ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Чужорідні й агресивні
18.05.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 21(22446) / Тираж: 8525

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України визначило перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів України. Це нововведення пов’язане з використанням обмежених земельних ресурсів через війну. Про це йдеться у наказі відомства № 184 від 3 квітня.

До переліку, повідомляється на сайті міністерства, увійшли 13 видів: айлант найвищий, аралія маньчжурська, в’яз низький, гледичія колюча, горіх чорний, дуб червоний, каркас західний, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, павловнія (види та гібриди), робінія звичайна, черемха пізня, ясен пенсільванський. Відтепер ці види заборонено використовувати для створення та відновлення лісів і полезахисних смуг. Водночас висаджені дерева до того, як список набув чинності, не вирубуватимуть.

Чим умотивоване таке рішення? Чужорідні дерева здатні змінити або знищити цілі екосистеми. Не маючи природних ворогів на нових територіях, інвазійні види швидко розмножуються, захоплюють простір та витісняють місцеві із природних ландшафтів.

Перелік інвазійних видів розробила створена Міндовкіллям міжвідомча робоча група. До її складу увійшли представники цього міністерства, спеціалісти Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук, Національного університету біоресурсів і природокористування, Національного лісотехнічного університету, Держ-лісагентства та провідні експерти природоохоронних організацій.

«Три мільйони гектарів лісів в Україні постраждали через російську агресію та потребують відновлення. Затвердження переліку інвазійних видів — це історичний природоохоронний крок, який дозволить відновити в країні стійкі до кліматичних змін ліси з високими захисними властивостями та без агресивних видів-чужинців», — зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту