ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Смертоносні «сюрпризи»
10.08.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 33(22458) / Тираж: 8525

Зупинки, узбіччя, житлові будинки чи й навіть дитячі іграшки — окупанти не гребують нічим, залишаючи після себе вибухонебезпечні предмети у найрізноманітніших місцях. Жертвами таких мінувань стають цивільні. Нерідко смертоносні предмети потрапляють і до рук найменшеньких.

Як окупанти ховають вибухонебезпечні «сюрпризи» та скільки українців постраждали внаслідок ворожих мінувань — з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Граната у… люстрі

14 квітня цього року жінка, прибираючи поряд з кіоском на ринку, наступила на протипіхотну фугасну міну «пелюстка». 14 червня чоловік постраждав, порядкуючи на подвір’ї — зачепив предмет, схожий на ту ж «пелюстку». 23 червня ще один цивільний отримав осколкові поранення обличчя, рук та живота, коли підняв ворожу міну в лісі. І це лише на Харківщині.

Окрім відкритих просторів, окупанти залишають міни й у приміщеннях. Смертельні «сюрпризи» маскують у найнесподіваніших місцях. Так, рятувальники знайшли гранату, вкручену в люстру. Про це розповів начальник групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України в Одеській області Роман Драч. За його словами, вибухонебезпечні предмети можуть бути у дверях, меблях або вмонтовані у побутову техніку.

Загалом, за даними ДСНС, в Україні вже зафіксовано близько 700 випадків загибелі та травмування цивільних. У Мінреінтеграції ж кажуть, що міни забрали життя близько 200 людей. Серед них були й діти.

За проукраїнську позицію

Загарбники залишають міни навмисне — заради помсти українцям. У червні Генштаб повідомляв, що у Покровському Запорізької області окупанти мінують земельні ділянки місцевих жителів, які відмовилися від російських паспортів і виїхали на підконтрольну Україні територію. А ось сільськогосподарські ділянки колаборантів вибухівкою не «засівають».

Знадобляться роки

За даними рятувальників, з початку розмінувальних робіт їм уже вдалося обстежити 906 км2 території та знешкодити понад 405 тисяч вибухонебезпечних предметів. Але попереду ще роки роботи, адже нині 30% площі України захаращені смертоносним брухтом. Ідеться про 174000 км2. Для порівняння: це більше за площу Болгарії або Греції.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту