ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Олексій Чорний: «Сучасна війна — це, у тому числі, і війна ресурсів»
28.04.2022 / Газета: Вечерняя Одесса / № 32-33(11169-11170) / Тираж: 10407

Першого квітня новим очільником Координаційного гуманітарного штабу при Одеській військовій адміністрації призначений Олексій Чорний — громадський діяч, засновник Центру політичної освіти PolitUp. Це кадрове рішення викликало певний інтерес.

Тому до нового очільника Координаційного гуманітарного штабу при ОВА, який вже місяць на посаді, накопичилася низька питань. Насамперед, хотілося зрозуміти: наскільки успішно очолювана ним структура виконує покладені на неї завдання, чим зараз займається штаб, рішення яких проблем потребує особливої уваги? Але спочатку треба було познайомитись, адже Олексія Чорного, хоча він і одесит, можливо, не всі мешканці нашого міста знають.

— Сам я із сім’ї лікарів, у 2006 році закінчив Одеський державний економічний університет, там почав займатися громадською діяльністю, — Олексій Чорний відповідає на перше питання. — Очолював студентську профспілку, був членом громадської палати Молодіжної ради при виконкомі Одеської міської ради, обирався студентським президентом України, на всеукраїнському рівні очолював декілька організацій. Тобто громадським життям займався більше десяти років.

Паралельно з цим захопився освітянськими програмами для дорослого населення України, в 2019 році сконцентрувався на політичній освіті. Вважаю, що погодитеся зі мною, якщо скажу, що в Україні існує глобальна проблема — люди йдуть у політику, не розуміючи того, куди вони йдуть. Треба було негайно займатися підвищенням рівня підготовки майбутніх політиків. Виклик я прийняв, зокрема, вів відомий проєкт у Трускавці. Потім ми виконали цілу низку проєктів для кандидатів у депутати місцевих рад. Навчили більше 5 тисяч людей. У грудні минулого року стартувала нова велика програма вже для тих, кого обрали депутатом місцевої ради. Рік ці нові політики пропрацювали, у їх поточній діяльності накопичилася низька питань, на які вони бажали отримати відповіді. Але невдовзі почалася війна…

Вода для МиколаєваВода для Миколаєва

— До речі, де вона вас застала?

— У Києві, в Одесу повернувся на другий день після початку бойових дій. Залишився тут, тому що це моє рідне місто. Пішов у військову адміністрацію, в тероборону, почав цікавитися, чим можу допомогти. Відразу зрозумів головне. Треба всім, чим можливо, допомагати військовим. Якщо у воїнів, у тих, хто нас боронить, буде все гаразд, тоді у громадян проблем зменшиться на порядок. Відразу підключився до роботи. За безпосередньої моєї участі вдалося швидко надати базу для розташування територіальної оборони.

Потім став допомагати волонтерам діставати військові каски, бронежилети, адже на складах всього цього не було. Непроста робота. На пошуки витратили місяць, знайшли лише за кордоном — потрібної якості і потрібної кількості. Допомагали усі — керівництво обласної ради, посольства, військові аташе, волонтерські організації. Ми вивчали базу постачальників, бо дуже багато з’явилось каламутних, як то кажуть, посередників, та й відвертих шахраїв вистачало. Швидко вчилися розбиратися у класі бронежилетів і якості касок. Плюс частину необхідної номенклатури довелося купувати за бюджетні кошти.Тому часу помилятися не було. Але завдання виконали, тероборона отримала якісне військове оснащення.

— Коли ви очолили Координаційний гуманітарний штаб при Одеській ОВА, зв’язки з волонтерськими організаціями зберегли?

— Ну а як же! Це наші головні помічники. Але я ось на чому хочу акцентувати увагу. Сучасна війна — це, у тому числі, і війна ресурсів. Велике значення має узгодженість дій всіх, хто сьогодні допомагає армії. Адже в інформаційному просторі з’являється і багато маніпуляцій, і відвертих фейків. Всю інформацію про те, в чому у військових є потреба на даний момент, слід ретельно перевіряти, бажано з декількох джерел. Щоб потім доставити нашим бійцям саме те, що їм потрібно.

Тому ми запустили «Пряму лінію», на яку військовослужбовці Одеської області можуть звернутися із запитом або скаргою з наступних питань: грошові виплати, харчування, одяг (наявність, якість, стан), озброєння та амуніція, забезпечення засобами масової гігієни та інше. Цю інформацію ретельно перевіряємо, з’ясовуємо, якщо дійсно недопрацьовано, відразу реагуємо. Зворотній зв’язок у нашій роботі дуже важливий. Додаймо, що наш штаб, з одного боку, займається прийомом вантажів з-за кордону, їх адмініструванням, а з іншого — є дуже питома вага державних закупівель, які роблять відповідні департаменти військової адміністрації, частина з них використовується для гуманітарних цілей. Тому дуже важливо вести звітність по всій номенклатурі вантажів. Ми з цим завданням справляємося.

— Які основні задачі стоять перед Координаційним гуманітарним штабом?

Прийшла допомога з ЛатвіїПрийшла допомога з Латвії

— Головна — безпека населення. Вона має декілька аспектів: продовольча, фізична, можливості для повноцінного життя. Це — їжа, засоби гігієни, одяг, медикаменти, супутні товари, корма для тварин. Продовольча безпека — задоволення потреб всіх мешканців області. Насамперед, тих, хто і до початку бойових дій мав складні життєві обставини. Вони в зоні ризику. Потім — тих, хто втратив роботу і не мають джерел доходів. Є громадяни, що постраждали внаслідок агресії, ракетних ударів. Продовольча безпека населення — це накопичення вантажів на випадок проблем з логістикою доставки їжі. Люди повинні розуміти, що їм продукти при будь-якому розкладі привезуть.

Зараз завершується формування стратегічного запасу продуктів харчування безпосередньо для міста Одеси і усіх районів Одеської області: накопичено більше 150 тонн продуктів першої необхідності, в тому числі цукру, макаронів, згущеного молока, рису, м’ясних і рибних консервів. Продовжується доставка до логістичного центру борошна та заготівля для переробки в м’ясні консерви кількох десятків тонн м’яса. Наша мета — створити щонайменше місячний запас продуктів харчування, а також забезпечити таким запасом кожного жителя нашого регіону.

Ще один напрямок роботи штабу — підтримка внутрішньо переміщених осіб. Думаю, що в Одеській області їх більш 100 тисяч. Але офіційно значно менше, бо багато людей досі не зареєструвалися. Користуючись нагодою, закликаю це зробити. Тому що ті, хто приїхав з іншого регіону, отримують допомогу від держави по рішенню всіх своїх поточних проблем. Це забезпечення житлом, продовольством, відновлення документів, вирішення питання освіти для дітей, студентів, ці люди мають право на ліки, догляд за здоров’ям.

Почали активно координувати роботу з територіальними громадами. Кожна з них створює свої запаси. Але ми вважаємо за доцільне ввести єдиний порядок обліку і звітування, щоб розуміти, кому конкретно в тій чи іншій громаді надається допомога. Тоді, оперуючи цією інформацією, зможемо через районні штаби направляти громадам потрібні їм вантажі.

Чим ще займається наш штаб? Координуємо запити, залучаємо волонтерські організації, постійно проводимо зустрічі з ними, підказуємо їм. Якщо потенційний донор питає, кому він може передати свій благодійний вантаж, надаємо контакти військових і супроводжуємо цей вантаж. Активно співпрацюємо з іноземними партнерами, в день у нас буває по 3–4 делегації. Дуже хотілося б на рівні Координаційного гуманітарного штабу впровадити програми, пов’язані з освітою і психологічною допомогою. Зараз перед громадянами стають такі питання, як адаптуватися у незнайомому регіоні, як знайти роботу, як налагодити повсякденне життя. Поки що до цієї дуже потрібної роботи руки, як то кажуть, не доходять. Але якщо штат нашого штабу збільшиться, займемося цим та іншими напрямками діяльності. Підкреслю, що ми всі працюємо на волонтерських засадах.

— І окреме питання — участь Одеської області у всеукраїнському проєкті «Сусіди». Чим ми допомагаємо Миколаївській області?

— Починаючи з березня, Координаційний гуманітарний штаб Одеської області зібрав та надіслав більше 36 тисяч комплектів гуманітарної допомоги. В комплекті — консерви, молоко тривалого зберігання, макарони, соняшникова олія, печиво, чай, цукор, крупа, борошно. Усі продукти харчування зібрані і надіслані у розрахунку на місяць споживання для кожної особи Миколаївської області.

Ми й надалі будемо підтримувати наших сусідів: зокрема, заплановано формування та відправка ще більше 350 тисяч продуктових наборів. А на даний момент Одеська обласна військова адміністрація, гуманітарний штаб Одеської області спільно з обласною та міською радами і народними депутатами допомагають Миколаєву з постачанням води, а також від нас направлені бурильні бригади для спорудження свердловин. Така допомога буде регулярною, допоки у Миколаєві не почне функціонувати водогін. Одеса і Одеська область стали надійним тилом для сусідніх областей, і одесити надають допомогу людям, у яких війна забрала домівки та роботу.

Автор: Інтерв’ю вів Олег Суслов


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту