ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Полум’яні поселенці Тузлівських лиманів
05.10.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 41(22466) / Тираж: 8525

Знаний фахівець своєї справи, патріот нашої землі, незламний борець за збереження екологічного спадку Одещини, доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст Іван Русев, чиє ім’я нерозривно пов’язане з Національним природним парком «Тузлівські лимани», з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну веде на своїй фейсбук-сторінці щоденник. «ЧН» уже друкували дещо з тих нотатків, сповнених щирою любов’ю до рідного краю, передусім — до його біорозмаїття, і справедливою ненавистю до ворогів, як зовнішніх, так і внутрішніх, котрі хочуть загарбати все, що можуть загарбати, а те, що не можуть, — просто знищити.

Нижче — один із нещодавніх записів, 578-й. Як завжди, він щедро проілюстрований світлинами нашого природного багатства (усіх фото в газеті, звісно, не вмістити, як і не передати їх різнобарвну красу, а відтак — заходьте на сторінку пана професора, щоб насолодитися сповна). Герої Іван Русева — пернаті, пухнасті, з лускою і без, як і кожен з нас, українців, потерпають від обстрілів, переживають стреси, втрачають свої оселі, гинуть…

«Під час жорстокої війни сталося диво і народилося «полум’я» в українському національному природному парку, — пише Іван Русев. — Сьогодні, у 3504-й день від початку російсько-української війни, у 578-й день від початку героїчного протистояння українського народу повномасштабному воєнному вторгненню рашистів, варвари продовжують нищити нашу землю. Божевільні мутанти-загарбники не вміють цінувати ані природу, ані культуру, ані вільних людей.

А проте, під час війни у Національному природному парку «Тузлівські лимани» цього літа почало народжуватися диво. Вперше в Україні фламінго (з латині «фламма» — полум’я) в кількості 570 дорослих птахів у воєнний час 2023-го вирішили прожити з весни до осені на Тузлівських лиманах і вивести малят.

Раніше, у 2017-у, вони вперше в Україні намагалися сформувати колонію у Херсонській області, на озері Чурюк, неподалік від Криму, але вивели лише трьох пташенят, доля яких не відома. Під час повномасштабного вторгнення рашистів та окупації Херсонщини птахи покинули тимчасово загарбані території і вибрали Тузлівські лимани.

Вперше птахи-«розвідники» великою зграєю з’явилися у нас у 2021-у. Того року, коли на основних колоніях фламінго на турецькому озері Туз сталася загибель великої кількості пташенят і дорослих птахів. Тоді ми прогнозували, що невдовзі вони обов’язково загніздяться у нас.

Й ось воєнний 2023 рік. Фламінго з’явилися у нашому нацпарку у квітні, а в травні вибрали місце для гніздування на узбережжі лиману Бурнас, біля села Базар’янка. Але там гніздування було невдалим: постійно з’являлися дітлахи, вночі лякали браконьєри, багато домашніх собак — усе це, попри вже збудовані 270 гнізд, змусило птахів залишити це небезпечне місце. Але ми вірили, що вони обов’язково знайдуть інший притулок у нацпарку і виведуть тут цьогоріч пташенят.

Так і сталося. Наприкінці червня фламінго загніздилися в дуже цікавому місці — на межі великих лиманів Шагани та Алібей. І ось у вихідні нам, працівникам нацпарку та його друзям, вдалося провести кільцювання пташенят. У цьому нам допомогли Українське товариство охорони птахів та Український центр кільцювання птахів. Це великий успіх: «тузлівські» фламінго під час війни вивели 192 пташенят. До речі, серед дорослих є особини з кольоровими кільцями Франції, Туреччини та Іспанії.

Сподіваємося, що після Перемоги багато українців зможуть приїхати у наш нацпарк і подивитися на це диво природи — рожеві фламінго.

Для патріотів України скажу по секрету, що ми готували бойових фламінго, аби вони долучилися до Перемоги над варварами.

А зараз, будучи голосом безголосої природи, я, як і багато моїх колег та друзів в Україні й за кордоном, борюся і боротимуся і за природу, і за мою країну Україну до переможного кінця. Україна обов’язково відродиться!

Ми разом із безстрашною українською армією, кожен, як може, повинні захищати свою землю від віроломних варварів — російської імперії зла.

«Борітеся — поборете, вам Бог помагає!».

Слава Україні, Слава українському народу!».

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту