ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
НЕБЕЗПЕКА ПОЛІОМІЄЛІТУ
06.11.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 88-89(22307-22308) / Тираж: 8525

На Закарпатті підтверджено другий в Україні випадок дитячого паралічу від поліомієліту: відняло ногу 12-літньої школярки.

До цього випадку на Рівненщині паралізувало півторарічну дитину з багатодітної родини (батьки свідомо відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання). Спалах хвороби нині долає Таджикистан, циркуляція поліомієліту не вщухає в Афганістані та Пакистані.

Поліомієліт — це тяжке захворювання, яке поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Ліків від нього не винайшли, а захворіти може кожна не вакцинована дитина і дорослий. Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Хвороба може протікати безсимптомно, що робить її особливо небезпечною. Тому перше щеплення малеча отримує в перші місяці життя.

Найстрашніше, що 50% випадків захворювання є летальними. Часто діти залишаються каліками. Щоб уберегтися від цієї напасті, необхідно прийняти шість доз вакцини, бо якщо в країні щеплена достатня кількість людей (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки: якщо діти не вакциновані, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків за-хворювання.

На жаль, за інформацією МОЗ України, рівень охоплення щепленнями від поліомієліту цьогоріч є недостатнім: за вісім місяців — лише 53%. І за таких темпів до кінця року без вжиття додаткових заходів досягти потрібного для колективного імунітету показника в 95% не вдасться.

На Одещині показник не піднімається вище 47,5%, хоча область забезпечена достатньою кількістю ефективних вакцин, закуплених за кошти державного бюджету.

Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори з Національною службою здоров’я України.

Медики наголошують: якщо навіть порушено календар вакцинації, пропущене можна й необхідно надолужити, щоб уберегти дітей від тяжкого діагнозу.

Автор: Яна СТАСІНА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту