Државна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів звертає увагу на поширення в Європі небезпечного збудника хвороби томатів — вірусу коричневої зморшкуватості плодів Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).
У вересні 2020 році Європейська та Середземноморська організація захисту рослин (ЄОЗР), членом якої є Україна, додала ToBRFV до списку шкідливих організмів, рекомендованих для регулювання як карантинних (список А2 — шкідливі організми, обмежено поширені в регіоні ЄОЗР).
Як повідомила служба звітності ЄОЗР, з початку 2021-го багато країн регіону — Бельгія, Мальта, Угорщина, Болгарія, Норвегія, Австрія, Естонія, Словенія, Швейцарія, Португалія та Узбекистан — уперше на своїх територіях виявили вогнища цього патогену.
З огляду на небезпеку ще в серпні 2020-го в Євросоюзі ухвалили рішення про заходи, спрямовані на запобігання поширенню вірусу коричневої зморшкуватості плодів томатів (ToBRFV), а в жовтні цього року це рішення розширили специфічними вимогами щодо імпорту насіння та розсади Solanum lycopersicum (помідори) та Capsicum annuum (перець). Зокрема, насіння та розсада при переміщенні в ЄС повинні супроводжуватися фітосанітарним сертифікатом і відповідати одній з таких вимог:
• походити з країни, вільної від вірусу ToBRFV;
• походити з місць, вільних від вірусу ToBRFV;
• зразки повинні бути відібрані офіційно та мати негативні тести на вірус ToBRFV.
Туреччина, до речі, ще з 15.03.2019 вимагає додаткової декларації при імпорті, де вказано, що партії насіння томату і перцю було проаналізовано за допомогою методів RT-PCR, і підтверджено, що вони вільні від вірусу ToBRFV. Такі ж вимоги діють у Марокко.
Саме з листопада 2019-го надзвичайні й регулярні заходи щодо ToBRFV запровадили такі країни, як Аргентина, Австралія, Чилі, Республіка Корея, Мексика, Нова Зеландія, Південна Африка, Таїланд та США.
Тим часом в Україні ToBRFV не входить до переліку регульованих шкідливих організмів. Втім, як зазначають у Держпродспоживслужбі, зважаючи на те, що ситуація з поширенням цього вірусу в світі погіршується, а також на те, що ЄОЗР віднесла ToBRFV до списку шкідливих організмів, рекомендованих для регулювання як карантинних, у нас уже проводиться аналіз фітосанітарного ризику щодо цього патогену.
Довідково. Вірус ToBRFV уперше виявили у 2014 та 2015 роках на помідорах в Ізраїлі та Йорданії. Пізніше його вогнища зафіксували у Китаї, Мексиці, США. Із 2020-го, як уже зазначалося, коричнева зморшкуватість почала ширитися країнами ЄОЗР.
Рослинами-господарями вірусу є помідори та перець. ToBRFV також був виявлений у бур’янів-господарів — Cheno-podium murale (лобода мурова) та Solanum nigrum (паслін чорний) в Ізраїлі.
Вірус поширюється з розсадою та насінням рослин-господарів з країн, де він зустрічається (але, скажімо, у США є вимоги і до плодів помідорів та перцю з Канади, Ізраїлю, Мексики та Нідерландів: перед експортом вони мають пройти перевірку на відсутність симптомів захворювання в місці походження). А ще ToBRFV передається локально контактним шляхом.
Можливі ризики для України. Помідори та стручковий перець є важливими культурами, які вирощуються по всій країні в закритому і відкритому ґрунті. Оскільки ж симптоми захворювання роблять плоди непридатними для продажу, то його поширення у нас призведе до колосальних втрат. Засоби боротьби з ToBRFV — дуже обмежені і зводяться до повного знищення рослин та ретельного знезараження території.
За інформацією канадських виробників томатів, з вірусом ToBRFV вони зіштовхнулися у 2019 році. У заражених теплицях Канади, щоб позбутися цього патогену, застосовують єдиний доступний наразі метод: зрізати всі рослини, добре продезінфікувати територію і почати з нуля. Виробник повинен переконатися, що не залишилось ніяких решток. Один невеличкий заражений листочок у теплиці здатен інфікувати нові насадження. На поверхнях і в ґрунті вірус може виживати від кількох місяців до років.
Ознаки інфекції. Коли рослина заражена ToBRFV, вона стає слабкою. Здається, що у неї нема енергії. Потім листя в’яне, на ньому з’являється мозаїка зеленого кольору. Плоди зараженої рослини дозрівають швидше, вони забарвлені нерівномірно. У підсумку помідор матиме грубий вигляд з коричневими плямами, звідси і назва.
ToBRFV є основною проблемою для виробників томатів і перцю, оскільки знижує енергію рослин, спричиняє втрати врожаю, а наявність симптомів вірусу роблять плоди непридатними для продажу. Втім, вірус може бути присутнім у листі та плодах приховано (безсимптомно).
Для людини цей вірус нешкідливий.
За матеріалами Держпродспоживслужби.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |