ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Розстріл Небесної Сотні: справа — у суді
05.10.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 41(22466) / Тираж: 8525

Держбюро розслідувань (ДБР) завершило розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 — 20 лютого 2014 року, обвинувальний акт направлено до суду.

У повідомленні ДБР підкреслюється, що у вчиненні цих злочинів обвинувачуються члени злочинної групи — колишні високопосадовці: президент, міністр і заступник міністра внутрішніх справ, голова і перший заступник голови СБУ — керівник Антитерористичного центру, міністр оборони, начальник головного управління — командувач внутрішніх військ МВС, в.о. начальника ГУ МВС у Києві, заступник начальника ГУ МВС — начальник міліції громад-ської безпеки та командир ПМОП «Беркут» при ГУ МВС у Києві.

Встановлено, що 18-20 лютого 2014 року вони віддавали накази щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних підстав і з порушенням норм законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці і припинення акцій протесту. Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав, наголошують у ДБР.

Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до смерті 67 цивільних осіб. Всього постраждали 887 людей та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 млн грн.

Зазначається, що для уникнення відповідальності колишні посадовці втекли з України, тому розслідування здійснювалося за спецпроцедурою, а слідчим суддею щодо них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Це кримінальне провадження об’єднує 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Колишні президент та керівники силового блоку обвинувачуються у вчиненні з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що колишні голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС після розпаду СРСР проходили військову службу у збройних силах РФ і, як наслідок, набули громадянство РФ, отримали доступ до військової й державної таємниці РФ, склали присягу на вірність її народу та перебували на усіх видах забезпечення у збройних силах РФ. Віддаючи накази на застосування насильства щодо мітингувальників, вони діяли в інтересах РФ, якій давали присягу», — наголошує ДБР.

У повідомленні зазначається: зважаючи на те, що частина обвинувачених переховується на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим та міста Севастополя, їх буде взято під варту і передано суду одразу після звільнення цих територій.

Максимальне покарання за ці злочини — довічне позбавлення волі.

«Злочини проти основ національної безпеки не мають терміну давності. Тим більше, коли йдеться про трагічні події, які стали фундаментом новітньої історії країни», — підкреслюють у ДБР.

Автор: Інна АНДАЛІЦЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту