ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Відбулась церемонія вшанування перемоги та миру в 103-ю річницю закінчення Першої світової війни
16.11.2021 / Газета: Вечерняя Одесса / № 128(11118) / Тираж: 10407

Одесу відвідала делегація дипломатів та військових аташе на чолі із Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Паном Етьєном де Понсеном задля вшанування перемоги та миру в 103-ю річницю закінчення Першої світової війни.

За ініціативи Посольства Франції в Україні на Католицькій ділянці Другого християнського кладовища Одеси відбулась церемонія покладання квітів на місці, де за останні 7 років завдяки зусиллям одеських істориків-дослідників Олександра Сурілова і Дмитра Волошенкова було знайдено та відновлено меморіали на місцях поховання французьких пілотів Марка Боньє, Марселя Шандона та Жана Робіне, фельдмаршал-лейтенанта та військового губернатора Одеси у 1918 році Едварда Едлера фон Бельца та братське поховання 21-го австро-угорського воїна, а також встановлено пам’ятний хорватський меморіал до 100-річчя закінчення Першої світової війни.

Участь в церемонії покладання квітів взяв перший заступник голови Одеської ОДА Борис Волошенков.

103 роки тому підписання Комп’єнського перемир’я в однойменному французькому лісі ознаменувало закінчення кровопролитного конфлікту початку XX століття — Першої світової війни. Перемир’я набрало чинності об 11 годині 11 листопада 1918 року. Тоді ж було дано 101 залп — останні постріли Першої світової війни. Внаслідок цього масштабного світового протистояння припинили своє існування у колишніх межах Німецька, Російська, Австро-Угорська та Османська імперії. У полум’ї війни загинуло понад 10 мільйонів людей, понад 50 мільйонів отримали тяжкі поранення.

Вшановуючи пам’ять про ці події в Європі, встановили дату — Remembrance Day, яку вперше відзначали в Парижі після укладання перемир’я. Згодом на могилі Невідомого солдата вперше запалили вічний вогонь.

З того часу у Європі та низці інших країн, учасниць Першої світової війни, за традицією щороку об 11 годині ранку 11 числа 11 місяця оголошується хвилина мовчання, присвячена полеглим на полях Першої світової війни.

У багатьох країнах Європи цей день і досі залишається одним із головних пам’ятних днів.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту