ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Не лише наглядовий, а й виховний вплив
14.09.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 38(22463) / Тираж: 8525

У забезпеченні основ національної безпеки в умовах воєнної агресії російської федерації проти України важливу роль відіграє ефективне запобігання та протидія колабораційній діяльності.

Колабораційна діяльність — це публічне заперечення громадянином України збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Одразу після початку повномасштабного вторгнення було ухвалено зміни до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за колабораційну діяльність. Злочини проти основ національної безпеки є найнебезпечнішими посяганнями на суспільні відносини, які передбачають державну безпеку, обороноздатність, незалежність держави, її конституційний лад.

На жаль, в українському суспільстві є й колаборанти, які представляють різні верстви населення і мають особливу архітектуру системи цінностей. Застосування лише наглядових заходів (з ізоляцією або без ізоляції від суспільства) не зможе вплинути на систему цінностей колабарантів. Позитивних результатів можна досягти, лише застосовуючи спеціальну методику соціально-психологічного впливу, яка враховує ментальні та культурні особливості країни.

Працівники Малиновського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області здійснюють контроль за поведінкою осіб, засуджених за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, відповідно до навчального курсу методичної підготовки персоналу органів пробації щодо індивідуалізації соціально-виховної роботи із суб’єктами пробації. Для подальшої роботи з колобарантами проводяться діагностичні дослідження за допомогою опитувальника «TІPІ-UKR», використовуються відповідні тренінгові програми за типами їхньої поведінки.

Робота органів пробації спрямована на реалізацію індивідуального підходу до осіб, засуджених за злочини, пов’язані з колабораційною діяльністю, що має на меті підвищення ефективності виконання покарань, альтернативних позбавленню волі. Забезпечення наглядових та соціально-виховних заходів, спроможних вплинути на їхню ціннісну орієнтацію, зміну поведінки та попередження нових кримінальних правопорушень.

Малиновський районний відділ філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту