ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
НАЦІОНАЛЬНІ ПРІОРИТЕТ ТА ОДЕСЬКІ АКЦЕНТИ
06.11.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 88-89(22307-22308) / Тираж: 8525

29-30 ЖОВТНЯ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПОБУВАВ З РОБОЧОЮ ПОЇЗДКОЮ В НАШІЙ ОБЛАСТІ

Глава держави взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, яке відбулося в Одесі й на якому розглядалися питання початку опалювального сезону та розвитку портів України.

Виступаючи на засіданні, Володимир Зеленський наголосив на важливості збереження тарифів на газ для людей на рівні минулого року, про що, зазначив він, підписаний відповідний меморандум між урядом, НАК «Нафтогаз України» та місцевою владою. «Я дуже сподіваюся, що окремі керівники на місцях зрозуміли головну суть цього важливого меморандуму: збереження тарифів на рівні минулого року. Про це ми домовилися. Ось де держава сьогодні інвестує в людей, допомагає місцевим владам», — підкреслив президент.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який у зв’язку з відрядженням брав участь у роботі конгресу за допомогою відеозв’язку, запевнив, що Україна загалом готова до зими: «У нас понад 18,5 мільярда кубометрів газу у сховищах, чого абсолютно достатньо для спокійного проходження опалювального сезону».

Керівник уряду зауважив, що з ініціативи президента вжито необхідних заходів, які прописані в меморандумі, стосовно стабілізації тарифів на газ. Також, згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони, Кабмін ухвалив рішення про заборону відключення від газопостачання бюджетних організацій та приватних будинків. «Жодних перебоїв з постачанням газу й тепла бути не може», — наголосив Денис Шмигаль і запевнив, що уряд виконує всі умови, прописані в меморандумі.

Як розповів міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, станом на 29 жовтня до опалення підключені понад 77% житлових будинків по всій країні. При цьому в Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернігівській та Закарпатській областях отримали тепло 100% домогосподарств, ще 11 областей мають показник на рівні понад 90%. Урядовець додав, що жоден житловий будинок не підключений до опалення у Херсонській області, найнижчі показники і в Миколаївській та Одеській областях. Крім того, за його словами, до опалення підключено понад 70% дошкільних закладів і 65% закладів освіти.

Президія Конгресу місцевих та регіональних влад заслухала керівників усіх областей щодо початку опалювального сезону в їхніх громадах.

«Усі області, які ми заслухали, усі голови міст виконують меморандум, підписаний місяць тому з ініціативи президента, — тарифи для населення на опалення не підвищуються», — резюмував заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, зауваживши, що єдине місто, де місцева влада поки що не може забезпечити незростання тарифів на опалення, — це Чернігів.

Володимир Зеленський зі свого боку зауважив: якщо міський голова Чернігова не зможе впоратися з тарифним питанням самостійно, до його розв’язання долучатиметься центральна влада.

Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, який узяв участь у засіданні через відеозв’язок, наголосив на важливості подолання соціальних та економічних викликів. «Щоб децентралізація відбувалася успішно й місцеві органи самоврядування працювали добре, важливі консультації. Такі консультації є основою сталого розвитку, відповідальності та успіху й гарантують нам, що й реформи є сталими», — сказав він.

Члени Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України заслухали також міністра інфраструктури Олександра Кубракова, який розповів про розвиток портів та портової інфраструктури в межах програми «Велике будівництво».

За словами урядовця, у грудні цього року порти Херсон та Ольвія будуть остаточно передані в концесію. Триває підготовка документації для концесії порту Чорноморськ, Бердянського та Ізмаїльського портів і пасажирського комплексу Одеського порту. Концесійні конкурси щодо них очікуються у першому півріччі 2022-го. Триває підготовка і до приватизації Миколаївського та Одеського морських торговельних портів. Крім того, як зазначив міністр, до Фонду держмайна передані ще три порти, й один з них — морський торговельний порт Усть-Дунайськ — може бути приватизований ще до кінця цього року.

«Залишаємо у державній власності порт Південний, розвиваємо його. Він у першому кварталі цього року був збитковим, а зараз — суперприбутковий і має на рахунку понад мільярд гривень. І ми вже розпочинаємо розвиток двох важливих напрямків: це новий термінал експортних вантажів і будівництво комплексу вагоноперекидача, що збільшить пропускну здатність цього порту», — повідомив Олександр Кубраков.

У відповідь Володимир Зеленський зауважив, що розвивати напрямок портової інфраструктури дуже важливо для нашої країни, і привітав Адміністрацію морських портів України з успішним фінансовим результатом порту Південний.

«Наш державний порт Південний зі щорічної збитковості перейшов на прибутковий формат. Упевнений, такими ж темпами й потужними кроками міністерство розвиватиме й інші порти», — сказав президент представникам ЗМІ.

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад було детально розглянуто іще одне надважливе питання — протидії поширенню коронавірусної хвороби.

«Ми з вами сьогодні свідки чергової потужної хвилі коронавірусу, хвилі «Дельта» й появи нових штамів. Щодня — антирекорди в усьому світі, і ми не виняток. Щодня в Україні антирекорди і захворілих, і, на жаль, померлих», — зазначив Володимир Зеленський, додавши, що втрати від пандемії за добу вже наближаються до добових втрат військових під час Другої світової війни. Тому і чиновники, і бізнес, і громадяни мають вживати заходів, щоб збільшити кількість щеплених. «Ми розумі-ємо, що вихід один — вакцинація. Треба збільшувати відсоток вакцинованих людей, щоб ви-йти з цього колапсу. Очільники на місцях, дуже вас прошу засинати й прокидатися з цією темою», — закликав глава держави.

Він нагадав, що на минулому засіданні Ради національної безпеки і оборони було поставлено завдання збільшити кількість щеплень проти коронавірусу до 300 тисяч за добу. І наразі в Україні вже роблять близько 290 тисяч щеплень, але треба ще активніше нарощувати темпи вакцинації, адже збільшується кількість хворих і смертей. У цьому контексті Володимир Зеленський подякував ЗМІ, які долучилися до кампанії з донесення до людей інформації про важливість та безпечність вакцинації.

«Я дуже прошу, щоб ми всі виключили соцмережі з цього питання і включили мозок. Треба вакцинуватися — сьогодні це не «страшилки», це єдине рішення. Я хочу, щоб ми не боялися цих «страшилок» у ЗМІ та соцмережах, а боялися цього вірусу», — сказав президент і додав, що нині в усьому цивілізованому світі ставлення людини до вакцинації стає майже показником її грамотності та обізнаності.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, котрий, як уже мовилося, долучився до роботи конгресу за допомогою відеозв’язку, розповів про забезпечення киснем медичних закладів, де лікують хворих на коронавірус. «Кисню вистачає, — запевнив він. Достатньо зроблено кисневих станцій, які генерують кисень на місцях. Там, де є потреба його підвозити, Міністерство охорони здоров’я дуже чітко дотримується логістики щодо поставок. Переконаний, ми можемо говорити про забезпечення лікарень киснем всюди, де це необхідно».

За інформацією міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, наразі 16 областей перейшли на «червоний» рівень епідемічної небезпеки.

Загалом розгорнуто 70 тисяч ліжок для хворих на коронавірус, з них понад 48 тисяч зайняті. Посадовець також нагадав, що у п’ять-шість разів зросло споживання кисню інфікованими: «Сьогодні серед госпіталізованих 80% — киснезалежні. Споживання кисню зросло в рази. У жовтні два заводи зупинилися на регламентні роботи, щоб відновитися і продовжити працювати з більшою потужністю. Один завод уже відновив роботу в п’ятницю, інший — з понеділка».

За словами урядовців, за прогнозами, через тиждень очікується вихід на плато захворюваності.

На завершення президент подякував медикам, без яких Україна не змогла б упоратися з пандемією коронавірусу, та закликав уряд не допускати затримок з виплатою заро-бітної плати й доплат лікарям та іншому медперсоналу.

Під час спілкування з представниками ЗМІ в Одесі Володимир Зеленський наголосив, що Збройні сили України використовують наявне у них озброєння лише для захисту суверенітету й територіальної цілісності держави та лише у відповідь на порушення режиму тиші на Донбасі з боку ворога.

Відповідаючи на запитання щодо реакції окремих держав на застосування українськими військовими безпілотного літального апарата «Байрактар» у районі проведення Операції об’єднаних сил на сході, президент заявив: «Україна захищає свою територію і свій суверенітет згідно з обов’язком і присягою кожного, хто служить сьогодні, хто захищає українську державність. Ми не наступаємо, ми тільки відповідаємо». І додав, що й безпілотні літальні апарати Україна використовує лише для захисту. «Коли українська армія відчуває, що потрібно захищати свою землю, вона так і робить. І далі діятиме саме за цим принципом», — підкреслив він.

В Одесі президент оглянув при-дбаний коштом держави науково-дослідний криголам «Ноосфера», який забезпечуватиме логістику для української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Цей криголам раніше перебував у складі Британської антарктичної місії під назвою James Clark Ross. Цього року судно продали Національному антарктичному науковому центру Міністерства освіти та науки України і 5 жовтня воно зайшло в акваторію Одеського порту. Портом його

приписки визначено саме Одесу.

Директор Національного антарктичного наукового центру МОН України Євген Дикий продемонстрував главі держави океанографічне устаткування, яке використовують на судні з метою досліджень. Криголам оснащений вісьмома спеціалізованими лабораторіями та пристосуваннями для відбору будь-яких проб з глибини до 8 км. Відтепер українським дослідникам будуть доступні майже 90% дна Світового океану. Наявність такого судна, пристосованого до роботи в умовах низьких температур, дає змогу значно розширити діапазон наукових досліджень.

Після проходження всіх необхідних процедур та зміни назви на «Ноосфера» криголам уже цьогоріч вийде в океан і візьме курс на Антарктиду в напрямку української полярної станції «Академік Вернадський».

У режимі відео конференції Володимир Зеленський особисто повідомив полярникам, які перебувають на станції «Академік Вернадський», про прибуття довгоочікуваного криголама в Україну: «Скоро до вас вирушає «Ноосфера». Тож зустрічайте цю українську «наукову красуню».

А ще глава держави ознайомився з можливостями науково-дослідного судна «Борис Александров», яке використовуватиметься для моніторингу дна Чорного моря та збирання екологічних даних. Судно, яке раніше мало назву «Бельгіка», Україна отримала в подарунок від Бельгії.

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад було презентовано пропозиції щодо комплексного розвитку Одеського регіону, зокрема проєкт стратегії розвитку міста Одеси.

«Уже багато місяців за завданням глави держави міська й обласна влада, Офіс президента і Кабінет Міністрів разом з групою урбаністів та експертів розробляють окрему стратегію розвитку Одеси», — повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко. За його словами, наше місто обрано, зокрема, тому, що через окупацію Кримського півострова українці тимчасово втратили можливість відвідувати морські курорти Криму, тож потік відпочивальників до Одеси з кожним роком збільшується. «Тому за завданням президента ми починаємо робити з Одеси справді перлину, нову Одесу з історичним центром, новою набережною, трасами здоров’я тощо», — повідомив Кирило Тимошенко, додавши, що на деякі об’єкти вже розробили проєктно-кошторисну документацію та планують тендери.

Як розповів член експертної групи, що працювала над підготовкою проєкту розвитку Одеси, урбаніст Максим Головко, зокрема передбачається впорядкування фасадів будівель, озеленення, облаштування вулиць і публічного простору за принципами доступності та інклюзивності. На початку заплановане облаштування кількох пілотних вулиць — Пушкінської, Рішельєвської, Грецької та Буніна. Вже добудовують бульвар Жванецького, біля якого може з’явитися парк та нові зони для активностей.

З метою створення нових центрів тяжіння у межах пілотного проєкту заплановано реставрацію чотирьох одеських музеїв: археологічного, літературного, художнього і західного та східного мистецтва. У проєкті — покращення «Траси здоров’я», на якій можна розташувати зони для спорту та відпочинку. Щоб було зручніше дістатися до центру Одеси, заплановане будівництво дорожньої інфраструктури. Розглядається і можливість побудови Odesa Arena, яка може стати майданчиком для проведення культурних заходів.

Коментуючи стратегію розвитку Одеси, глава держави нагадав, що програма туристичних магнітів спрямована на відродження пам’яток України, зокрема в цьому місті. За його словами, приклад Туреччини доводить, що для розвитку туризму необхідно побудувати якісну інфра-структуру, мережу готелів, відновити історичні пам’ятки та відремонтувати музеї.

«За роки незалежності Одеса — напівзруйнована. Багато втрачено, але багато що є. Тому треба все відновити й покращити… Це унікальне місто, і хочеться, щоб воно не розвалилося. Поки Крим окупований — це головне місто для літнього морського відпочинку українців. Давайте об’єднаємо зусилля», — наголосив президент.

Одеський національний художній музей, який обіцяють відреставрувати у рамках програми «Велике будівництво», став одним з об’єктів, котрий відвідав Володимир Зеленський у рамках нинішнього візиту. Там він оглянув експозиції картин Івана Айвазовського, Василя Кандинського, майстрів Одеської школи живопису, художників ХХ століття та сучасного мистецтва, а також виставку робіт Олександра Ройтбурда, який був директором цього музею у 2018 — 2021 роках. Нагадаємо, нещодавно Президент України підписав указ про надання Одеському художньому музею статусу «національний».

«Завдяки енергії й таланту Олександра Ройтбурда, який залишив тут частинку своєї душі, музей набув зовсім іншого значення не лише для Одеси, а й для всієї України. Це місце стає своєрідним магнітом для поціновувачів мистецтва зі всього світу», — зауважив глава держави.

Протягом останніх років заклад стрімко розвивається, збільшуючи кількість відвідувачів: торік тут побувало близько 30 тисяч осіб, а за вісім місяців нинішнього — понад 22,3 тисячі. Його зібрання містять колекції та твори мистецтва загальнонаціонального значення. Кількість музейних предметів у 2020-у перевищувала 9,7 тисячі, а цьогоріч до фонду музею надійшло ще 403 роботи. Тут постійно відбуваються публічні заходи, зокрема присвячені реалізації прав і свобод людини та розкриттю потенціалу української культури.

Президент зазначив, що держава зі свого боку має докласти зусиль для реставрації історичної будівлі музею. «Треба не лише відреставрувати будівлю, покращити середовище, де зберігаються експонати, а й створити гідні умови для працівників музею, для яких це не просто робота, а життєве покликання», — сказав Володимир Зеленський.

Музей розташований у будівлі колишнього палацу Потоцьких, зведеній у 1810 —1820 роках. Споруда є пам’яткою культурної спадщини національного значення. Окрім основної будівлі, музей має фондові приміщення та грот, адміністративні приміщення, реставраційну майстерню, спеціально обладнаний клас для дитячих занять та галерею «Жовті велетні».

Цьогоріч у межах програми «Велике будівництво» розроблено проєкт проведення ремонтно-реставраційних робіт будівлі-пам’ятки. Зокрема, заплановано відремонтувати перекриття, реставрувати стіни, підлогу та стелю, забезпечити звуко- й теплоізоляцію, відремонтувати всі фасади та оновити освітлення, облаштувати інклюзивні санвузли й ліфт тощо. Завершення робіт очікується у 2025-у.

Окрім Одеси, Володимир Зеленський побував також в Ізмаїлі, де, зокрема, оглянув оновлене приймальне відділення міської центральної лікарні, реконструкція якого відбувалася в межах національної програми «Велике будівництво».

Приймальне відділення складається з дитячого та дорослого відділень, має клінічну лабораторію, операційний блок, палату інтенсивної терапії, діагностичну службу та оглядову залу.

Будівельні роботи тут розпочалися у 2020 році. Були встановлені нове медичне обладнання, сучасний апарат МРТ, томограф та рентген-апарат. Біля входу побудовано пандус для під’їзду медичного транспорту та маломобільних груп населення, впорядковано прилеглу територію.

«Пандемія COVID-19 поставила перед українською медициною нові й жорсткі завдання, на які щодня шукають відповіді наші лікарі. А одне з головних завдань — це надання оперативної та кваліфікованої допомоги хворому. Дуже добре, що мешканці Ізмаїла отримують допомогу в сучасному приймальному відділенні лікарні, де встановлено нове медичне обладнання, а головне — працює кваліфікований та чуйний персонал», — сказав Володимир Зеленський.

Ізмаїльська міська центральна лікарня — це багатопрофільний медичний заклад, що працює як лікарня інтенсивного лікування та забезпечує надання стаціонарної цілодобової екстреної та планової допомоги переважно хірургічного профілю населенню Ізмаїла, Ізмаїльського та інших районів, цілодобової стаціонарної допомоги терапевтичного профілю з неврології, педіатричної допомоги. Стаціонар розрахований на 270 ліжок, зокрема 60 хірургічних. Лікувально-діагностичне відділення для дорослих може приймати 770 відвідувачів за зміну, дитяче — 140 пацієнтів.

В Ізмаїлі президент оглянув також палац спорту, спорудження якого тривало дев’ять років і завершилося завдяки включенню об’єкта до програми «Велике будівництво».

Спорткомплекс зводився із застосуванням сучасних технологій, що дає змогу створити максимально комфортні умови для маленьких і дорослих спортсменів. Палац спорту складається з п’яти блоків, у яких розміщені великий багатофункціональний зал для командних видів спорту, 25-метровий плавальний басейн з глядацькими трибунами на 250 місць, адміністративно-побутовий блок, тренажерні зали, зал для змагань із силових видів спорту з глядацькими трибунами на 40 місць. Пропускна здатність закладу — 160 відвідувачів за зміну.

На території спорткомплексу розташовані ролердром для тренувань скейтбордистів, баскетбольний і волейбольний майданчики, майданчики для занять гімнастикою, тенісний корт, бігові доріжки, площинні спортивні споруди. Є тут і сучасні дитячі майданчики та простір для відпочинку.

«Дуже класний комплекс. Дійсно, тут відчуваєш справжнє натхнення для занять різними видами спорту. Тепер кожен мешканець Ізмаїла має всі можливості для того, щоб вести активний і здоровий спосіб життя. Хочеться бачити якомога більше подібних місць по всій Україні», — наголосив Володимир Зеленський.

За матеріалами сайта Президента України.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту