ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Бюджет третього року війни
05.10.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 41(22466) / Тираж: 8525

Системне бачення Юлії Тимошенко

На розгляд парламенту подано проєкт бюджету на наступний, 2024 рік. Це важлива для життя країни подія. Ухвалення бюджету під час війни вимагає від депутатів різних фракцій максимальної уваги та відповідальності. Адже від того, яким буде головний фінансовий документ країни, залежатиме все: фронт, тили, економіка загалом і життя кожної української родини зокрема. Держбюджет має стати справжньою «фінансовою конституцією», необхідною передумовою перемоги України.

На жаль, поданий на розгляд депутатів проєкт не виправдав сподівань: він є непрофесійним, незбалансованим і навіть корупційним. Знехтувано найважливішим для перемоги — оборонним бюджетом. Так, на 68 млрд грн зменшено фінансування Міністерства оборони і на 91 млрд грн урізано видатки на розвиток й модернізацію озброєнь.

Можливо, виділили більше грошей на допомогу людям? Ні! Закладені в бюджет зарплати і пенсії катастрофічно низькі. Щоб прожити місяць, людині необхідно як мінімум 9550 грн на місяць — це розрахунок за законодавством. А мінімальна зарплата із 1 січня 2024-го, передбачається, становити лише 7100 грн. Зараз на багатьох підприємствах платять саме таку зарплату, а відтак її недостатньо навіть для фізичного виживання. Пенсіонерам взагалі пропонується лише 2361 грн мінімальної пенсії, тоді як розрахунковий мінімум — 6074 грн.

Але дещо все-таки підвищили. Наприклад заробітні плати для чиновників. Аж 22 млрд грн на це передбачено. Стільки ж — на «Єдиний марафон». Не забули і про зарплати для «наглядових рад» державних підприємств: рядовим членам — від 300—500 тис. грн, а керівництву — по 1,5—3 млн грн.

І це в той час, коли запозичень на наступний рік буде більше, ніж власних доходів бюджету! А якщо заробітні плати громадян будуть низькі, то економіка України не зможе нормально функціонувати. Не зможе працювати економіка — фронту стане важко. А якщо стане важко фронту — тяжчим стане і шлях до перемоги.

Чому так відбувається? Чому в бюджеті нема достатньо власних доходів? І чи лише війна сьогодні винна в цьому?

Юлія Тимошенко разом з командою зробили власний комплексний аналіз бюджету, в якому виокремили системні недоліки.

Передусім, не ведуться переговори про списання чи реструктуризацію боргів. Натомість у бюджеті пробито діру розміром 1 трлн 28 млрд грн — стільки Україна мусить віддати на обслуговування позичок, а це майже стільки ж, скільки виділено на всю оборону країни. Тобто якщо списати лише цей платіж, то можна було б подвоїти фінансування нашої армії. Або в півтора раза більше заплатити нашим пенсіонерам.

Лідерка «Батьківщини» рекомендує негайно розпочати переговорний процес щодо списання та реструктуризації боргів України. Це можливо — за часів ковідної пандемії МВФ списав борги 25 країнам, а зараз Україна стоїть за збереження кордонів багатьох держав світу і має повне на це право.

Другим системним недоліком є політика Національного банку. Він не працює над наповненням економіки грошима, необхідними для її функціонування. Натомість позичає під 20% кошти комерційним банкам, а потім віддає бюджетні гроші у вигляді відсотків. За 2023-й, за попередніми оцінками, в цей «фінансовий унітаз» буде змито 97,3 млрд грн. На наступний рік прогноз ще гірший — понад 150 млрд грн.

Юлія Тимошенко рекомендує негайно вимкнути цю систему, а всі гроші, які є у Національного банку, віддавати в бюджет і далі — в економіку. Перш за все — на кредитування та антикризові програми для кожної галузі.

Кредитування важливе, щоб було досить обі-гових коштів. За рекомендаціями Світового банку, для цього повинно бути видано кредитів до 80% від ВВП. У Єврозоні — до 91% від ВВП перебуває в кредитному обігу. У нас — лише 15%. І навіть ті кредити, які з великими труднощами можна отримати, видаються під 22—24% річних. Доя порівняння: в Єврозоні — під 2,9%. Одночасно проти бізнесу ведеться репресивна політика: порушуються кримінальні справи-пустушки, нараховуються неймовірні штрафи та блокуються гроші на рахунках. Це означає, що бізнес свідомо позбавляють обігових коштів. А це, в свою чергу, позбавляє бюджет надходжень.

Економіка також не живе під час війни без антикризових програм. Наприклад, маємо проблеми із збіжжям — другий рік поспіль врожай не може бути повноцінно проданий на експорт. Держава могла б викупити 5 млн, а ще краще 10 млн тонн зерна в Державний резерв — і це дозволило б дати аграріям не збиткову, а достойну ціну, яка їх підтримає і забезпечить посівну. У свою чергу держава мала б достатньо часу, щоб домовитися про коридори і продаж збіжжя по максимальною ціною. Але навіть такої програми не запроваджено.

І це лише вершина айсберга: Юлія Тимошенко та команда «Батьківщини» знайшли в бюджеті сотні мільярдів неефективних витрат.

Висновок очевидний і невтішний: проводиться політика фінансової спекуляції, а економіка залишається без фінансів і перспектив на відбудову.

Юлія Тимошенко готує до бюджету конструктивні поправки, адже переконана: країна заслуговує мати бюджет перемоги, який буде чесним до наших військових та громадян і не вбиватиме економіку, а розвиватиме її.

Зі свого боку, очільник осередку «Батьківщини» на Одещині, перший заступник голови обласної ради Олег Радковський зазначив, що команда депутатів партії на місцях, у громадах, районних радах та облраді вже ініціюють позачергові сесії. Головна мета — скерувати звернення до керівництва держави з вимогою недопущення вилучення доходів місцевих бюджетів.

«Центральна влада планує вилучити з місцевих бюджетів податок на доходи фізичних осіб, що призведе до втрати громадами значної частини надходжень. Саме громади допомагають військовим на місцях, тому вкрай важливо не допустити вилучення з їхніх доходів «військового» ПДФО та захистити унікальну систему взаємодії заради підтримки ЗСУ. Наша фракція в обласній раді вже передала на розгляд відповідне звернення. Більшість громад Одещини також ухвалили відповідні рішення на сесіях, інші планують зробити це найближчим часом. Маємо надію на мудрість та виваженість керівництва держави. Заради нашої перемоги, заради України!» — наголосив Олег Радковський.

Автор: Олександр ЦАРИЧАНСЬКИЙ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту