ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Уся Україна — Invictus!
23.04.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 29-30(22352-22353) / Тираж: 8525

У Гаазі, Королівство Нідерланди, тривають «Ігри нескорених»/Invictus Games — мультиспортивні змагання для поранених військовослужбовців та ветеранів.

Попри всі вагання й безпекові виклики українська національна збірна приїхала на змагання і вже цим привернула увагу до себе членів інших команд, журналістів та жителів Гааги. Захоплення викликало насамперед те, що більшість наших спортсменів прибули сюди безпосередньо з передової й одразу після завершення змагань (22 квітня) повернуться до своїх побратимів продовжувати боротьбу з ворогом.

Українські спортсмени-ветерани не мали жодної змоги тренуватися напередодні ігор, однак сумніви наших хлопців щодо спортивних результатів розвіяв президент Зеленський у своєму зверненні до команди: «Не так важливо, скільки медалей ви виборете, бо всі ви — і є наше золото!».

Керівниця офіційної делегації, заступниця міністра у справах ветеранів Інна Драганчук наголошує: «Цього року «Ігри нескорених» для нашої команди — це не про спорт. Гасло збірної звучить так: «Уся Україна — Invictus!». Правду про це, яка складається з багатьох великих і малих, дуже особистих, історій запеклої боротьби за Україну, її мирне життя, ми і хочемо розповісти на цьому майданчику. Усім зрозуміло: щоб команда приїхала на наступні ігри, ми маємо здобути перемогу над ворогом, Україна має вистояти!».

Ігри Нескорених розпочалися оваціями на адресу української команди. Слова підтримки Україні прозвучали з вуст прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

«Не просто вітаю, а вшановую! Вашу сміливість у рішенні таки приїхати в цей важкий час не можна недооцінювати… Ви знаєте, що ми з вами, увесь світ з вами, і ви заслуговуєте на ще більше», — наголосив на урочистому відкритті змагань герцог Сассекський, принц Гаррі, не приховуючи своєї зворушеності моментом. Нагадаємо, саме він у 2014 році започаткував ці міжнародні змагання, в яких беруть участь військовослужбовці та ветерани, котрі дістали травми, поранення, контузії чи захворювання під час виконання бо-йових завдань, захисту батьківщини.

«Слава Україні!» — звернулася українською до нашої збірної герцогиня Сассекська Меган Маркл.

І на урочистостях, і на спортивних змаганнях — всюди з нашою командою два портрети: побратима і тренера Дмитра Сидорука, який загинув за кілька днів до поїздки до Гааги, і підступно викраденої росіянами та незаконно утримуваної волонтерки і парамедика Юлії Паєвської — легендарної «Тайри», негайного звільнення якої вимагає Україна.

Українська національна збірна команда успішно розпочала змагання на «Іграх нескорених—2022»: у перший же день їй вдалося вибороти повний комплект нагород. Перше «золото» здобув Родіон Сітдіков у штовханні ядра з результатом 9,46 м. Срібну медаль приніс Україні Артем Лукашук у стрибках у довжину з результатом 5,20 м. «Бронзу» у цій же дисципліні здобув Іван Герецун (5,10 м), а Олексій Бобчинець — у бігу на 1500 метрів.

У другий день «Ігор нескорених» українська збірна здобула п’ять медалей, дві з яких — золоті.

У штовханні ядра не було рівних Вікторові Легкодуху та Сергієві Прядці, які, відповідно, поклали до спільної скарбнички дві нагороди найвищої проби. У цьому ж виді Рустам Росул виборов «срібло».

Срібний комплект нагород завоювала й команда українських лучників — Дмитро Афанасьєв, Василь Стуженко та Сергій Калитюк.

У категорії новачків бронзову нагороду виборола лучниця Анна-Софія Пузанова. Ця 18-річна спортсменка є донькою уже згаданої «Тайри», котру нині окупанти тримають у полоні.

Загалом наша країна представлена 19 захисниками-спортсменами.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту