ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
На порозі ЄС
09.11.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 46(22471) / Тираж: 8525

Європейська Комісія оприлюднила річну доповідь щодо розширення ЄС, у якій рекомендувала Європейській Раді відкрити переговори про розширення з Україною і Молдовою.

Єврокомісія рекомендує розпочати переговори про вступ України та Молдови до Європейського Союзу, офіційно заявила голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн під час пресконференції у Брюсселі 8 листопада.

«Із часів Майдану Україна досягла значного прогресу щодо структурних реформ і в умовах російської агресії продовжує демонструвати вражаючі результати. Тож Україна довела своє право на початок таких переговорів з ЄС своїми діями, — сказала вона. — Українці глибоко реформують свою країну та готуються до вступу, навіть коли вони ведуть екзистенціальну війну. Сьогодні Комісія рекомендує Раді розпочати переговори про вступ з Україною».

Урсула фон дер Ляйєн зазначила, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, водночас умовою залишається продовження виконання незавершених реформ і надалі: «Основний прогрес був досягнутий у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, а також новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин».

Президентка ЄК додала, що Молдова також здійснила значні реформи, незважаючи на постійні спроби дестабілізації, спрямовані проти її демократії, і Комісія рекомендує Раді ЄС розпочати переговори про вступ і цієї держави.

Водночас Єврокомісія рекомендує надати статус кандидата Грузії за умови, що уряд країни здійснить важливі кроки з реформування, «які відображають справжні прагнення переважної більшості її громадян приєднатися до ЄС».

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту