За п’ять місяців цього року в Україні зареєстрували 41 випадок ботулізму, шість — фатальних. Всього захворіли 43 людини, з них одна дитина. На Одещині з ботулізмом надовго злягли двоє. Про це повідомляє пресслужба Центру громадського здоров’я України.
Основною причиною отруєнь стало вживання в’яленої / солоної / сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків), йдеться в повідомленні ЦГЗ.
Інші випадки захворювання на ботулізм пов’язані зі споживанням кулінарних виробів з м’яса (3 хворих), овочевих і рибних консервів (4), рибних консервів або морської солоної / копченої риби (5).
Кілька основних фактів про ботулізм, який підстерігає здебільшого необачних. Clostridium botulinum — бактерія, яка в умовах низького вмісту кисню виробляє небезпечні токсини (ботулотоксини). Причиною ж захворювання є не сама бактерія, а вироблений нею токсин. Симптоми зазвичай з’являються через 12 — 36 годин (мінімум через 4 години і максимум через 8 днів). Це: сильна стомлюваність, слабкість і запаморочення, за якими зазвичай йдуть затуманений зір, сухість у роті, а також утруднені ковтання і мова.
Показники захворюваності на ботулізм низькі, а от імовірність летальності у разі, якщо не буде швидко поставлений правильний діагноз і негайно надано лікування (введення на ранніх стадіях антитоксину та інтенсивна штучна вентиляція легень), — висока.
Профілактика харчового ботулізму заснована на належній виробничій практиці приготування харчових продуктів, зокрема під час теплової обробки / стерилізації, гігієни тощо. Недосмажений шашлик, в’ялена риба з ринку чи зі стихійного базарчику на трасі, мариновані огірки та помідори з бутля, який стояв із надутою кришкою, несвіжі консерви — все це може надовго вибити вас з активного життя.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |