ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Чекаємо на Нюрнберг-2
31.03.2022 / Газета: Вечерняя Одесса / № 24-25(11161-11162) / Тираж: 10407

Бенджамін Ференц — останній вцілілий прокурор Нюрнберзького процесу, що був проведений для засудження нацистів за військові злочини під час Другої світової війни, в ексклюзивному інтерв’ю щоденному британському таблоїду Daily Mirror заявив, що Володимир Путін має бути за ґратами.

Видання приводить його сповнені гніву слова: «Я був просто спустошений... Злочини, які зараз чинить Росія проти України, є ганьбою для людського суспільства, винні повинні відповідати за агресію, злочини проти людства та звичайні вбивства. Як тільки почнуть судити злочинців, ми будемо щасливими... Все, що нам потрібно, — це рішучість зробити це, адже вони не живуть на Місяці!».

Таку емоційну і справедливу оцінку діям новітнього фашиста Путіна Бенджамін Ференц дав ще 5 березня 2022 року. Трагічні події в Україні, інформація про бомбардування меморіалу «Бабин Яр» і смерть п’яти людей, які в той момент покладали квіти, повернули його в минуле і змусили трагічно усвідомити, що він прожив достатньо довго, щоб побачити загрозу повторення історії, незважаючи на все, що Нюрнберг відстоював і домагався.

Цьому юристу та правозахиснику, який присвятив своє життя боротьбі за права людини та досягненню миру у всьому світі, взявши на себе місію зі встановлення глобального верховенства права, 11 березня 2022 року виповнилось вже 102 роки.

Сім’я Ференца емігрувала до США з Румунії, коли йому було лише 10 місяців. Він виріс у Нью-Йорку і, за-кінчивши Гарвардську школу права у 1943 році, вступив до армії США. У 1944 році йому було доручено створити відділення з розслідування нацистських військових злочинів, і він був відправлений до Європи, де брав участь у визволенні німецьких концтаборів.

У своїй книзі 1988 року «Планета» Бенджамін Ференц напише: «Незгладимо врізалися в мою пам’ять сцени, свідком яких я став, звільняючи ці центри смерті та руйнування. Такі табори, як Бухенвальд, Маутхаузен і Дахау, яскраво зафіксувались в моїй свідомості. Навіть сьогодні, коли я закриваю очі, я бачу смертельне видіння, що не забудеться ніколи, — крематорії сяють вогнем палаючих тіл, купи виснажених трупів, складені, як корд, чекають на спалення... Я зазирнув у пекло».

Побачене визначило все його подальше життя та кар’єру. Через кілька тижнів після виходу у відставку він отримав нове призначення — цього разу прокурором на Нюрнберзький процес у справі айнзацгруп у Німеччині. Йому було 27 років, і це була його перша справа. Серед його 22 підсудних були командири СС полковник Пауль Блобель і Отто Раш — нацистські кати, відповідальні за загибель майже двох мільйонів людей, які були архітекторами розправи в Бабиному Яру в Києві у вересні 1941 року.

Борис РоманченкоБорис Романченко

Бенджамін Ференц також допомагав розробити та реалізувати програми реа-білітації для постраждалих від нацистського режиму та відіграв важливу роль у переговорах, які призвели до підписання у 1952 році Угоди про репарації між Західною Німеччиною та Ізраїлем.

Залишивши приватну юридичну практику, він повністю віддав себе глобальному процесу розбудови миру — є активним учасником багатьох міжнародних миротворчих та правозахисних організацій, засновником Пейського центру на підтримку миру, автором п’яти книг.

Він брав активну участь у створенні Міжнародного кримінального суду (МКС), більш відомого під назвою Гаазький трибунал, до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за військові злочини та інші злочини проти людства. На відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, МКС є установою, що діє постійно в Гаазі. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році, він існує з липня 2002 року.

І хоча Україна не є державою — учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, однак юрисдикція суду вже двічі визнавалася щодо подій в Україні: перша декларація — щодо злочинів, скоєних на території України з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року, а друга — щодо злочинів, скоєних в Україні з 20 лютого 2014 року.

28 лютого 2022 року прокурор МКС Карім Ахмад Хан оголосив про ініціювання розслідування воєнних злочинів РФ під час вторгнення до України. Він уточнив, що його відомство отримало звернення щодо ситуації в Україні від 39 країн світу, серед яких — країни ЄС, а також Австралія, Канада, Великобританія.

Прокурор пояснив, що МКС, з часу подання заявки українським урядом у 2015 році, офіційно має повноваження на розслідування порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених на території України, включно з тимчасово окупованими територіями. «Нагадую всім сторонам, які вчиняють насильство на українській території, що мій офіс може втілити свою юрисдикцію для роз-слідування будь-яких актів геноциду, злочинів проти людства та воєнних злочинів, вчинених в Україні», — заявив прокурор.

Після визнання 14 листопада 2016 року Міжнародним кримінальним судом ситуації в Криму та Севастополі рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Росією та Україною президент РФ Володимир Путін видав наказ про вихід Російської Федерації з-під юрисдикції суду.

Хан зазначив, що продовжить уважно стежити за подіями в Україні, і закликав надсилати інформацію щодо ситуації на пошту: otp.informationdesk@icc-cpi.int.

І дуже символічним є те, що серед інших страшних фактів російських звірств проти народу України за цією адресою було направлено й інформацію про вбивство 96-річного Бориса Романченка — в’язня нацистських концтаборів Бухенвальд (1942), Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен, віце-президента Міжнародного комітету Бухенвальд-Дора.

Трагедія сталася 18 березня 2022 року внаслідок російського авіаудару по багатоповерховому житловому будинку в Харкові, про що повідомив в Twitter меморіальний комплекс Бухенвальд та Дора-Міттельбау з посиланням на його онуку.

Російські нелюди, що прийшли до нас остаточно вирішити «українське питання», вбивають жертв Голокосту вдруге...

Ярослава РІЗНИКОВА. Лауреат літературних премій І.Франка та Г.Сковороди

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту