ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Магія словотворення Олекси Різникова
22.06.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 26(22451) / Тираж: 8525

Виставка-форум «Українська книга на Одещині», а цьогоріч вона пройшла вже у вісімнадцяте, — це прекрасна нагода читачам зустрітися з авторами, авторам — поспілкуватися із шанувальниками, і, що не менш важливо, із видавцями, видавцям — із книгорозпосюджувачами і хранителями книг — бібліотекарями. Одна із таких зустрічей відбулася у відділі краєзнавства «Одесика» ОННБ. Гість — відомий український письменник, мовознавець, просвітянин, двічі репресований комуністичним режимом, незламний патріот України, лауреат 12 літературних премій — Олекса Різників.

Олекса Сергійович Різників (творчий псевдонім Олекса Різниченко) — друг, бажаний гість і співучасник численних проєктів національної книгозбірні, автор унікальних книжок про унікальну мову. Заходи за його участі — це завжди справжнє свято для філологів та шанувальників рідної мови, українського слова. Його мовознавчий аналіз має магічну силу, письменник уміє зануритися у глибинний зміст слова, відшукати у ньому найсуттєвіше, найсокровенніше і підняти на поверхню скарб, доторкнувшись до якого, відкривається краса, вишуканість української мови. Має рідкісний талант зачаровувати слухачів і глядачів словом. Кожен українець, переконаний, повинен пишатися багатством рідної мови, її прадавнім походженням.

Головною подією зустрічі стала презентація другого, доповненого і переробленого, випуску біобібліографічного покажчика «Олекса Сергійович Різників (Різниченко)», упорядкованого Анною Іванченко та Надією Анейчук, який вийшов у серії «Письменники Одеси» (Одеса, 2023). 45-й випуск серії фахівці ОННБ планували підготувати до 85-ліття від дня народження знаного українського літератора і патріота. На жаль, широкомасштабна війна, що розпочалася 24 лютого — у день народження О.С. Різникова, стала гірким приводом скасувати святкування у широкому колі друзів. Але колектив нашої книгозбірні, всупереч повітряним тривогам і ракетним обстрілам, виснажливим перебоям зі світлом та зв’язком, не полишав працю над підготовкою видання, яке, власне, нещодавно побачило світ.

Персональний біобібліографічний покажчик у концентрованому вигляді максимально представляє творчий доробок О.С. Різникова із 1990 по 2022 роки. Він включає сім нарисів про життя та діяльність Олекси Сергійовича, біографічну довідку, хронологічний перелік його праць, літературу про життєвий і творчий шлях, інформацію про нагороди та відзнаки (1222 позиції). Візуально збірник доповнює добірка світлин з особистого архіву.

Гарно написала на своїй Фейсбук-сторінці Ярослава Різникова, дочка Олекси Сергійовича: «Книга стане ще однією цеглинкою в розбудові контенту Українського національного біографічного архіву — найповнішої в нашій державі бази історико-біографічної інформації про визначних співвітчизників (вона нараховує понад 90 тисяч імен), яким належить внесок у розвиток різних сфер життя українського суспільства, насамперед науки, освіти, культури, суспільно-політичного, національно-визвольного рухів».

Олекса Різників розпочав свій виступ віршем «Багатокрилість» (з украденого зошита №2), який був написаний 8 лютого 1972 року в камері одеського КДБ. Прочитав кілька болючих поезій про Україну з третього щоденника (перших два у нього відібрали у таборах), згадав деякі факти з особистого життя і представив нові й перевидані книжки: оригінальне мовознавче дослідження «Розумовний обшир України-Руси. Перша півсотня кущогрон: майже монографія» (Врадіївка, 2023), поему «Мовчиш, Стрибоже» (Врадіївка, 2022), «Чужочуб Оле Лиса. Фантастична повість з шухляди» (Врадіївка, 2021) та четверте, оновлене й доповнене, перевидання «Українська мова — спадщина тисячоліть. Чим українська мова багатша за інші?» (Київ, 2017).

Нову мовознавчу працю «Розумовний обшир України-Руси. Перша півсотня кущогрон: майже монографія» було відзначено дипломом конкурсу «Краща книга виставки-форуму—2023» у номінації «Науково-популярне видання». Генеральна директорка ОННБ Ірина Бірюкова вручила нагороду зі словами сердечної подяки за багаторічну дружбу та співпрацю на ниві популяризації української книги і читання й побажала панові Олексі козацького здоров’я, творчої наснаги, довгих і плідних років у царині літературних і мовознавчих пошуків.

Змістовним був виступ Ярослави Різникової, заступниці директора департаменту культури, національностей, релігії та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації, першої читачки батькових творів, редакторки його книжок, експертки, консультантки, презентантки творчих досягнень.

Перед присутніми виступили також голова Одеської обласної організації НСПУ, кандидат філологічних наук, доцент кафедри загального та сло-в’янського мовознавства ОНУ ім. І.І. Мечникова Сергій Дмитрієв, відома художниця, старша викладачка кафедри образотворчого мистецтва ПНПУ ім. К.Д. Ушинського Світлана Крижевська, прозаїк, поет, член НСПУ та НСЖУ, редактор першої збірки поезій О. Різникова «Озон» («Маяк», 1990) Микола Суховецький, провідна бібліотекарка відділу краєзнавчої літератури і бібліографії Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського Катерина Черненко.

Промовці називали майстра художнього слова наставником, «людиною-кременем», «живою історією», унікальним словотворцем, моволюбом, відзначали його доброчинність і дивовижну відкритість до світу, захоплювалися сміливістю, силою духу, невичерпною енергією, оптимізмом, патріотизмом, мужністю та незламністю.

Раділо серце від переповненої зали під час воєнного стану. Серед гостей — колеги-письменники, науковці, художники, просвітяни, бібліотекарі, студенти, шанувальники творчості пана Олекси. Блищали очі учителів української мови й літератури з різних районів області, запрошених Одеською академією неперервної освіти, слухачів курсів підвищення кваліфікації. Приємно було бачити молоде покоління, а саме студентів-філологів ОНУ ім. І.І. Мечникова та студентів-першокурсників (математиків) на чолі з наставницею Мариною Задорожною із Фахового коледжу ОНУ ім. І.І. Мечникова. Приїхали підтримати й привітати пана Олексу друзі, колеги по перу, просвітяни із Чорноморська — голова міського літературного товариства «Сузір’я» Валентина Сидорук, письменники Олександр Кривошапка та Леонтій Павлюк.

Окрасою заходу і чудовою фотозоною стала книжково-ілюстративна експозиція «Багатокрилість Олекси Різникова». На ній були представлені видання винуватця зустрічі, книжки, до яких пан Олекса написав передмови, як-от для друзів із Чорноморська — В. Сидорук, О. Кривошапки, І. Василькової, В. Штельмах, часописи, де він був головним редактором, біобібліографічні покажчики та цікаві світлини. Для експозиції Олекса Сергійович передав «Календар — 2022», виданий у рамках документального проєкту Дарії Гірної спільно з онлайн-журналом «Reporters» — «Обличчя Незалежності: історії українських в’язнів комуністичного режиму». На одній із сторінок календаря (Червень — 2022) представлений колаж із фото (молодих літ та теперішніх) друзів-дисидентів — Володимира Барсуківського (півтора року ув’язнення) й Олекси Різникова (сім років ув’язнення). Для цього проєкту незалежна журналістка Дарія Гірна відзняла десятки інтерв’ю. На відповідному Youtube-каналі розміщений і відеоролик про одеських дисидентів — О. Різникова, В. Барсуківського та П. Отченашенка, які боролися за ідеї свободи і демократизації суспільства, за незалежність.

Завершальним акордом творчої зустрічі стала автограф-сесія. Щирі дарчі надписи з побажаннями від Олекси Сергійовича роз’їхалися у різні куточки Одещини, а яскраві світлини із зустрічі розлетілися соцмережами. І, звісно ж, фонд нашої бібліотеки, як завжди, поповнився новими виданнями невтомного дослідника мовних глибин.

І на завершення — вірш, яким Олекса Різників розпочав свою творчу зустріч.

Багатокрилість

На цім крилі до тебе примайну,

на тім приляжу,

тим крилом прикриюсь,

а це, залітане, надламане, утну —

багатокрилість!

Залітане… Залатаних нема.

Нема залежаних,

а є лиш незалежні.

Я стільки крил бездумно поламав,

б’ючись об світу боки протилежні.

Не шанував, не скнарив, не беріг!

З таких висот в такі шугав низини!

Лиш радістю хлоп’ячою горів:

ростуть невпинно!

Ні! Обезкриліти і впасти не дано.

Мені судилась буряна рухливість.

Мене п’янить сильніше за вино —

Багатокрилість!

Автор: Тетяна ІВАНОВА, головна бібліографиня науково-бібліографічного відділу ОННБ.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту