ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Що за степ без хом’яків!
05.10.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 41(22466) / Тираж: 8525

Команда Rewilding Ukraine вже багато років працює над відновленням та оздоровленням Тарутинського степу. Реінтродукція хом’яка звичайного у співпраці з Київським зоопарком допоможе відновити місцеві харчові ланцюги, збільшити біорізноманіття та сприятиме розвитку природного туризму.

Повернення цих тваринок, які колись були поширені у більшій частині Європи, матиме значні переваги для Тарутинського степу, зазначається у публікації на сайті організації (https://rewilding-danube-delta.com/uk).

Групу із 15 хом’яків, серед яких вісім самок і сім самців, нещодавно випустили на волю в Тарутинському степу, в українській дельті Дунаю. Це вже другий етап програми реінтродукції, яку реалізує Rewilding Ukraine у співпраці з Київським зоопарком та природно-етно-графічним парком «Тарутинський степ». Вперше родину із трьох хом’яків, для проби, випустили наприкінці минулого року.

Учені впевнені, що діяльність маленьких гризунів, які колись значну територію України, посприяє створенню більш дикого, а відтак екологічно здоровішого степового ландшафту, відновленню місцевих харчових систем у природі, збільшенню біорізноманіття, а також розвитку зеленого туризму.

Хом’яки спочатку мешкатимуть у тимчасовому вольєрі, що дозволить їм акліматизуватися і сформувати колонію в повній безпеці.

Порівняно з домашніми улюбленцями багатьох українців, дикі хом’яки є досить великими: вони можуть сягати 30 см завдовжки і важити більше 500 г. Переважну більшість часу проводять під землею, у норах, виходячи звідти лише на світанку та ввечері, щоб поїсти. Харчуються переважно рослинами.

У Тарутинському степу хом’я-ки допоможуть розсіювати насіння, а їхні нори створюватимуть середовище існування для багатьох інших видів диких тварин і підвищуватимуть родючість ґрунту. Самі ж вони є важливою здобиччю для низки птахів і ссавців.

У підсумку, повернення цих гризунів у природне середовище, яке оздоровиться і стане привабливішим, сприятиме залученню туристів, відтак розвитку економіки регіону.

«Велике значення тварин, які живуть і норах, передусім гризунів, у Тарутинському степу полягає в збагаченні ґрунтово-рослинного покриву, — пояснює Олег Дьяков, фахівець з ревайлдингу Rewilding Ukraine. — Вони покращують склад, аерацію та водопроникність ґрунту, впливають на рослинність, поїдаючи її різні види. Гризуни, скажімо ті ж хом’яки, також є основним кормом майже для всіх хижаків степу».

Колись хом’яки населяли степи та лісостепи по всій Європі, мешкали на більшій частині території України. Але сьогодні вони майже зникли у природі внаслі-док освоєння людиною середовища їх існування, забруднення довкілля та цілеспрямованого винищення як шкідників сільського господарства. У 2009 році вид був занесений до Червоної книги України. Охорона Тарутинського степу та ревайлдинг ландшафту створюють гарні умови для розвитку популяції хом’яків.

Варто зауважити, що Тарутинський степ з його трав’янистими рівнинами — одна із небагатьох степових ділянок, які залишилися в Європі, і він прихищає багато видів, котрим за-грожує зникнення.

«Київський зоопарк уже кілька років займається розведенням і поверненням хом’яка звичайного у дику природу в рамках програми відновлення популяцій рідкісних і зникаючих видів по всій Україні, — розповідає Михайло Русін, спеціаліст Центру відновлення та реінтродукції Київського зоопарку. — Сьогодні ми приїхали в Тарутинський степ і привезли 15 хом’яків, щоб разом з Rewilding Ukraine продовжити роботу над поверненням цього виду в регіон».

Мета програми реінтродукції хом’яка в Тарутинському степу — створити стабільну популяцію виду на цій території.

Як уже мовилося, хом’яків спочатку триматимуть у спеці-альному вольєрі площею 600 квадратних метрів, що дозволить їм безпечно акліматизуватися й створити колонію. Тільки-но це станеться, огорожу приберуть.

Програма реінтродукції хом’я-ків триватиме й надалі. Наступного року заплановано більше випусків тваринок у природне середовище. А кінцевою метою є створення кількох колоній у різних місцях Тарутинського степу. До речі, хом’яки, випущені торік, добре перезимували і пристосувалися до нової домівки.

«Ми створили надійний адаптаційний вольєр для тимчасового розміщення гризунів, — пояснює Олексій Пудовкін, польовий фахівець Rewilding Ukraine. — Його основним конструктивним елементом є стіни, заглиблені у землю. Це дозволяє утримувати тварин всередині та запобігає проникненню хижаків ззовні. Щоб захистити поселенців від хижих птахів, весь вольєр накритий щільною сіткою».

Хом’яки є останніми серед травоїдних тварин, що повертаються до Тарутинського степу командою Rewilding Ukraine, приєднуючись до куланів, європейських ланей та степових бабаків, які добре почуваються тут уже кілька років. Спільний вплив усіх цих видів покращить здоров’я та стійкість степового ландшафту.

Відновлення Тарутинського степу є частиною масштабних зусиль з оздоровлення дикої природи в дельті Дунаю, яких докладає команда з початку 2019 року за фінансування програми «Ландшафти під загрозою».

У свою чергу департамент екології та природних ресурсів Одеської ОВА, повідомляючи про заселення хом’ячків у ландшафтний заказник «Тарутинський степ», зауважує:

«Одеська ОВА спільно з науковцями Rewilding Ukraine та з Бородінською селищною радою працює над створенням національного природного парку «Буджацькі степи», до якого разом з іншими територіями планується включити ландшафтний заказник «Тарутинський степ», ботанічний заказник «Староманзирський», ландшафтні заказники «Діброва Могилевська» та «Діброва Манзирська».

Створення національного природного парку «Буджацькі степи» є частиною програми відновлення унікального біорізноманіття Тарутинського степу, другого за площею степового масиву Європи. У планах Одеської ОВА спільно з науковцями Rewilding Ukraine — повернути сюди тварин, які зникли через діяльність людини: кулана, лані європейської, бабака степового, хом’яка».

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту