ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
СВОЇМ ЖИТТЯМ ДО СЕБЕ ДОРІВНЯЛАСЬ
30.10.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 86-87(22305-22306) / Тираж: 8525

ПРИСВЯТА ЛЕСІ УКРАЇНЦІ

Ми вже майже звикли до того, що ювілейні дати корифеїв української культури не привертають достойної уваги й проходять десь на маргінесі суспільного інтересу. Але 2021-й — рік святкування славного ювілею Лесі Українки — вселив надію, що спільними зусиллями громадськості та чиновництва цей стереотип можна зламати.

Чимало знакових подій відбулося на початку року: масштабний мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен», у межах якого — опера «LE», дискусії-обговорення, флешмоби, виставки, фестивалі та конкурси, презентація 14-томника письменниці тощо.

Втім, і кінець року ознаменувався низкою цікавих заходів, присвячених життю і творчості Лариси Косач-Квітки. Згадаймо лише, що 18—20 жовтня у Луцьку про-йшов черговий Всеукраїнський конкурс професійних читців Лесиної поезії, заснований Національною спілкою театральний діячів України. У вересні посольство України в Нідерландах передало до Літературно-меморіального музею Лесі Українки у Новограді-Волинському перекладені фризькою мовою п’ять її віршів, надрукованих наприкінці 1980-х років. У селі Прилуцьке, що на Волині, 21 вересня підбито підсумки міжнародного конкурсу плакатів «Паралельні біографії: Габріела Запольська — Леся Українка». У Харкові із 17 вересня до 16 жовтня тривав найбільший в історії цього міста освітньо-театральний проєкт «Шляхи рівняйте Духові Його. Леся Українка: погляд зі сходу», завершенням якого став тиждень благодійних показів прем’єрної вистави «Оргія» за останньою п’єсою Лесі Українки.

У рамках проєкту «Привіт. Леся» від радіо СІД FM створено серію радіопрограм та підкастів, що розвінчують міфи про життя поетеси, акторка театру та кіно, заслужена артистка України Ірма Вітовська озвучила листи Лесі Українки, а в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку з 11 вересня до 10 жовтня експонувалася виставка присвячених їй робіт робіт Олександра Грехова.

У цю всеукраїнську географію осіннього вшанування ювілею поетеси дуже гармонійно вписується й одеський проєкт «Леся Українка. Присвята», що стартував 15 жовтня в Літературному музеї.

Ініційований заслуженим художником України Сергієм Савченком, він складається із серії подій, до яких долучилося широке коло учасників. Так, у Золотій залі Літмузею відбулися конференція та презентація книжки «Леся Українка і Одеський культурний простір в текстах одеських діячів». Серед авторів — двоє лауреатів Національної премії ім. Тараса Шевченка, письменники Григорій Гусейнов і Володимир Рутківський, учасниця українського правозахисного руху, лауреатка премій ім. Василя Стуса та ім. Ірини Калинець, поетеса і публіцистка Галина Могильницька, відомий дослідник, заслужений діяч мистецтв України світлої пам’яті Григорій Зленко, доктор історичних наук Олександр Музичко, культуролог Тетяна Ананченко, краєзнавець і колекціонер Тарас Максим’юк, журналіст і письменник Роман Кракалія, літературознавець, кандидат філологічних наук Володимир Сподарець, а також сам ініціатор проєкту Сергій Савченко.

Авторам — знаним дослідникам у галузях історії, етнології, фольклористики, мистецтвознавства — вдалося вирішити непросте завдання: пишучи про включеність Лесі Українки у широкий культурний контекст загальноєвропейської історії, знайти баланс поміж докладністю та інформативністю, з одного боку, й читабельністю та доступністю змісту широкому колу читачів — з іншого.

Тексти ці надзвичайно суголосні ідеї виставки графічних робіт, присвячених поетесі та її творчості, що розгорнулася в нижніх залах Літмузею. Постать Лесі Українки розкрилася через галерею зображень, створених видатними українськими художниками-графіками Михайлом Дерегусом, Володимиром Василенком, Василем Перевальським, Людмилою Мітченко, Василем Лопатою, Надією Лопуховою, Василем Чебаником.

Стихію творчості й пошуку власної ідентичності, генеровану феноменально обдарованою Ларисою Косач, вдало підтримала виставка сучасного візуального мистецтва знакових одеських майстрів, розміщена в сусідніх залах. Тут — роботи Валерія Басанця, Луки Басанця, Наталії Бережної, Дмитра Величка, Анатолія Горбенка, Сергія Зайця, Валентина Захарченка, Оксани Здоровецької, Віктора Ігнатьєва, Тетяни Іщенко, Олександра Карпушкіна, Олександра Коваля, Сергія Лозовського, Віктора Маринюка, Ігоря Марковського, Тетяни Маслової, Петра Нагуляка, Анни Носенко, Бориса Рум’янцева, Микити Рум’янцева, Дениса Савченка, Сергія Савченка, Василя Сада, Клима Степанова, Миколи Степанова.

Куратор виставки Сергій Савченко твердить, що для багатьох наших сучасників «не до кінця зрозуміла постать Лесі Українки, яка, будучи органічною частиною цілісного українського історично-культурного простору, стала стимулятором діалогу українських культурних еліт Західної України та Великої України. Особливо зворушливий слід Леся залишила в Одесі, де побувала понад 20 разів і де дотепер відчутна магія її особистості».

Саме цим, мабуть, пояснюється інтерес одеситів до двох варіантів проєкту пам’ятника Лесі Українці, що презентувалися в експозиції виставки, авторства відомого скульптора-монументаліста, заслуженого художника України Миколи Худолія. Ці роботи він виконав на прохання членів ініціативної групи «За створення пам’ятника Лесі Українки в Одесі», яка діє у нас від початку 2020 року.

Нагадаю, що представники творчих організацій, краєзнавці, історики, звернулися до міського голови з пропозицією встановити пам’ятник Лесі Українці на Приморському бульварі. Тут завше багато людей, передовсім гостей, звідси відкривається гарна панорама моря, яке так любила Леся, неподалік — на вулиці Гоголя — будинок, де вона зупинялася й проживала деякий час. На жаль, ця ідея була відхилена, як відхилена й інша пропозиція — про встановлення пам’ятника на Олександрівському проспекті.

Але ініціативна група не полишає спроб донести до представників органу місцевого самоврядування важливість увічнення образу аристократки духу й Великої Українки в Одесі, яка в 2019 році долучилася до мережі креативних міст ЮНЕСКО, визначивши літературу серед пріоритетних напрямків свого розвитку.

Ярослава РІЗНИКОВА, лауреатка літературних премій ім. Івана Франка та ім. Григорія Сковороди, член ініціативної групи «За створення пам’ятника Лесі Українки в Одесі».

Автор: Ярослава РІЗНИКОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту