ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
«ОКО»: цьогоріч — у Софії
05.10.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 41(22466) / Тираж: 8525

Першого жовтневого дня у столиці Болгарії Софії відбулося урочисте відкриття фестивалю етнографічного та антропологічного документального й ігрового кіно «ОКО», місцем народження якого є м. Болград Одеської області. Уже вчетверте глядачі мають змогу поринути у світ кіно, етнографії та антропології, пізнати звичаї й традиції багатьох народів світу, зрозуміти для себе, хто є сьогодні героєм, зрештою, осягнути, що насправді герої — поруч, що вони серед нас.

Цього року кінофест розширив класичну програму: стрічки змагатимуться за перемогу в міжнародних повнометражних та короткометражних конкурсах, а також у двох національних — українському та болгарському.

Усі фільми по-новому відкривають світові Україну і відкривають світ для українців. Вони дають можливість відчути повсякденне серцебиття малих і великих народів, спільнот, мешканців сіл та міст, підкреслюючи унікальність кожного з них і, водночас, демонструючи те, що об’єднує людей — любов до землі, роду, традицій.

Глядачів, що прийшли на відкриття фестивалю в Культурний центр G8, привітали посол України у Болгарії Олеся Ілащук, директорка виконавчої Агенції з питань болгар за кордоном Райна Манжукова, депутат болгарського парламенту, відомий діяч волонтерського руху Манол Пейков, голова СУОБ «Мати Україна» Олена Коцева, директор Національного кіноцентру Болгарії Петар Тодоров і директорка фестивалю «ОКО» Тетяна Станєва. Від імені Болградської міської ради організаторів привітала начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Жанна Сусліна, яка передала пам’ятний адрес від міського голови Сергія Димитрієва.

Усі присутні у День захисників і захисниць України вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих за свободу і визволення нашої держави.

Фестиваль відкрили українською кінострічкою «Життя на межі» від авторів фільму «Україна у вогні» (номінант на премію «Оскар» у 2016 році) та авторською виставкою одеського фотохудожника Олександра Барона, що тематично присвячені причинам і наслідкам російської агресії проти України.

Загалом, усі фільми, що увійшли до програми фестивалю, навіть ті, які не про Україну, дуже цікаві й насичені сенсами. Організатори добре попрацювали над тим, щоб відібрати найкраще, художньо найвартісніше. Глядачі можуть дивитися ці стрічки онлайн упродовж цілого місяця на болгарській платформі Neterra та українській MEGOGO за посиланням: https://megogo.net/ua/collection/film_festival_oko.

З програмою фестивалю можна ознайомитися за посиланням: https://www.okofilmfest.com.ua/program-2023.

Цьогоріч конкурсну фестивальну програму оцінюватимуть кінопрофесіонали й етнографи з України та Болгарії, серед яких — Анастасія Пугач, Євгенія Крігсхайм, Олена Івановська, Олеся Наумовська, Надежда Косева, Ґалін Ґеорґієв та Александр Алексієв. Національне українське журі даватиме оцінку болгарській програмі та міжнародним коротким метрам, а національне болгарське журі дивитиметься українські стрічки та повнометражну міжнародну програму.

Проведення такого потужного заходу у болгарській столиці уможливила синергія команди кінофестивалю та благодійної допомоги від громадян України і Болгарії. А ще — невтомність, наполегливість та щирість самої директорки фестивалю Тані Станєвої, яка зробила все можливе й неможливе, щоб фестиваль відбувся.

Нагадаю, Болгарія стане однією з країн, що приєднаються до Альянсу оборонних індустрій, створення якого Президент України Володимир Зеленський анонсував у Києві 29 вересня під час першого міжнародного форуму DFNC1. За його результатами долучитися до альянсу, який об’єднуватиме виробників зброї та військової техніки з усьо-го світу, вже зголосилися 38 компаній із 19 країн. Серед них, крім Болгарії — Австралія, Бельгія, США, Велика Британія, Німеччина, Швеція, Данія, Північна Македонія, Словаччина, Іспанія, Фінляндія, Литва, Латвія, Естонія, Хорватія, Чехія, Нідерланди, Канада.

Автор: Ярослава РІЗНИКОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту