ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Протезування в Україні: питання та відповіді
29.09.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 77-78(11317-11318) / Тираж: 10407

В Українському кризовому медіа-центрі відбулося колективне інтерв’ю з радницею міністра соціальної політики Оленою Кульчицькою. В онлайн-розмові, тему якої визначила війна, взяла участь і наша газета.

Олена Кульчицька повідомила журналістам наступні цифри: у поточному році на протезування та забезпечення допоміжними засобами реабілітації в державному бюджеті заплановано 2,8 млрд. грн. В бюджеті на наступний рік є плани закласти 4,2 млрд. грн. За словами радниці міністра, станом на середину вересня вже спрямовано більше 2 млрд. грн. на допоміжні засоби реабілітації, у тому числі на протезно-ортопедичні виробі 1,3 млрд. грн. У січні — вересні поточного року протезами нижніх кінцівок забезпечено 6622 особи, протезами верхніх кінцівок — 337 осіб. Як зазначила Олена Кульчицька, протези нижніх кінцівок мають мінімальну вартість 14 тисяч гривень, максимальну — 856 тисяч гривень; протези верхніх кінцівок мають мінімальну вартість 17 тисяч гривень, максимальну — 503 тисячі гривень.

Олена Кульчицька відповіла на найбільш поширені запитання, пов’язані з даною темою. А саме.

Чи потрібно платити за протез?

— Протезування в Україні безоплатне. Щоб отримати якісний протез, не потрібно збирати кошти та їхати за кордон. Держава забезпечує протезом кожного, хто його потребує. Гроші на це кожного року передбачені у бюджеті.

Держава також покриває й обслуговування та ремонт протезу.

Хто має право на безоплатний протез? Чи тільки військові?

— На безоплатний протез мають право не тільки військові. А також: військовослужбовці та службовці правоохоронних органів, ветерани; постраждалі від війни цивільні громадяни; люди з інвалідністю, які отримали інвалідність не через бойові дії; діти з інвалідністю, діти з порушеннями опорно-рухового апарату.

Військові забезпечуються двома видами протезів: механічним і електричним.

Як отримати протез безоплатно?

— Перше: подати документи для безоплатного отримання протезів за державною програмою. Це можна зробити у кілька способів. Якщо ви ще у лікарні — зверніться до соціального працівника, який є у медзакладі. Якщо його немає — зверніться до лікаря з проханням запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, який допоможе подати документи. Або зверніться до найближчого ЦНАПу, чи в місцевий орган соціального захисту населення. Або можна подати документи онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю. При первинній реєстрації потрібно підвантажити скановану копію або фотокопію висновку МСЕК, або ЛКК, або ВЛК у полі «Документ, який надає право на пільгу». Інструкція, як зареєструватися в кабінеті особи з інвалідністю, є на сайті Міністерства у розділі «Особам з інвалідністю» — внизу сторінки інформація щодо користування електронним кабінетом особи з інвалідністю.

Друге: отримати направлення. Направлення на забезпечення протезом прийде в електронний кабінет особи з інвалідністю, навіть якщо ви подавали документи не через цей кабінет, а, наприклад, у ЦНАПі. Тому радимо у будь-якому випадку зареєструватися в електронному кабінеті. Направлення дає можливість обрати будь-яке протезне підприємство.

Третє: звернутися до протезного підприємства у будь-який спосіб: онлайн, телефоном, у лікарні через соцпрацівника чи керівника реабілітаційного відділення. Перелік протезних підприємств є на сайті Мінсоцполітики за посиланням https://1ll.ink/owfh6.

Четверте: подати офіційну заявку (в паперовій чи електронній формі) до протезного підприємства. Фото або сканкопію заявки потрібно завантажити в електронний кабінет, якщо подаєте заявку через електронний кабінет.

П’яте: підприємство починає виготовляти протез.

Шосте: взаємодія з працівниками підприємства під час виготовлення протезу (примірка і т.і.).

Сьоме: впродовж 45 робочих днів безоплатно отримати готовий протез.

Як зазначила Олена Кульчицька, у простих випадках на виготовлення протезу достатньо три тижні. Максимальний час очікування з моменту подання документів до забезпечення протезом — три місяці.

Чи потрібно мати встановлену інвалідність, щоб отримати протез?

— Якщо людина постраждала внаслідок війни, для забезпечення протезом не потрібно чекати встановлення інвалідності. Як тільки лікарі підтвердили потребу в протезі, одразу треба звертатися! В інших випадках для отримання протезу встановлення інвалідності потрібне.

Які документи необхідні для безоплатного протезування?

— Паспорт громадянина України (або посвідка на постійне/тимчасове проживання; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; тимчасове посвідчення громадянина України) та ідентифікаційний код. Довідка про обставини травми від командира військової частини (для військових). Висновок ВЛК (для військових) чи ЛКК (для цивільних). Посвідчення УБД (для військових).

Яку вартість протезу відшкодовує держава?

— Для військових сума компенсації втричі більша у порівнянні з цивільними. Станом на сьогодні, максимальна компенсація вартості протеза — 2 млн. грн. Сума покриває досить серйозні побажання й високі функціональні можливості протезу як верхніх, так і нижніх кінцівок.

Для кожного типу протезу держава визначає граничну вартість. Тип протезу визначає або ВЛК, або протезне підприємство.

Які компанії виготовляють протези?

— Компанію для протезування можна обрати на власний розсуд із чотирьох десятків, представлених на ринку. Їх перелік можна знайти на сайті Міністерства за посиланням https://1ll.ink/owfh6, а також в реєстрі Держлікслужби, на порталі Централізованого банку даних осіб з інвалідністю (ЦБІ), про них знають в управліннях соцзахисту, у ЦНАПах.

Протез потребує обслуговування та ремонту. Тому краще знайти протезне підприємство недалеко від свого дому, а не їхати за кордон, порадила Олена Кульчицька.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту