ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Виступ голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького на засіданні Х сесії Одеської міської ради
04.11.2021 / Газета: Вечерняя Одесса / № 123-124(11113-11114) / Тираж: 10407

Виступ голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького на засіданні Х сесії Одеської міської ради

29-30 жовтня Одещину з робочим візитом відвідав Президент України Володимир Зеленський.

У рамках візиту було проведено засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Хочу окремо зазначити, що це перше після установчих заходів робоче засідання Конгресу, яке за рішенням Президента відбулося саме в Одесі. На Конгресі була розглянута низка питань, а саме:

— стан протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19;

— початок опалювального сезону;

— розвиток портів України;

— також презентовано пропозиції щодо комплексного розвитку Одеського регіону, зокрема, проект стратегії розвитку міста Одеси.

Під час візиту Президента України в Одеській регіон було обговорено ряд проблем державного значення та надано відповідні доручення.

І. Завданням №1 залишається протидія COVID-19.

З початку епідемії в області зареєстровано майже 200 тис. лабораторно підтверджених випадків COVID-19.

Завантаженість ліжок в області становить 79%, а реанімаційних — 100%.

На 1 листопада в Одеському регіоні затверджено 10 закладів охорони здоров’я «першої хвилі» та 17 закладів «другої хвилі» для госпіталізації ковідних пацієнтів.

Загальна кількість ліжок, виділених для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 складає 3783.

Додатково визначені ще 4 заклади «резервної хвилі» із 210 ліжко-місцями. Водночас визначено 3 заклади охорони здоров’я для госпіталізації дітей, хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19 у Саф’янівській, Арцизькій та Одеській громадах загальною кількістю 190 ліжко-місць.

На базі всіх цих закладів встановлено та функціонує 11 кисневих станцій.

Відповідно до Постанови Кабміну для Одеської області передбачено

14 млн. грн. задля забезпечення централізованою подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я. Обласна державна адміністрація забезпечила співфінансування у сумі 24 млн. грн.

Планується закупити 5 кисневих станцій та 6 кріогенних ємностей в медичні заклади міст Одеса, Чорноморськ, Білгород-Дністровський, Біляївка, а також в Тарутинську, Доброславську, Саф’янівську, Овідіопольську територіальні громади.

Не менш відповідальним є процес вакцинації.

Станом на 1 листопада в Одеській області всього зроблено 960 тис. щеплень.

В регіоні працюють:

— 25 центрів масової вакцинації населення, у тому числі в кожному з районних центрів області та в усіх районах м. Одеси;

— 86 стаціонарних пунктів;

— 100 мобільних бригад.

Одеський міський голова представив Президентові окремі проблемні питання, які існують сьогодні на шляху боротьби з пандемією.

Користуючись нагодою, хочу ще раз наголосити на важливості і необхідності вакцинування.

Коронавірусна інфекція продовжує свій руйнівний наступ, стрімко зростає кількість хворих та померлих. Тільки за минулу добу в області захворіло понад 1 900 осіб. 97 відсотків усіх хворих у важкій формі — не вакциновані.

Дякую усім, хто вже вакцинувався та переконливо закликаю тих, хто ще не прийняв єдине вірне рішення, зробити щеплення проти підступної хвороби.

ІІ. Окремим питанням розглядався стан проходження опалювального сезону.

Міста Подільськ та Ізмаїл розпочали подачу тепла усім споживачам.

У містах Одеса, Білгород-Дністровський, Теплодар, Южне, Чорноморськ триває запуск локальних котелень та регламентні роботи для запуску централізованих котелень.

В області забезпечено виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2021 №1102 щодо відновлення газопостачання бюджетним закладам. Завершуються процедури укладення угод на постачання газу з «Нафтогаз трейдінг».

Окремо взято на контроль питання тарифу за розподіл газу, послуга якого надається АТ «Одесагаз», яке виникло у зв’язку із припиненням діяльності Одеського припортового заводу. Необхідні матеріали для офісу Президента вже підготовлені та надані. Переконаний, що буде прийнято єдине вірне державницьке рішення.

В той же час ТОВ «Одесагаз-Постачання» зменшено цінову пропозицію поставки природного газу для побутових споживачів з 1 листопада з 9,2 грн до 7,96 грн./м.куб (тариф зменшено на 1,24 грн). Таким чином підприємство приєдналось до низки постачальників країни, які знизили вартість послуг для населення.

ІІІ. Особливу увагу було приділено проблемним питанням портової галузі, адже в Одеському регіоні зосереджено 70% портової інфраструктури держави.

Нагадаю, що зазначені питання знаходяться на постійному контролі облдержадміністрації, зокрема розроблені конкретні дієві заходи, затверджені моїм відповідним розпорядженням, які направлені на розв’язання найбільш гострих соціально-економічних проблем; покращення інвестиційного клімату регіону та забезпечення стабільного та ефективного функціонування підприємств морської галузі області.

Також підготовлено та направлено до профільного міністерства першочергові пропозиції для вирішення проблемних питань галузі. Ми постійно наголошуємо на цих проблемах на урядовому рівні. Там є відповідна комунікація, і по деяких напрямах надані нами рекомендації із вдосконалення портової галузі вже реалізуються.

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад з питання, що стосується діяльності портів, доповідав міністр розвитку інфраструктури України Олександр Кубраков, який окреслив подальші дії уряду в цьому напрямі.

В першу чергу слід наголосити на тому, що уряд дослухається до нашої ініціативи щодо необхідності приватизувати малі порти, віддати в концесію порти середньої потужності, а найуспішніші залишити у державній власності.

Отже, вже найближчим часом очікуємо приватизацію Білгород-Дністровського та Усть-Дунайського портів.

У 2022 році планується концесія Одеського, Чорноморського та Ізмаїльського портів. На цей час триває робота над техніко-економічними обґрунтуваннями. Також міністр доповів про прибутковий порт Південний, по якому прийнято рішення залишити у державній власності та розвивати шляхом розбудови терміналу експортних вантажів та будівництва комплексу вагоноперекидача.

Пам’ятаємо, які незручності для одеситів багато років створювали великовантажівки, що проїжджали через місто Одеса до порту. Вже сьогодні триває будівництво нової бетонної дороги до Одеського порту.

Вона стане безкоштовною альтернативою наявній платній дорозі. У 2022 році її будівництво буде завершено.

Також у 2022 році планується завершення будівництва хвилелому в Одеському порту.

Далі міністр поінформував про наступне:

— уряд підтримав нашу ініціативу про необхідність модернізації портової інфраструктури шляхом прийняття рішення про зниження частки сплати портами до бюджету дивідендів до 30%;

— завершується влаштування та електрифікація другої колії залізничної дільниці Чорноморська — Берегова в порту Південний, що дозволить збільшити пропускну здатність з 55 до 60 пар потягів на добу;

— розпочинається реалізація масштабної програми будівництва вантажних вагонів;

— прийнято рішення про відновлення українського суднобудівництва, в рамках державної Програми, яка зараз розробляється. Будівництво першого судна заплановано на 2024 рік зі значним рівнем вітчизняної локалізації та доведенням зайнятих осіб у галузі суднобудівництва до 55 тис.;

— триває масштабний процес перезавантаження роботи державних сервісів для моряків, вже у листопаді у українських моряків буде можливість підтвердити кваліфікацію через міжнародну систему тестування.

Хочу також доповісти, що ідея проведення «морського дня» у Верховній раді України, про що також поінформував міністр розвитку інфраструктури, була також ініційована під час візиту, сьогодні вже першого заступника голови Верховної Ради України, Корнієнка Олександра Сергійовича. Як свідчать факти, наші напрацювання поступово втілюються у життя.

Прикладом цього також є вирішення подальшої долі вітрильника «Дружба». Президентом прийнято рішення про те, що вітрильник, який протягом півтора десятка років простоював у Практичній гавані Одеського морського порту, буде відремонтований і переданий на баланс Інституту ВМС Одеської національної морської академії.

Цього ж дня Президент України оглянув придбаний коштом держави науково-дослідний криголам «Ноосфера», який забезпечуватиме логістику для української антарктичної станції «Академік Вернадський». Крім того, ознайомився з можливостями науково-дослідного судна «Борис Александров», яке буде використане для моніторингу дна Чорного моря та збирання екологічних даних.

Опрацьовується питання об’єднання зусиль усіх наукових установ незалежно від підпорядкування для забезпечення відновлення позицій української науки у дослідженнях світового океану.

Зауважу! Вперше за останні 15 років до Одеського регіону прикута така увага вищого керівництва держави.

І хочу наголосити на тому, що нам необхідно максимально мобілізуватися та об’єднатися навколо цієї ініціативи, до якої ми так прагнули, максимально ефективно використати наявні можливості.

Інформую, що по окремим інфраструктурним проєктам вже розпочато розробку проєктно-кошторисної документації, по іншим — тендерні процедури на ремонтні та реставраційні роботи, зокрема, це стосується наших музеїв та філармонії.

Так, під час візиту Президент України ознайомився із роботою Одеського національного художнього музею, про який йшла мова в контексті реновації історичного центру Одеси.

Наразі Постановою Кабінету Міністрів України на реалізацію Президентської Програми «Велика реставрація» у 2021 році виділено

60 млн.грн., що будуть спрямовані на першочергові ремонтно-реставраційні роботи:

— Одеської обласної філармонії;

— Одеського національного художнього музею;

— Одеського музею західного і східного мистецтва.

І це тільки початок.

За нашою ініціативою та за підтримки Офісу Президента і уряду країни подана заявка Міжнародному бюро виставок на участь України в особі міста Одеса у відборі країни-кандидата на проведення Всесвітньої виставки «Експо-2030». На цей час вже отримано відповідний лист-підтвердження про реєстрацію заявки.

Це підтверджує те, що про це необхідно говорити на всіх рівнях і постійно над цим працювати. Гадаю, доцільно розробити цільову Програму з цього питання.

У суботу, 30 жовтня Президент України відвідав південну частину Одещини, Придунав’я. Нагадаю, що Україні вже офіційно передано головування у стратегії ЄС для Дунайського регіону. Варто зауважити, що Україна стала першою країною, яка не є членом ЄС та отримала місце очільника. А до Дунайської стратегії входять 14 країн!

У цьому контексті важливими є проєкти розвитку інфраструктури придунайської Бессарабії: реконструкція інфраструктури басейну української частини нижнього Дунаю та Придунайських озер — як пріоритетне завдання у забезпеченні зрошування в Одеської області, а також відновлення ефективного функціонування ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство». Україна головуватиме до листопада 2022 року, і це необхідно максимально ефективно використати із залученням відповідних ресурсів.

Зазначені питання були висвітлені перед Президентом України під час його візиту до міста Ізмаїл.

Також я доповів Президенту щодо інших стратегічних проєктів, спрямованих на інфраструктурний розвиток.

P Територія Українського Придунав’я, де мешкає 550 тис. осіб, сьогодні повністю енергодефіцитна та залежна від Республіки Молдова. Для забезпечення енергонезалежності ведеться підготовка до будівництва повітряної лінії 330 кВ «Новоодеська—Арциз» вартістю 1,3 млрд.грн.;

P Логістично ця територія також обмежена мостовим переходом через Дністровський лиман 1955 року будівництва та автодорогою М-15 «Одеса — Рені» через село Паланка Республіки Молдова. Тому ведемо роботу, щоб у короткостроковій перспективі реалізувати проєкт будівництва дороги М-15 «Одеса-Рені» в обхід Республіки Молдова та позбутися таким чином певних ризиків;

P В подальшому для остаточного вирішення логістичного питання необхідно побудувати автодорогу Одеса—Рені за новим напрямком з шестикілометровим мостовим переходом через Дністровський лиман;

P В цьому контексті логічним та необхідним продовженням є реконструкція дороги М-14 «Одеса—Мелітополь—Новоазовськ» на ділянці Одеса—Миколаїв—Херсон шляхом її розширення до 4 смуг та доведення до першої категорії;

P Поряд з цим проводимо роботу щодо облаштування 400 км кордонів України з невизнаним Придністров’ям;

P Цього року аграрії зібрали рекордний врожай — 5 млн.тонн. Проте ми не забуваємо, що попередні два роки вони отримали значні збитки. Саме тому нагальним є питання зрошення, особливо на півдні Одеської області;

P Сьогодні по 12 об’єктах відновлення зрошення триває розробка проєктно-кошторисної документації.

А по Білгород-Дністровській, Нагірнянській та Банівській зрошувальних системах вже завершені усі проектні роботи та тривають тендерні процедури. За умови виділення 70 млн.грн. ми завершимо роботи по зазначених проєктах у червні—липні 2022 року.

P Питання зрошення нерозривно пов’язані з комплексом заходів щодо розвитку сільського господарства. Мова йде про рослинництво, виноградарство, виноробство, кормовиробництво, тваринництво, зокрема молочне скотарство. Хочу підкреслити, що 23 жовтня ми провели семінар-практикум з питань розвитку молочного скотарства в Одеській області, учасниками якої стали провідні агровиробники регіону, науковці, представники депутатського корпусу різних рівнів. Захід був вкрай корисний, але, вимушений констатувати, що форум такого спрямування відбувся вперше за 15 років.

P Протягом 2021 року активно працюємо над вирішенням проблемних питань розвитку виноградарства та виноробства в Одеській області, адже визначальні тенденції галузі формуються саме у нас. У зв’язку із цим

8 жовтня проведена міжнародна конференція на базі інституту ім. Таїрова та виробничого комплексу Шабо. За результатами підготовлено пропозиції Уряду із напрацюваннями та заходами, які необхідно вжити у найближчий час.

P Розпочато будівництво Болградського групового водопроводу на півдні Одещини. Він забезпечить водою 6 крупних населених пунктів. А продовження будівництва Болградського та Суворівського групових водопроводів у 2022 році вирішить проблему водопостачання 17 крупних населених пунктів.

P Реконструкція злітно-посадкової смуги та будівництво нового терміналу міжнародного аеропорту «Ізмаїл» загальною вартістю 530 млн.грн. дозволить забезпечити подальший активний розвиток міста Ізмаїл та області в цілому. До кінця року плануємо завершити проєктні роботи.

P У подальшому очікуємо на підтримку щодо включення зазначеного проєкту до програми Президента «Велике будівництво» або до Державної програми реконструкції і будівництва регіональних аеропортів в Україні.

Проєкт має пріоритетне значення для області, оскільки він спрямований на збільшення доступності до туристичних магнітів дельти Дунаю, підвищення мультимодальних можливостей та інвестиційної привабливості регіону. А в рамках Стратегії національної безпеки України на реалізацію планів Державної прикордонної служби України в аеропорту «Ізмаїл» передбачається базування авіаційної ланки одразу після відновлення його сертифікації та функціональної придатності.

Лише після цього ми зможемо реалізувати логістичний, агропромисловий, туристичний потенціали, вирішити стратегічні питання безпеки південної частини при надзвичайних ситуаціях та зміцнити оборонний потенціал України в цілому.

Під час своєї доповіді Президенту не міг не згадати про проєкти, які мають стратегічне значення. Зокрема, вирішення питання так званої «дамби» Хаджибейського лиману у місті Одеса. І паралельно виконання реконструкції станції біологічної очистки «Північна» із завершенням будівництва глибоководного випуску, «Румунського каналу» та перекачуванням надлишку води з Хаджибейського лиману у Куяльницький.

Для посилення енергетичної незалежності та забезпечення обороноздатності країни необхідно відновити діяльність Одеського нафтопереробного заводу. Це дозволить також вирішити питання техногенної безпеки, адже ми всі знаємо про вибухонебезпечні залишки виробничого процесу, які зберігаються на території підприємства. Його унікальне географічне розміщення дозволяє здійснити запуск як в повному обсязі, так і по кластерах.

Щодо Одеського припортового заводу — першочерговим завданням є ефективна приватизація зі збереженням трьох тисяч робочих місць. Також готується до запуску сучасне технологічне підприємство у м.Теплодар з цинкування металовиробів, що забезпечить 300 нових робочих місць.

Хочу наголосити, що у реалізації озвучених сьогодні проєктів розвитку регіону ми користуємося підтримкою депутатського корпусу усіх рівнів.

Зазначу, що основоположними документами при формуванні пропозицій щодо комплексного розвитку Одеського регіону стали Укази Президента України Володимира Зеленського «Про Стратегію національної безпеки України» та «Про Стратегію людського розвитку».

Наприкінці свого виступу, хочу наголосити на тому, що у нас сьогодні є унікальна можливість реалізувати значну кількість стратегічних розвиткових проєктів, які у майбутньому значно підвищать рівень життя мешканців Одещини. А відповідно до «Стратегії розвитку Одеської області до 2027 року» та «Стратегії економічного та соціального розвитку міста Одеси до 2022 року» визначальним пріоритетом є якість та безпека життя наших мешканців.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту