ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ОНОВЛЕНЕ ШКІЛЬНЕ МЕНЮ
15.01.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 3-4(22326-22327) / Тираж: 8525

Цьогоріч реформа шкільного харчування має запрацювати на повну силу. Як інформує Держпродспоживслужба, оновлене меню для шкільних їдалень охоплює 160 страв. У ньому збільшено кількість споживання молока, кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Усі шкільні заклади із 1 січня 2022-го при формуванні меню зобов’язані зменшити кількість цукру у 2 — 2,5 раза — до 7,5 г та хліба із 60 — 80 г до 30 — 50 г на один прийом їжі й натомість збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі, м’яса птиці та молочних продуктів.

Згідно з вимогами, приблизно 75% продуктів у шкільних їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди. Перевага повинна надаватися цільнозерновим хлібобулочним виробам з високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння. М’ясні страви (курку, індичку, нежирну свинину, телятину) слід комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами.

Сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів.

Сіль у школах дозволяється лише йодована. Повністю буде заборонено використовувати для приготування їжі соуси та майонези (крім кетчупу з високим вмістом томатів).

У шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру, солі, консервантів, барвників та ароматизаторів. Під табу також потрапили газовані напої, непастеризовані соки, кава.

Автор: Підготувала Ніні СТАСІНА.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту