рівні є споживання хліба та інших борошняних виробів (майже 400 грамів на день!), а от овочів та фруктів — замало. Крім цукру, діти різних вікових груп вживають забагато картоплі, насичених жирів, що сприяє набору зайвої ваги та збільшує ризик небезпечних хронічних захворювань.

Відповідно до нововведення, споживання цукру зменшиться до 25 г на добу, солі — на рівні менше 5 г на, насичених жирів — до 10% добового раціону, що сприятиме профілактиці гіпертонії та знизить ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та інсультів у дорослому віці.

Передбачена і повна заборона на включення у меню для дітей ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів, інших технологічно оброблених м’ясних та рибних страв. Зі шкільних їдалень уже мали зникнути газовані напої з підвищеним вмістом цукру й енергетики, чіпси, сухарики, калорійні борошняні та інші кондитерські вироби.

А ще у меню дитячих їдалень пропонується врахувати потреби дітей-діабетиків та тих, хто не сприймає глютен чи лактозу.

МОЗ рекомендує розширити раціон дітей ширшим вживанням овочів і вибудовувати шкільне меню на основі біологічних потреб неповнолітніх, відповідно до віку та пори року.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.024
Перейти на повну версію сайту