ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
І НІХТО НІКУДИ ВЖЕ НЕ ЇДЕ...
06.11.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 88-89(22307-22308) / Тираж: 8525

Застосунком цифрових державних послуг «Дія», повідомляє Міністерство цифрової трансформації України, станом на 1 листопада користуються вже 9 мільйонів українців, а сертифікатів про вакцинацію проти Covid-19 згенерували в цифровому форматі — більше 5 мільйонів громадян.

Українці починають масово робити щеплення та генерувати сертифікати, відтак, ідеться в офіційному повідомленні, чим швидше люди масово вакцинуються, тим швидше ми вийдемо з червоної зони і повернемося до нормального життя без обмежень.

У той час, коли законослухняні громадяни отримують сертифікати належного зразка, на те ж 1 листопада виявлено майже тисячу фальсифікатів і відкрито близько 800 проваджень щодо підроблених сертифікатів чи тестів на коронавірус.

Національна поліція нагадує, що 1200 мобільних груп по всій Україні перевіряють справжність сертифікатів, відтак викрити фальшивку для них просто.

Очільник Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський впевнений, що рано чи пізно всі підробки точно виявлять і за них кожен понесе відповідальність, як покупці, так і продавці таких «документів».

У більшості випадків пропозицій щодо підробних сертифікатів, викритих кіберполіцією, — це банальне шахрайство. У 90% випадків громадян просто обдурюють, виманюють 100 або 200 доларів за фальшивку.

Дехто застосовує ефект фотошопу, коли просто малюється картинка або QR-код, який нікуди не веде. В такому випадку з допомогою планшета поліцейський або прикордонник виявляє, що «липовий» сертифікат не прив’язаний до бази. Відтак людина вже нікуди не їде, а рушає до райвід-ділку писати пояснення.

Нагадаємо: 22 вересня Кабінет Міністрів підтримав зміни до законодавства, якими передбачені великі штрафи чи й ув’язнення за підроблення ковідної документації. А 27 вересня МОЗ закликало місцеву владу відстороняти від роботи керівників тих медустанов, де зафіксують підробку документів про вакцинацію проти або результатів аналізів.

Щоб люди не наражалися на неприємності, правоохоронці Одещини зі свого боку нагадують, що за підробку COVID-сертифікатів передбачена кримінальна відповідальність: вона чекає як на осіб, які виготовляють і розповсюджують фальшиві документи, так і на тих, хто свідомо використовує «намальовані» довідки.

На території нашої області, йдеться в офіційному повідомленні, працюють спеціальні мобільні групи, які під час щоденних рейдів перевіряють справжність документів про вакцинацію: інспектують місця скупчення людей (громадський транспорт, заклади харчування, розважальні та торгові заклади, ринки тощо). У випадку виявлення підробки на місце викликають слідчо-оперативну групу, яка документує правопорушення.

З початку року на Одещині зареєстрували дев’ять таких кримінальних проваджень за фактами підроблення офіційних документів та їх використання (ст. 358 Кримінального кодексу України), шахрайства (ст. 190 КК) і несанк-ціонованих дій з інформацією, яка оброблюється чи зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах (ст. 362 КК).

Правоохоронці застерігають: фейковий сертифікат не захищає від коронавірусу, людина може заразитися сама, інфікувати інших та наразити їхнє життя на небезпеку.

Про випадки підроблення медичних документів просять повідомляти на спецлінію «102» або за номером «гарячої лінії» Національної поліції України 0 800 505 170.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту