ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
На інформаційній передовій
07.04.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 25-26(22348-22349) / Тираж: 8525

Уже більше місяця ми живемо в умовах повномасштабного вторгнення рф. Страх перед війною, біль втрат, інформаційне цунамі... Нині кожному вкрай необхідна якась справа, яка зосередила б психіку на спротив ворогові або, навпаки, розвантажила, заспокоїла.

Реалії сьогодення перевернули і життя книгозбірень. Нині бібліотекарі допомагають своїм читачам підібрати, зокрема, ту літературу, яка підказує, як по-збутися тривожності й упорядкувати думки, а передусім ту, яка висвітлює тисячолітній поступ українського народу до утвердження своєї ідентичності, що вивищилася здобуттям незалежності нашої держави.

Усвідомлюючи важливість «книжкової терапії», на час воєнного стану Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С. Грушевського максимально спростила запис нових читачів — тепер він безоплатний.

На інтернет-блозі спеціалізованого відділу юридичної літератури постійно оновлюється інформація про чинну нормативно-правову базу, до уваги користувачів — сторінка «Воєнний стан в Україні: законодавство».

А чи не найважливішою формою нашої роботи став спільний проєкт відділу соціокультурної діяльності та Центру патріотичного виховання й організації дозвілля дітей і молоді з проведення просвітницьких лекцій національно-патріотичної та інформаційно-безпекової тематики. Ця ініціатива втілена за активної участі кафедр історії України Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова та Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського, кафедри української літератури ОНУ, Інституту демократії ім. Пилипа Орлика і кафедри журналістики та соціальних комунікацій Донецького національного університету ім. Василя Стуса.

У змішаному форматі — за присутності слухачів у відділі соціокультурної діяльності нашої книгозбірні та на платформі Zoom — відомі одеські науковці читають лекції, кожна з яких присвячена актуальній темі сьогодення.

Скажімо, у виступі кандидата історичних наук, доцента, завідувача кафедри історії України ПНПУ ім. К.Д. Ушинського Володимира Чумака йшлося про українсько-російські відносини і про підґрунтя нинішніх імперських претензій рф.

Доктор історичних наук, доцент кафедри історії України ОНУ ім. І.І. Мечникова Олександр Музичко одну із своїх лекцій присвятив значущості боротьби українських націоналістів та актуальності врахування їхнього досвіду в сучасних умовах. У ще двох лекціях ученого розповідалося про нацистські ознаки нинішньої ро-сійської агресії та про програні завойовницькі війнах росії;

Серію лекцій прочитала доцентка кафедри української літератури ОНУ ім. І.І. Мечникова Ірина Нечиталюк, зосередивши увагу на тому, як протистояв тоталітарній системі поет і громадянин Василь Стус і як подолати синдром вигорання через призму української словесності.

Про нинішні інструменти інформаційної війни і про основні правила інформаційної безпеки під час війни, зокрема про те, як не стати мішенню сучасної російської пропаганди, ефективно протидіяти введенню в оману, чому соціальні мережі — зручне середовище для поширення дезінформації та як перевіряти інформацію, говорила медіааналітикиня Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, докторка політичних наук, професорка кафедри журналістики та соціальних комунікацій Донецького національного університету ім. Василя Стуса Наталія Стеблина.

На якому тлі формувалися українсько-білоруські відносини і чому наш північний сусід опинився нині на ворожому боці? Відповіді на ці запитання прозвучали у лекції доктора історичних наук, професора кафедри історії України ОНУ ім. І.І. Мечникова Тараса Гончарука, який, з-поміж іншого, закликав усіх перечитати «Чорноморську доктрину» фундатора української геополітики Юрія Липи, до слова — одесита, якщо ви не знали цього.

Кандидат історичних наук Володимир Полторак у своєму виступі «Війна та їжа: як логістика перемагала зброю» зосередив увагу на важливості харчового забезпечення армії.

Про надбання українських митців, про нашу національну ідентичність та її непроминущість у світовому вимірі повідав слухачам заслужений художник України, один із засновників Народного руху на Одещині, ініціатор й організатор численних культурно-просвітницьких проєктів Сергій Савченко.

Підкреслимо, що всі лекції доступні на YouTube-каналах нашої бібліотеки та обласного центру патріотичного виховання молоді.

У час війни ми, бібліотекарі, з допомогою наявних у нас засобів створюємо і зберігаємо відеоконтент, спрямований на поширення серед якнайбільшої аудиторії думок, ідей та наукових знань про нематеріальну спадщину нашого народу, передусім — про історичний досвід творення самобутньої незборимої нації.

Відтак можемо з упевненістю сказати, що сьогодні Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С. Грушевського міцно тримає стрій в інформаційному просторі, робить усе можливе, щоб кожен її читач любив українську книжку, любив рідну мову, любив Україну. Саме для цього наш колектив цілодобово перебуває на інформаційній передовій (якщо можливо — за постійною адресою книгозбірні, а коли ні — на її інтернет-майданчиках). Так ми захищаємо нашу Одесу, нашу Україну. Переможемо!

Євген ЗАБІЯНОВ, головний бібліограф,

Ольга НАГОРНЮК, завідувачка відділу

Одеської ОУНБ ім. М.С. Грушевського.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту