ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
НЕ СПАЛЮВАТИ, А КОМПОСТУВАТИ
23.10.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 84-85(22303-22304) / Тираж: 8525

Тепла осінь і тривалі вихідні багатьох людей покличуть на дачі порати садки-городи, де листя з дерев і кущів уже почало вистеляти землю. Ви маєте намір його спалювати?

Даремно. Це, найперше, протизаконно. Можуть накласти штраф. Це і небезпечно. Як відзначають експерти-екологи, дим містить неймовірну кількість токсичних сполук, оскільки листя вбирає з атмосфери всі викиди. А при його спалюванні виділяється одна з найтоксичніших синтетичних сполук — діоксин. Завважте: при згорянні лише тонни рослинних залишків у повітря вивільняється аж близько 9 кг мікрочастинок диму.

До того ж разом з димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами впродовж року. Багато хто свою садовину-городину, борючись зі шкідниками-болячками, обробляє пестицидами, які при спалюванні рослинності також вивільняються у повітря. До речі, найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яку люди з допомогою отрути рятують від ненажерливого колорадського жука.

Забруднення повітря від таких багать набагато сильніше, ніж від промислових викидів та викидів автомобільного транспорту. Наприклад, тонна тліючого листя виділяє близько 30 кг оксиду вуглецю, а година перебування біля багаття з опалого листя дорівнює п’ятигодинному перебуванню на автомагістралі.

А ще у вогнищах часто горять тверді побутові відходи, по-лімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами, що погіршує стан екології. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа та оксид сірки, які викликають респіраторні недуги. Подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатний протистояти збудникам захворювань.

Як зазначають лікарі, за останнє десятиріччя зросла кількість алергіків, постраждалих від токсичних речовин, що містяться в димі від вогнищ. У димі опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті, окису вуглецю, сірчистого ангідриду, сажі, оксиду азоту, бензопірену, вуглеводнів та інших важких металів.

Найчастіше біля вогнищ бавляться діти. Для них той дим — украй небезпечний.

Такими ж надсерйозними проблемами є загроза перекидання вогню на природні масиви (степи, лісосмуги, ліси), на сусідські ділянки і будівлі, погіршення видимості на дорогах (від диму, який стоїть завісою, збільшується кількість ДТП).

Дихати димом мало кому приємно, тому єдиний вихід — не палити листя самим і не дозволяти цього робити сусідам.

Чи є альтернатива спалюванню того ж опалого листя? З точки зору довкілля найефективнішими способами його утилізації є компостування і мульчування. Правильний компост з опалого листя має пухку, розсипчасту структуру. Він злегка вологий, м’який на дотик. Мульчування листовим компостом дозволяє не тільки підвищити родючість ґрунту, поліпшити газообмін, а й запобігти зростанню бур’янів. Чим більше в ґрунті органіки, тим він привабливіший для дощових черв’яків, в процесі життєдіяльності яких виділяється дуже корисний для ґрунту гумус.

Пам’ятайте також, що шар з опалого листя (10-15 см) вбереже вашу грядку від проростання бур’янів, поліпшить газообмін, захистить її від утворення кірки у спеку. Таке мульчування знизить частоту поливів та розпушувань. Особливо корисна така мульча під садовими деревами. Не переймайтеся тим, що згорнуте під стовбури чи кущі листя рознесе по городу вітер. Перший дощик чи вологий ранок міцно «притиснуть» його до землі, тож і перезимують рослини також легше.

То навіщо палити таке добро?

Автор: Яна СТАСІНА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту